Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov

❚❚

Kyjev 18. marca 2023 (HSP/sonar21/Foto:screenshot)

 

Pozrite si dobre mapu. Jasne ukazuje, že boje prebiehajú od Čierneho mora na juhu až po hranice Bieloruska na severe. To je približne 1 600 km. Teraz si položte otázku, kto má dostatok živej sily, zbraní a zdrojov na to, aby mohol pokračovať v boji na tomto širokom fronte? Jednoduchá odpoveď: iba Rusko, konštatuje Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov
Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov

Rusko má stále v zálohe najmenej 500 000 vojakov, ktorí neboli nasadení do bojov. Ukrajina nemá. Podľa denníkov Washington Post a New York Times dochádzajú Ukrajine delostrelecké granáty a Spojené štáty ani NATO nemajú schopnosť nahradiť a udržať rýchlosť ukrajinskej paľby. Rusko, bez ohľadu na tvrdenia Západu, že aj jemu dochádzajú zásoby, naďalej dokazuje opak:

.

Ruské sily dnes večer podnikli masívny útok kamikadze na ciele na Ukrajine.

Zasiahnuté boli ciele v #Novomoskovsku v #Dnepropetrovskej oblasti, #Konstantinovke, #Dnepropetrovsku a #Kyjevskej oblasti. Výbuchy boli hlásené aj v #žytomyrskej, #rovenskej, #chmelnickej a #volynskej oblasti.

.

Ako som uviedol v predchádzajúcom príspevku, situácia na mieste je viac ako pochmúrna.

Ukrajina degradovala najvyššieho veliteľa na bojisku po tom, ako priznal, že jeho jednotka bola zdecimovaná v bojoch v okolí mesta Bachmut.

Veliteľ práporu, známy pod prezývkou Kupol, v rozhovore z frontovej línie začiatkom tohto týždňa nezvyčajne otvorene zhodnotil ukrajinské straty.

.

Prezradil, že všetkých 500 vojakov jeho jednotky bolo zabitých alebo zranených, čo je zriedkavé priznanie z ukrajinských radov, kde sa straty prísne utajujú.

Najvyššie ukrajinské velenie sa usiluje prezentovať pozitívny pohľad na čoraz krvavejšiu obranu východu. Americkí predstavitelia odhadli, že ukrajinská armáda mohla utrpieť 120 000 strát v porovnaní s 200 000 stratami ruskej armády.

Kupol tento týždeň pre denník Washington Post povedal, že výcvik ukrajinskej armády bol často slabý a že niektorí nováčikovia nevedeli hodiť ručný granát ani strieľať z pušky.

Žiadne tvrdenie nemôže zakryť katastrofálne straty, ktoré ukrajinské jednotky utrpeli v dôsledku neutíchajúcich ruských delostreleckých úderov. Degradovanie dôstojníkov, ktorí sa odvážia povedať pravdu o situácii, je len ďalším príznakom rastúcej nefunkčnosti a neefektívnosti ukrajinskej armády.

Existuje aj tvrdenie, že ruskí vojaci sú neschopní a Ukrajinci sú majstrovskí bojovníci. Ďalší nezmysel. Pozrite si nasledujúce video. Uvidíte ruského vojaka Alexandra Malceva, ako sa v spodnej časti obrazovky plazí po dobre chránenom ukrajinskom zákope. Sú v prevahe najmenej šesť ku jednej. Pozorne si všímajte aj ukrajinských vojakov. Sú očividne zle vycvičení a nedisciplinovaní. Pozrite sa na nich, ako strieľajú z pušiek starou metódou “modli sa a strieľaj” – t. j. držia pušku nad hlavou, nemieria a vyprázdňujú zásobník. Malcev to, naopak, robí správne. Mieri a strieľa presne, pričom zabije najmenej dvoch ukrajinských vojakov a zvyšných vezme do zajatia. Odtiene seržanta Alvina Yorka.

.
Pochopenie rozsahu a brutality vojny na Ukrajine a jej globálnych dôsledkov
Ilustračné foto

Vojna sa nevedie len na bojisku. V predvečer budúcotýždňového samitu medzi ruským prezidentom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom oznámil Medzinárodný súdny dvor v Haagu falošnú a nepodloženú obžalobu Putina z údajných zločinov proti deťom. Čistý odpad, ale očierňovanie ľudí je zrejme jediná zbraň, ktorá Západu zostala na boj proti Rusku. Západné médiá boli plné správ, v ktorých sa vyhlasovalo, že Putin je vojnový zločinec, a uvádzalo sa, že zahraniční lídri by sa mu mali vyhýbať. Zaujímavá vec, pokiaľ ide o obvinenia – sú to obvinenia z trestného činu a musia sa dokázať na súde. Väčšina ľudí na Západe však nečaká na priebeh tohto súdneho procesu, už sa rozhodla, že Putin je vinný ako obvinený.

Na samit Putin/Si, ktorý sa uskutoční budúci týždeň, to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Ak niečo, tak to Siovi pripomenie, že takzvaný “medzinárodný poriadok založený na pravidlách” je jednosmerná ulica, ktorá slúži len záujmom Washingtonu. Podobne ako americkí zakladatelia v roku 1776, aj Putin a Si chápu, že ak nebudú držať spolu, tak Západ dosiahne svoje.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová označila ohromujúce pokrytectvo Západu pri vznášaní takýchto obvinení:

Experimenty “osvieteného Západu” so zmenou pohlavia u detí, prenasledovanie lekárov, ktorí veria, že existujú len dve pohlavia, zvrátený výklad zákona o mladistvých, ničenie inštitúcie rodiny, nahrádzanie pojmov “mama” a “otec” zdegenerovanými pojmami “rodič A” a “rodič B”, propagácia zvráteností medzi maloletými – to všetko nie sú nepríjemné náhody, ale rozsiahla politika v krajinách, ktoré sú centrom NATO. A tie štáty, ktoré sa podobne ako Maďarsko snažia vzdorovať v rámci Aliancie, sú vystavené skutočnému prenasledovaniu.

Sankcie a prenasledovanie Leonida Rošala (notorický pediater, predseda Medzinárodného charitatívneho fondu na pomoc deťom v katastrofách a vojnách) a Márie Ľvovej-Belovej (prezidentská komisárka pre práva detí v Rusku) sú prejavom dehumanizácie liberálnych diktatúr.


Komentáre Zacharovej budú mať odozvu u rodičov v západnom svete, ktorí stále veria vo vedu, najmä v biológiu, a bojujú proti deviantnej agende, ktorá sa snaží vymazať realitu rozdielov medzi mužmi a ženami. Rusko chápe, že v tejto vojne nejde len o likvidáciu nacistov na Ukrajine a záchranu obyvateľov Donbasu. Prebieha globálna kultúrna vojna a ohrozené sú samotné základy filozofických a náboženských koreňov západnej kultúry. Rusko si uvedomuje, že bojuje za zachovanie náboženskej pravdy, ktorú prijalo kresťanstvo, judaizmus a islam – Boh stvoril muža a ženu.

Ruské pokusy zachrániť deti pred vojnovým pustošením sú kruto napádané, zatiaľ čo väčšina západných vlád a médií mlčí o vraždení ukrajinských detí počas posledných 9 rokov ukrajinskou vládou pri jej neúnavnom ostreľovaní civilistov v Donbase.

Očakávam ďalšie kroky Washingtonu a NATO, ktoré sa pokúsia narušiť stretnutie Putina a Si. Tieto kroky budú neúspešné a samit upevní program vytvorenia nového multipolárneho sveta, ktorý sa vyhýba kontrole Západu.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

07:52

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zasiahla počas neúspešného atentátu do ucha buď vystrelená guľka alebo jej fragment, vyhlásil v piatok Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), čím podľa agentúry AFP ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

07:51

Filipíny porušili “konsenzus” a neprimerane zasiahli do zvrchovanosti Číny, čínsky minister zahraničných vecí Wang I vyhlásil počas stretnutia so svojím filipínskym náprotivkom Enrique Manalom v laoskom hlavnom meste Viang Čan.

07:50

Do poľských škôl by malo v nadchádzajúcom školskom roku nastúpiť ďalších približne 80.000 žiakov z Ukrajiny, informuje v piatok poľský denník Rzeczpospolita.

07:22

Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby.

07:22

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:22

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu. Uviedol to v piatok časopis Politico s odvolaním sa na dva zdroje znalé problematiky, podľa ktorých prezident podporí obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zavedenie vymáhateľného etického kódexu.

07:20

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

07:20

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne.

07:15

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride. Na záver stretnutia skonštatoval, že s Netanjahuom mal vždy dobrý vzťah.

Donald Trump Benjamin Netanjahu
Na snímke vľavo republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) v piatok 26. júla 2024
Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali