Na Slovensku pribudlo v utorok dosiaľ rekordnych 25 nových prípadov nového koronavírusu, celkovo je už 97 infikovaných

Na Slovensku pribudlo v utorok dosiaľ rekordnych 25 nových prípadov nového koronavírusu, celkovo je už 97 infikovaných

Bánovce nad Bebravou 17. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Luca Bruno, Screenshot video)

 

 

V utorok pribudlo spolu 25 nových prípadov

Reklama
Ilustračné foto

V utorok vo večerných hodinách pribudlo spolu 25 nových prípadov na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolu tak máme na Slovensku 97 pozitívnych vzoriek. Zo všetkých testovaných bolo 1816 negatívnych.

Bližšie informácie má rezort poskytnúť po skompletizovaní výsledkov z laboratórií v stredu

Reklama

 

Pellegrini: Štát začal s distribúciou ochranného materiálu pre zdravotníkov

Štát začal v utorok s distribúciou prvej várky ochranného a zdravotníckeho materiálu cez vyššie územné celky pre ambulantných lekárov. Ide o takmer 70.000 kusov materiálu. Uviedol premiér Pellegrini.

Na snímke premiér Peter Pellegrini a Igor Maukš

“Bolo vyskladnených a malo byť postupne rozdistribuovaných takmer 70.000 ochranných rúšok, rukavíc, ako i návlekov na obuv, a to primárne pre pacientov, ktorí by s nimi mali vstupovať k lekárom, aby ich čo najmenej ohrozili,” priblížil dosluhujúci predseda vlády SR. Len čo bude v stredu (18. 3.) alebo vo štvrtok (19. 3.) podľa neho prichádzať tovar určený aj pre samotných lekárov, to znamená filtre, ktoré potrebuje lekár a nie pacient, tie následne v rovnakej vlne a rovnakým spôsobom budú distribuované medzi ambulantný sektor. “Vždy prostredníctvom samosprávneho kraja,” podotkol.

Bánovská Zornica začala v utorok s distribúciou takmer 20.000 rúšok do skladu Správy štátnych hmotných rezerv SR v Slovenskej Ľupči, ktoré budú následne distribuované podľa kľúča. “Kontrakt so Zornicou je podpísaný na 650.000 rúšok, od stredy sa k nej pripája aj susediaci závod, kde je ďalších 500 ľudí pripravených šiť rúška, čím sa kapacita výrazne zvyšuje. Ak všetko pôjde dobre, môže tento závod v nasledujúcich dňoch opúšťať 40.000 rúšok denne. Rúška sú antibakteriálne a použiteľné viackrát,” doplnil Pellegrini. Riaditeľ Zornice Igor Maukš odhadol, že ich neskôr môže byť až 80.000 denne.

Reklama

 

 

Po zvýšení výroby rúšok sa tieto budú podľa premiéra deliť, 20.000 kusov si štát ponechá pre nevyhnutné štátne sektory, lekárov a pacientov, časť bude štát každý deň odkláňať zväzu obchodu, aby ich mohol distribuovať pracovníkom obchodov. “Každé jedno rúško, filter, rukavice, ktoré opúšťajú Správu štátnych hmotných rezerv SR, sú vyskladnené až na základe povolenie Ministerstva zdravotníctva SR, kde je presne definované, aké počty a kam,” dodal.

Rúška budú neskôr v Bánovciach nad Bebravou šiť aj pre súkromných odberateľov. Premiér avizoval, že dostal ponuky na rúška aj od iných spoločností i zo zahraničia.

Reklama

 

 

 

Na Slovensku pribudlo v utorok 12 nových prípadov nového koronavírusu

Na Slovensku pribudlo v utorok 12 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 84. Povedal to premiér Peter Pellegrini po návšteve Zornice v Bánovciach nad Bebravou.

“Toho času evidujeme 84 nakazených pacientov. Z toho 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia,” uviedol Pellegrini.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová zároveň informovala, že kým pozitívne testy na toto ochorenie má spolu 84 osôb, celkovo je negatívnych 1631 vzoriek.

Ako uviedla Eliášová, z 12 nových prípadov sú štyri osoby z Bratislavy, štyri z okresu Žilina, traja ľudia sú z okresu Dunajská Streda a jeden pozitívny prípad je z okresu Revúca.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali