Pani Merkelová, stačilo. Odstúpte!

Pani Merkelová, stačilo. Odstúpte!

Berlín 27. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP/Markus Schreiber)

 

EÚ potrebuje na svoje obnovenie Nemecko, avšak nepotrebuje jeho kancelárku Angelu Merkelovú. Pretože práve ona je symbolom štiepenia Európy. Potom, akú úlohu hrala A. Merkelová v krízach minulých rokov je najhorším možným sprostredkovateľom – uvádza sa v analytickom komentári švajčiarskeho denníka Der Bund.

Na snímke Angela Merkelová

Európa je netrpezlivá a všetci čakajú na A. Merkelovú. Inak také spoľahlivé a bezpečné Nemecko ešte stále nemá žiadnu vládu. V hlavných mestách kontinentu sa zdá byť po trinástich rokoch tak navyknutý na nemeckú kancelárku, že bez nej akoby nebola žiadna stabilita. Nemecká kancelárka má viesť a v rozštiepenej Európe byť sprostredkovateľom. Avšak Európa podlieha ilúzii. A. Merkelová je slabšia ako kedysi. Potrebná by bola nová, nezaťažená kancelárka.

Reklama

Európa je hneď dvakrát rozštiepená. Prvá trhlina prebieha pozdĺž bývalej železnej opony. Členovia na východe majú vlastnú predstavu o budúcnosti EÚ – chcú ju národnejšiu, trhovo hospodárnejšiu a autoritatívnejšiu. Druhá trhlina prebieha pozdĺž Álp. Štáty južnej Európy sa odcudzili severu počas krízy eura. Aj ony majú svoju predstavu o budúcej EÚ – viac prerozdeľovania, viac voľnosti pre dlhy, menej súťaže.

Obidve trhliny v EÚ sú hlboké. Preklenúť ich je úlohou budúceho desaťročia. Ale prečo čaká Európa práve na A. Merkelovú? Na političku, ktorá je symbolom tohto rozštiepenia? Kancelárka rozhodla obidve veľké krízy kontinentu podľa seba. EÚ sa vysporiadala s finančnou krízou, ako aj s migračnou krízou, presne tak, ako to chcela A. Merkelová. V kríze eura sa starala Merkelová o to, aby sa síce južným štátom pomohlo, ale iba za tvrdých úsporných podmienok. Tak sa stala – často bojujúc nečestnými, cielenými hlasovacími machináciami – nenávidenou figúrou pre mnohých Grékov, Talianov alebo Španielov. Takou je dodnes.

Reklama

Merkelovej skúsenosť vo finančnej kríze viedla priamo k druhej trhline v EÚ. V úrade kancelárky bola starosť v lete r. 2015 o to, že kancelárka bude po kríze eura vnímaná chladne a technokraticky. Merkelovej nasledujúca reakcia na migračnú krízu sa nedá porozumieť bez tejto predhistórie. Na jeseň r. 2015 zrazu komunikovala Merkelová už bez štátnej prísnosti a domácej (rozpočtovej) disciplíny. Kancelárka vsadila teraz na láskavosť a humánnosť. Štát časom stratil kontrolu, popri obetiach občianskej vojny prichádzali mnohí ilegálni (ekonomickí) migranti. Kancelárka ale vysvetľovala miliardové náklady politiky za zanedbateľné. O domácej (rozpočtovej) disciplíne už nebola žiadna reč.

Pre európsku politiku ale malo ťažké následky niečo iné: Merkelová nechala v migračnej kríze padnúť v EÚ desaťročia nacvičovanú nemeckú zdržanlivosť. V Bruseli nanútila rozdeľovanie migrantov podľa kvót väčšinovým hlasovaním. Tento spôsob bol dovtedy tabu. Obvyklé boli jednomyseľné rozhodnutia –  vrátane intenzívneho hľadania kompromisov. Teraz sa videli Východoeurópania prehlasovaní v pre nich tak kľúčovom bode, ako je prijímanie migrantov. Všetci Východoeurópania, ktorí kedysi tak trpeli pod brutalitou Nemcov ako nikto iný, sa museli skloniť pred Nemeckom. To je podstata druhej trhliny. Nie je vyliečená.

Ak sa chcú rany liečiť, A. Merkelová jednoducho nie je dobré riešenie. Potrebný by bol nový nemecký kancelár, nová nemecká kancelárka, ktorý alebo ktorá nezaťažený/-á môže riešiť konflikty zanechané Merkelovou. Pokým bude Nemecko vsádzať na opotrebovanú veľkú koalíciu pod Merkelovou, je to nemožné. Potom prevezmú iní vedenie v EÚ. V ten deň, keď v Nemecku končili koaličné sondážne rozhovory, stretli sa v Paríži Emmanuel Macron a Sebastian Kurz. Pritom robili dojem, nie že by bezpodmienečne, vyslovene na A. Merkelovú čakali.

Ivan Lužák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali