Črtá sa nový spor v koalícii? Danko a Pellegrini to vidia inak

Črtá sa nový spor v koalícii? Danko a Pellegrini to vidia inak

Bratislava 28. decembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 28. decembra 2023 o 10:40

Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini rád prijme podporu SNS v prípade svojej prezidentskej kandidatúry. Odmieta však zmeny pri prerozdelení rezortov, pokiaľ by sa stal prezidentom

Danko
Na snímke zľava novozvolený predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a novozvolený podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS)

Trvá tiež na tom, že Hlasu-SD by v tom prípade ostal post šéfa parlamentu. Argumentuje, že koaličná dohoda vzišla z výsledkov parlamentných volieb a nemôže súvisieť s voľbami prezidenta. Pellegrini nekonkretizoval, kto by viedol Hlas-SD a parlament, ak by získal post hlavy štátu.

Reklama

“Povedal som Andrejovi Dankovi, že v prípade, že sa rozhodnem kandidovať a SNS mi vyjadrí podporu tak, ako mi ju vyjadrila strana Smer-SD cestou predsedu Roberta Fica, budem si to veľmi vážiť. Túto podporu prijmem a budem za ňu vďačný,” povedal Pellegrini v rozhovore pre TASR.

Ak Danko myslel skôr podporu, ktorá by znamenala zmenu koaličnej zmluvy a prerozdeľovania rezortov, Pellegrini to nepripúšťa. “Koaličná zmluva je postavená na výsledkoch volieb a nie na tom, či sú niekde pred nami prezidentské alebo iné voľby,” dodal.  Koaličná zmluva dnes podľa neho plne zodpovedá výsledkom parlamentných volieb a tak to musí aj zostať. Neplánuje ju preto po prezidentských voľbách otvárať, pretože pomery v parlamente sa nemenia.

Reklama

“Prezidentské voľby sú úplne iné voľby, nevolia sa už politické strany, volia sa osoby a ľudia rozhodnú o tom, kto je prezident, a preto spájať tieto dve veci, koaličnú zmluvu a post prezidenta, je pre mňa absolútne irelevantné a tadiaľ cesta nevedie, pretože to mi nedáva žiadnu politickú logiku, pretože to nemá nič s koalíciou,” vyhlásil.

Pellegrini pripomenul, že v apríli už bude známe meno budúceho prezidenta. Ak by sa ním stal on, do termínu inaugurácie, ktorá je 15. júna, je čas na usporiadanie vzťahov v rámci strany i koalície.

Šéf parlamentu zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať na prezidenta. Debatuje o tom aj s členmi svojej strany. Oznámiť svoje rozhodnutie chce v januári.

 

Danko: Ak bude Pellegrini prezidentom, SNS bude žiadať prerozdelenie postov

Šanca, že o post hlavy štátu zabojuje napokon aj predseda SNS Andrej Danko, je podľa jeho slov čím ďalej väčšia. Povedal to v rozhovore pre TASR. Ak by sa stal prezidentom súčasný predseda Národnej rady (NR) SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini, SNS bude žiadať prerozdelenie postov v koalícii. Pripustil aj zmeny v ministerskom klube SNS.

Reklama

“Pellegrini sa ešte nevyjadril, SNS nečaká. My skúšame aj náhodne, ako ľudia reagujú na podporu jednotlivých kandidátov. Dali sme si robiť prieskumy, ako by kto volil,” priblížil Danko. Avizoval pritom, že svoje rozhodnutie SNS predstaví prvý alebo druhý januárový týždeň. Zopakoval, že národniari chceli spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, a to buď premiéra Roberta Fica (Smer-SD), alebo Pellegriniho. Fico však podľa Dankových slov nechcel kandidovať a Pellegrini odmietol podporu SNS.

Danko už skôr pre TASR potvrdil, že bude viesť kandidátku SNS do eurovolieb. Odôvodňuje to potrebou získať pre SNS zastúpenie v Bruseli. Na otázku, či by kandidoval zároveň do Európskeho parlamentu aj na prezidenta SR a ktorú pozíciu by si v prípade úspechu vybral, reagoval tým, že treba byť realista. Poznamenal však, že najväčšou cťou pre občana Slovenska je byť prezidentom.

“Ale ja sa na to pozerám reálne,” podotkol s tým, že Ivan Korčok bude mať na kampaň “šialené peniaze”.

Situáciu podľa neho bude potrebné vyhodnocovať aj v koalícii. Danko odmieta aby Hlas-SD zastával aj pozíciu prezidenta, aj predsedu parlamentu.

“Vtedy musí Hlas-SD ustúpiť aj Smeru-SD, aj SNS v niektorých požiadavkách,” podčiarkol.

Reklama

SNS si bude podľa jeho slov nárokovať niektorý ministerský post alebo pozíciu v parlamente. Danko osobne nemá záujem o postu predsedu NR SR. Pripustil zmeny v ministerskom klube SNS. Napríklad Rudolf Huliak by mohol byť ministrom životného prostredia a súčasný šéf envirorezortu Tomáš Taraba by mohol podľa Danka prevziať rezort hospodárstva.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali