Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov

Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov

Kyjev 18. marca 2023 (HSP/sonar21/Foto:screenshot)

 

Pozrite si dobre mapu. Jasne ukazuje, že boje prebiehajú od Čierneho mora na juhu až po hranice Bieloruska na severe. To je približne 1 600 km. Teraz si položte otázku, kto má dostatok živej sily, zbraní a zdrojov na to, aby mohol pokračovať v boji na tomto širokom fronte? Jednoduchá odpoveď: iba Rusko, konštatuje Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov
Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov

Rusko má stále v zálohe najmenej 500 000 vojakov, ktorí neboli nasadení do bojov. Ukrajina nemá. Podľa denníkov Washington Post a New York Times dochádzajú Ukrajine delostrelecké granáty a Spojené štáty ani NATO nemajú schopnosť nahradiť a udržať rýchlosť ukrajinskej paľby. Rusko, bez ohľadu na tvrdenia Západu, že aj jemu dochádzajú zásoby, naďalej dokazuje opak:

Reklama

Ruské sily dnes večer podnikli masívny útok kamikadze na ciele na Ukrajine.

Zasiahnuté boli ciele v #Novomoskovsku v #Dnepropetrovskej oblasti, #Konstantinovke, #Dnepropetrovsku a #Kyjevskej oblasti. Výbuchy boli hlásené aj v #žytomyrskej, #rovenskej, #chmelnickej a #volynskej oblasti.

Reklama

Ako som uviedol v predchádzajúcom príspevku, situácia na mieste je viac ako pochmúrna.

Ukrajina degradovala najvyššieho veliteľa na bojisku po tom, ako priznal, že jeho jednotka bola zdecimovaná v bojoch v okolí mesta Bachmut.

Veliteľ práporu, známy pod prezývkou Kupol, v rozhovore z frontovej línie začiatkom tohto týždňa nezvyčajne otvorene zhodnotil ukrajinské straty.

Reklama

Prezradil, že všetkých 500 vojakov jeho jednotky bolo zabitých alebo zranených, čo je zriedkavé priznanie z ukrajinských radov, kde sa straty prísne utajujú.

Najvyššie ukrajinské velenie sa usiluje prezentovať pozitívny pohľad na čoraz krvavejšiu obranu východu. Americkí predstavitelia odhadli, že ukrajinská armáda mohla utrpieť 120 000 strát v porovnaní s 200 000 stratami ruskej armády.

Kupol tento týždeň pre denník Washington Post povedal, že výcvik ukrajinskej armády bol často slabý a že niektorí nováčikovia nevedeli hodiť ručný granát ani strieľať z pušky.

Žiadne tvrdenie nemôže zakryť katastrofálne straty, ktoré ukrajinské jednotky utrpeli v dôsledku neutíchajúcich ruských delostreleckých úderov. Degradovanie dôstojníkov, ktorí sa odvážia povedať pravdu o situácii, je len ďalším príznakom rastúcej nefunkčnosti a neefektívnosti ukrajinskej armády.

Existuje aj tvrdenie, že ruskí vojaci sú neschopní a Ukrajinci sú majstrovskí bojovníci. Ďalší nezmysel. Pozrite si nasledujúce video. Uvidíte ruského vojaka Alexandra Malceva, ako sa v spodnej časti obrazovky plazí po dobre chránenom ukrajinskom zákope. Sú v prevahe najmenej šesť ku jednej. Pozorne si všímajte aj ukrajinských vojakov. Sú očividne zle vycvičení a nedisciplinovaní. Pozrite sa na nich, ako strieľajú z pušiek starou metódou “modli sa a strieľaj” – t. j. držia pušku nad hlavou, nemieria a vyprázdňujú zásobník. Malcev to, naopak, robí správne. Mieri a strieľa presne, pričom zabije najmenej dvoch ukrajinských vojakov a zvyšných vezme do zajatia. Odtiene seržanta Alvina Yorka.

Reklama
Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov
Ilustračné foto

Vojna sa nevedie len na bojisku. V predvečer budúcotýždňového samitu medzi ruským prezidentom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom oznámil Medzinárodný súdny dvor v Haagu falošnú a nepodloženú obžalobu Putina z údajných zločinov proti deťom. Čistý odpad, ale očierňovanie ľudí je zrejme jediná zbraň, ktorá Západu zostala na boj proti Rusku. Západné médiá boli plné správ, v ktorých sa vyhlasovalo, že Putin je vojnový zločinec, a uvádzalo sa, že zahraniční lídri by sa mu mali vyhýbať. Zaujímavá vec, pokiaľ ide o obvinenia – sú to obvinenia z trestného činu a musia sa dokázať na súde. Väčšina ľudí na Západe však nečaká na priebeh tohto súdneho procesu, už sa rozhodla, že Putin je vinný ako obvinený.

Na samit Putin/Si, ktorý sa uskutoční budúci týždeň, to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Ak niečo, tak to Siovi pripomenie, že takzvaný “medzinárodný poriadok založený na pravidlách” je jednosmerná ulica, ktorá slúži len záujmom Washingtonu. Podobne ako americkí zakladatelia v roku 1776, aj Putin a Si chápu, že ak nebudú držať spolu, tak Západ dosiahne svoje.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila ohromujúce pokrytectvo Západu pri vznášaní takýchto obvinení:

Experimenty “osvieteného Západu” so zmenou pohlavia u detí, prenasledovanie lekárov, ktorí veria, že existujú len dve pohlavia, zvrátený výklad zákona o mladistvých, ničenie inštitúcie rodiny, nahrádzanie pojmov “mama” a “otec” zdegenerovanými pojmami “rodič A” a “rodič B”, propagácia zvráteností medzi maloletými – to všetko nie sú nepríjemné náhody, ale rozsiahla politika v krajinách, ktoré sú centrom NATO. A tie štáty, ktoré sa podobne ako Maďarsko snažia vzdorovať v rámci Aliancie, sú vystavené skutočnému prenasledovaniu.

Sankcie a prenasledovanie Leonida Rošala (notorický pediater, predseda Medzinárodného charitatívneho fondu na pomoc deťom v katastrofách a vojnách) a Márie Ľvovej-Belovej (prezidentská komisárka pre práva detí v Rusku) sú prejavom dehumanizácie liberálnych diktatúr.


Komentáre Zacharovej budú mať odozvu u rodičov v západnom svete, ktorí stále veria vo vedu, najmä v biológiu, a bojujú proti deviantnej agende, ktorá sa snaží vymazať realitu rozdielov medzi mužmi a ženami. Rusko chápe, že v tejto vojne nejde len o likvidáciu nacistov na Ukrajine a záchranu obyvateľov Donbasu. Prebieha globálna kultúrna vojna a ohrozené sú samotné základy filozofických a náboženských koreňov západnej kultúry. Rusko si uvedomuje, že bojuje za zachovanie náboženskej pravdy, ktorú prijalo kresťanstvo, judaizmus a islam – Boh stvoril muža a ženu.

Ruské pokusy zachrániť deti pred vojnovým pustošením sú kruto napádané, zatiaľ čo väčšina západných vlád a médií mlčí o vraždení ukrajinských detí počas posledných 9 rokov ukrajinskou vládou pri jej neúnavnom ostreľovaní civilistov v Donbase.

Očakávam ďalšie kroky Washingtonu a NATO, ktoré sa pokúsia narušiť stretnutie Putina a Si. Tieto kroky budú neúspešné a samit upevní program vytvorenia nového multipolárneho sveta, ktorý sa vyhýba kontrole Západu.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali