Pápež František aj o homosexuáloch, znovu zosobášených, ženách či celibáte

Pápež František aj o homosexuáloch, znovu zosobášených, ženách či celibáte

Vatikán 12. marca 2023 (HSP/Vaticannews/Foto:Screenshot Youtube/Infobae)

 

Svätý Otec František poskytol rozhovor pre argentínsku webovú stránku Infobae pri príležitosti 10. výročia jeho pontifikátu, témy rozhovoru boli: nádeje na zmenu vo Venezuele a vojna na Ukrajine, situácia v Nikarague, disciplína celibátu, „napätia“ v Cirkvi, prístup k homosexuálom, úloha žien a hovoril aj o svojom sľube Panne Márii, že sa nebude pozerať na televíziu

Pápež František
Na snímke pápež František

Pápež komentoval najmä ťažkosti, ktoré dnes prežívajú ľudia a Cirkev v Nikarague, kde bol vyhostený nuncius a zakázané procesie počas Veľkého týždňa, a kde pokračujú útoky proti biskupom a kňazom. Pápež odsúdil nedostatok rovnováhy u tých, ktorí vedú krajinu, a v súvislosti s biskupom z Matagalpy, Mons. Rolandom Álvarezom, odsúdeným na 26 rokov väzenia, dodal:

Reklama

„Máme uväzneného biskupa. Je to veľmi seriózny muž, je veľmi schopný. Chcel vydať svoje svedectvo a neprijal vyhnanstvo. Je to niečo, čo nie je v súlade s tým, čo prežívame, je to, ako keby sme sem preniesli komunistickú diktatúru z roku 1917 alebo Hitlerovu diktatúru z roku 1935, akoby sme sem priniesli tých istých. Sú to surové diktatúry. Alebo, aby som použil argentínsku definíciu – guarangy (grobianstvo)“.

Keď už sa spomenula Argentína, padla aj otázka o možnej ceste pápeža do jeho rodnej krajiny. „Cesta bola naplánovaná už na december 2017,“ vysvetlil Svätý Otec a zopakoval to, čo povedal už počas letu z Iraku:

Reklama

„Najprv sme chceli ísť do Čile, potom do Argentíny a Uruguaja. Taký bol plán. Čo sa však stalo? Práve vtedy boli voľby. Takže sme museli presunúť cestu do Čile na december a potom by sme mohli ísť do Argentíny a Uruguaja v januári. V januári tam nenájdeš ani mačku… Potom sa program zmenil a šlo sa do Čile a Peru. A Argentínu a Uruguaj sme nechali na neskôr… V žiadnom prípade tam neodmietam ísť. Cesta bola naplánovaná. Som otvorený tejto príležitosti… Chcem ísť do Argentíny.“

Pápež František potom hovoril o Venezuele, kde vidí záblesk nádeje, že režim sa môže zmeniť a dodal: „Myslím si to, pretože sú to historické okolnosti, ktoré ich prinútia zmeniť spôsob dialógu… Nikdy nezatváram dvere pred možnými riešeniami. Práve naopak, povzbudzujem ich“.

Pápež bol v otázke riešenia vojny na Ukrajine opatrnejší, keď povedal:

„Všetci sa o to usilujú. Všetci na tom pracujú. Módí (indický premiér, pozn. red.) môže niečo urobiť, tak neviem. Viem však, že je niekoľko predstaviteľov vlád, ktorí sa hýbu. Existuje izraelská skupina, ktorá sa urobila dobré kroky. Ale nevieme, k čomu to povedie“.

Homosexuáli, znovu zosobášení, ženy, celibát, to sú ďalšie témy, ktorým sa pápež venoval v rozhovore. V otázke prijímania homosexuálov sa Svätý Otec odvolal priamo na Ježišove slová:

Reklama

„Veľká odpoveď nám bola daná Ním. Všetci. Každý vo svojom vnútri. Keď tí «ušľachtilí» nechceli ísť na hostinu, nechal sluhov ísť na križovatku, aby zavolali všetkých, dobrých, zlých, starých, mladých, deti, všetkých. Cirkev je pre všetkých. A každý rieši svoje postavenie pred Pánom so silou, ktorú má. Toto je Cirkev hriešnikov“.

„Neviem, kde je Cirkev svätých, tu sme všetci hriešnici,“ zopakoval pápež a rovnako ako pri svojej prvej ceste do Ria de Janeiro v roku 2013 dodáva:

„Kto som ja, aby som súdil človeka, ak má dobrú vôľu, však? Ježiš volá každého a každý rieši svoj vzťah s Bohom, ako môže alebo ako chce, niekedy chce a niekedy nemôže, ale Pán vždy čaká“.

Pri zmienke o ženách pápež vyzdvihol skutočnosť, že v súčasnosti ich v Cirkvi pracuje viac: je to nevyhnutný krok vpred, pretože „mačizmus je zlý. Niekedy vás celibát môže priviesť k mačizmu. Kňazovi, ktorý nevie pracovať so ženami, niečo chýba, nie je zrelý. Je to súčasť našej kultúry, nikto za to nemôže. Vždy sa to tak robilo“.

Teraz sa však situácia mení: „Ženy majú inú metodiku. Majú iný zmysel pre čas, pre čakanie, pre trpezlivosť. To neznižuje muža, sú iné. A musia sa navzájom dopĺňať“.

Reklama

Práve pri celibáte v západnej Cirkvi sa pápež František pozastavil a vysvetlil: „Je to dočasný predpis… Nie je večný ako kňazská vysviacka… Na druhej strane, celibát je to vec disciplíny.“ Na otázku redaktora, či by sa prax mohla zmeniť pápež odpovedal: „Áno“.

Redaktor Hadad potom citoval 92-ročného kardinála Juliána Herranza, ktorý povedal, že zo šiestich pápežov, s ktorými spolupracoval, „možno diabol pracoval na dvoch, Pavlom VI. a Františkom, vždy na rozdelení Cirkvi a na brzdení šírenia evanjelia“. Na margo toho pápež dodal:

„Neviem posúdiť, či je to pravda alebo nie, existuje rezistencia, ale tá negatívna. Pozitívny odpor je taký, že wak robíme dobrý projekt, tak sa pozrieme na to, poďme o tom diskutovať. Zlý odpor je ten, o ktorom sa tu v súčasnosti diskutuje a ktorý ide späť a tiež hľadá zradu. Ale buď som naivný, alebo ich nepočúvam.“ (…) Tieto odpory sú zle riešené. V Cirkvi od začiatku existuje odpor. (…) Keď ma kritizujú hlava-nehlava, oceňujem to, niekedy sa mi to nepáči, ale oceňujem to“.

Preto pápež spomenul svoj sľub, ktorý dal pred tridsiatimi tromi rokmi Panne Márii Karmelskej, že nebude pozerať televíziu. Bolo to 15. júla 1990 a keď bol s komunitou pri televízii, „vysielali veci, ktoré nie sú dobré pre srdce. Nie veci hriešne, ale tie relativizmy, ktoré oslabujú srdce“. Na druhý deň pri svätej omši Panny Márie Karmelskej Svätý Otec pocítil, žeby to nemal viac pozerať. Povedal teda „dosť“, až na niekoľko krátkych výnimiek.

Článok pôvodne vyšiel na portáli Vaticannews.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:51

16:50

Finančná gramotnosť stredoškolákov sa zlepšuje, a to nielen v teoretickej, ale aj v praktickej časti. Ukázala to finančná olympiáda, ktorú organizuje Nadácia Partners. V tomto školskom roku sa do nej zapojilo takmer 10.000 stredoškolákov, čo je približne o štvrtinu viac ako vlani. V utorok o tom informovala Mária Križková z Nadácie Partners.

16:50

Podporovať komunikáciu a spoluprácu medzi slovenskými a kórejskými podnikateľmi je cieľom nového honorárneho konzulátu SR v Ulsane, ktorý v utorok otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Do tohto priemyselného centra Južnej Kórey sa presunul počas druhého dňa svojej pracovnej cesty v krajine.

16:49

Od Česka chceme okopírovať všetky dobré riešenia, aby sa na Slovensku darilo eurofondy lepšie čerpať. Po rokovaní s českým podpredsedom vlády pre digitalizáciu a ministrom pre miestny rozvoj Ivanom Bartošom to spravodajkyni TASR povedal slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Ocenil, že medzivládna spolupráca s ČR funguje.

16:43

Jedenásť zástupcov členských štátov EÚ v utorok podpísalo deklaráciu o budúcnosti kohéznej politiky po roku 2027. Chcú sa ňou zasadiť o to, aby eurofondy pokračovali aj po tomto období. Podľa eurokomisárky pre súdržnosť a reformy Elisy Ferreirovej je takzvaná politika súdržnosti vo fungovaní EÚ kľúčová. Slovensko na rokovaní zastupoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

16:15

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyjadrila plnú dôveru údajom o palestínskych obetiach vojny v Pásme Gazy, ktoré publikuje tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené militantným hnutím Hamas.

16:14

Pri útoku na konvoj dodávok väzenskej služby prišli v utorok vo Francúzsku o život najmenej dvaja väzenskí dozorcovia. Ďalší traja dozorcovia utrpeli vážne zranenia, pričom dvaja z nich sú v ohrození života.

15:42

Ruský Najvyšší súd v utorok zamietol odvolanie proti rozsudku, ktorý súd nižšieho stupňa vyniesol nad opozičným politikom Vladimirom Kara-Murzom na základe obvinení z vlastizrady, spolupráce s nežiaducou organizáciou a šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Kara-Murza bol za to odsúdený na 25 rokov väzenia. Trest si odpykáva vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

15:38

Maďarsko počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. júla, urobí všetko pre ďalší rozvoj spolupráce medzi Európskou úniou a Organizáciou turkických štátov, pretože je to v záujme oboch strán. Podľa agentúry MTI to uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s generálnym tajomníkom Organizácie turkických štátov Kubaňčbekom Kasymovičom Omuralievom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali