Bratislava 10. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Ovsené vločky sú rozdrvené ovsené zrná, ktoré sa vo svete tešia veľkej obľube. Tento univerzálny produkt si totiž môžete vychutnávať na rôzne spôsoby, a to nielen na raňajky. Práve preto Sputnik zverejnil päť vedecky podložených dôvodov, prečo by ste mali v rámci zachovania dobrého zdravia zaradiť ovsené vločky do jedálnička
Ovos obsahuje širokú škálu živín. Nutričná hodnota na jeden pohár s objemom 100 ml je nasledujúci:
307 kalórií, 55 g sacharidov, 8 g vlákniny, 11 g bielkovín, 5 g tukov, 27% dennej normy horčíka, 43% dennej normy selénu, 27% dennej normy fosforu, 6% dennej normy draslíka, 27% dennej normy zinku
Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
K tomuto procesu dochádza vďaka beta-glukánu, čo je druh rozpustnej vlákniny obsiahnutej v ovse. Táto látka sa pri konzumácii mení na gél, ktorý obmedzuje vstrebávanie cholesterolu a bráni reabsorpcii solí žlčových kyselín, ktoré pomáhajú metabolizovať tuky.
Podľa prieskumu môže denná konzumácia najmenej 3 g ovseného beta-glukánu znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o päť až desať percent.
Beta-glukán obsiahnutý v ovse pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, a to práve vďaka svojej gélovej štruktúre pri trávení.
Znižuje vysoký krvný tlak
Rozpustná vláknina v ovsených vločkách okrem iného znižuje aj vysoký krvný tlak, ktorý je hlavným a veľmi rizikovým faktorom pri srdcových ochoreniach.
Štúdia publikovaná v časopise Journal of Hypertension ukazuje, že každodenná konzumácia 8 gramov rozpustnej vlákniny z ovsených vločiek môže pomôcť znížiť systolický a diastolický krvný tlak.
Podporuje zdravie čriev
Ak by ste chceli pridať do svojho jedálnička viac produktov priaznivých pre vaše črevá, ovsená kaša bude skvelou voľbou. Ovos obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá tiež podporuje zdravie čriev vďaka zvýšeniu objemu stolice.
Napomáha chudnutiu
Ovos je populárna potravina aj medzi milovníkmi fitness. Častá konzumácia celozrnných obilnín totiž súvisí so znížením rizika priberanie na váhe a obezity všeobecne. Rozpustná vláknina pomáha udržiavať pocit sýtosti dlhšiu dobu, čo znižuje riziko prejedania počas dňa.