Často používame plastový riad pre skladovanie čerstvých a spracovaných potravín. Plastové krabičky sú zvyčajne v každej domácnosti, pretože sú úspornejšie ako riad z hliníka a iných materiálov. Problém je, že skladovanie niektorých potravín v plastových škatuľkách je nebezpečné. Mnoho z nich sa veľmi rýchlo kazí, pretože v takýchto nádobách sa baktérie množia rýchlejšie.
Venovali ste niekedy pozornosť kvalite týchto nádob a plastových fliaš alebo tomu, ako sú vyrábané? Stačí sa pozrieť na spodnú časť krabice, niekde tam, ak vidíte čísla 3 alebo 7, môžu sa uvoľňovať chemikálie ako BPA (bisfenol A) alebo PVC (ftaláty), ktoré majú nepriaznivé účinky na naše telo a hormonálne hladiny, akonáhle sa ocitnú v krvi.
Nie každý plastový obal uvoľňuje škodlivé chemikálie, takže zatiaľ nie je potrebné panikáriť. Nádoby dobrej kvality majú № 2, № 4 a № 5, tým zistíme, že sú považované za bezpečné pre skladovanie potravín. Pretože je však ťažké zaručiť kvalitu zakúpeného plastového tovaru, niektorí ľudia sa plastu vzdali úplne a namiesto neho sa rozhodli pre sklenené alebo oceľové nádoby.
“Rozhodne podporujem plechové a sklenené krabičky. Deti si môžu ľahko vziať plechové krabičky do školy! Plechové fľaše s vodou sú tiež ľahko k dispozícii. Ak sú plastové nádoby bez BPA, potom môžu byť použité. Tenké plastové fľaše od minerálnej vody by nemali byť znovu používané ani by nemali byť v autách na slniečku,” upozorňuje Shalini Manglani, expertka na výživu a chudnutie z Bangalúr, India.
Je bezpečné ohrievať jedlo v plastových nádobách?
Ohrievanie alebo varenie potravín v plastovej nádobe (aj keď je označená ako bezpečná pre použitie v mikrovlnnej rúre) nie je bezpečné, pretože plast pri zahrievaní uvoľňuje určitý druh chemickej látky, ktorá bude ďalej unikať do potravín, mení to genetické komponenty.
Podľa nutriciologičky Anji Soodové “nie je vhodné skladovať teplé alebo varené potraviny v plastovom obale, ale je bezpečné v ňom uchovávať chladené a suché potraviny, to tiež závisí na kvalite použitého plastu. Tam, kde je kolísanie teploty bežné, môžu existovať určité následky. A rozhodne nie je vôbec bezpečné vziať látku (plastovú nádobu) a umiestniť ju do mikrovlnnej rúry, pretože má genetické dôsledky, môže zmeniť genetické zloženie jedla, čo by mohlo v budúcnosti viesť k niektorým vážnym ochoreniam, dokonca rakovine“.
Vyhýbajte sa horúcej vode pri umývaní plastových nádob
Umývanie horúcou vodou poskytuje čistotu bez choroboplodných zárodkov a škvŕn, ale umývanie plastovej nádoby horúcou vodou alebo skladovanie horúcej vody v plastovej fľaši nie je bezpečný nápad. Rovnako ako reakcia ohrevu plastovej nádoby zmienenej vyššie, horúca voda tiež spôsobuje chemické uvoľňovanie, ktoré môže trochu poškodiť vodu vo fľaši alebo jedlo obsiahnuté v plastovej nádobe.
Výrobky, ktoré nemožno skladovať v plastových škatuliach
Odborníci tvrdia, že čerstvé vajcia rovnako ako akékoľvek pokrmy pripravené s ich použitím je lepšie neskladovať v plastových nádobách. Podľa nich sa v takých nádobách oveľa rýchlejšie množia zdraviu nebezpečné baktérie, ako je salmonela a Escherichia coli. Najbezpečnejšie je také jedlo skladovať vo vreciach s ľadom alebo tepelne odolných nádobách.
Skladovanie spracovaného mäsa v plastovom boxe výrazne ovplyvňuje jeho chuť. Navyše také podmienky skladovania vedú k strate najužitočnejších živín v produkte. Chuť, štruktúra odrezkov a masového guláša sa pri skladovaní v plastových obaloch značne líšia.
Polievka a dusené mäso. Tieto jedlá sa pripravujú pri veľmi vysokých teplotách, a ak sa nalievajú do plastových nádob, zatiaľ čo sú ešte horúce, stratia svoju chuť a užitočné vlastnosti. Ale ak sú polievky a dusené mäso dobre predchladené, potom ich skladovanie v plastovej nádobe neovplyvní ich chuť. Podľa odborníkov je skladovanie chladeného jedla v takej nádobe úplne bezpečné.
Mlieko a mliečne výrobky. Tieto produkty sa veľmi rýchlo kazia, najmä v plastových nádobách, pretože za týchto podmienok sa proces rozkladu potravín zrýchľuje a zvyšuje sa riziko bolesti žalúdka. Je lepšie uchovávať mlieko a mliečne výrobky v sklenených alebo smaltovaných nádobách – to im pomôže zostať čo najdlhšie čerstvé.
Plastové nádoby skutočne chránia pred krížovou kontamináciou, no nie je tak dobré, aby zelenina udržiavala svoju čerstvosť po dlhú dobu. Chuť zeleniny sa môže zhoršiť kontaktom s plastmi a môže tiež stratiť väčšinu živín.
Dnes existuje mnoho špeciálnych nádob určených na ukladanie čaju a kávy, ale keď do nich nalejete nápoj, musíte ich nechať úplne vychladnúť. Podľa odborníkov kontakt plastu s horúcimi výrobkami výrazne zvyšuje riziko množeniu baktérií, takže je lepšie vybrať nádoby z iných materiálov pre skladovanie nápojov.
Nesprávne podmienky skladovania syra vedú k množeniu baktérií a plesní v syre. Skladovanie v uzavretých nádobách vedie k hromadeniu prchavých látok a rýchlemu rastu baktérií. Z tohto dôvodu sa štruktúra syra zhoršuje a väčšina jeho prospešných vlastností sa stráca.

























