PAHREBA. Nová grécka Odysea: Zeus, Poseidón, Hades a Ares na jednej lodi alebo dobrodružná plavba preč z eurozóny

PAHREBA. Nová grécka Odysea: Zeus, Poseidón, Hades a Ares na jednej lodi alebo dobrodružná plavba preč z eurozóny

Bratislava 21. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Thanassis Stavrakis)

 

Ak sa grécki lídri nedohodnú s veriteľmi na záchrannom programe, krajina môže opustiť eurozónu. Je to jasné. Nie je však jasné, čo sa stane, ak sa Gréci s veriteľmi dohodnú. Bude to lepšie? Pre koho – pre Európsku úniu, pre nás, pre samotných Grékov?..

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Nazdar, Jožo. Pár dni sme sa nevideli. Vyzeráš celkom k svetu. Ako sa máš?

Reklama

Ďakujem za opýtanie, mám sa na figu – ako viacerí občania, ktorí sa zúčastňujú na experimente pod názvom Európska únia. Nuž, aj keď nás niektorí „experti“ nazývajú stredoeurópskym tigrom, ale akosi všetci sme už unavení, že sa dlhšie nachádzame v úlohe pokusných králikov. A zahraniční experimentátori sa čudujú, že sme ešte nažive.

Je to zložité. Únia prežíva ťažké časy. A čo hovoríš na to Grécko. Vrie to tam, čo?

Reklama

Bude tam poriadne horúco. Akurát tam rozbehli nový národný šport – vyprázdnenie domáceho bankového systému. Hrajú prvú ligu! Iba v piatok Gréci vybrali z bánk zhruba vyše 1 miliardy eur a v priebehu týždňa „odľahčili“ banky o 5 miliárd. Pekne! Ak to tak pôjde ďalej, pre celé Grécko už postačí jedna banka – aj tá bude mať nedostatok peniazi. To je sen pre ľavičiarov, čo? Jedna zdravotná poisťovňa, jedna banka, jedna strana vo vláde…

Veď v Grécku akurát šarapatia ľavičiari. Možno sa to tým aj skončí. Nech si tam robia čo chcú, len aby sa to nás netýkalo. Čo si myslíš? Odídu Gréci z eurozóny?

Nuž, tí Gréci asi ako prví opustia loď. Síce už pred 3-4 rokmi hrozili, že ju opustia, ale vtedy to bolo také – nijaké. Ale teraz je to reálne. Celá Európska únia sa postavila na parohy. Všetci hysteričia a nik nevie, ako to dopadne. Gréci sú po uši v dlhoch, vláda sedí na súde s pušným prachom a nevie, kde a kedy to vybuchne. Ak sa s veriteľmi nedohodne – zbohom, babička!

Ak to pôjde dole vodou, tak Grékom hrozí platobná neschopnosť a odchod z eurozóny. Potom pravdepodobne aj z Európskej únie. Nuž, nová vláda sa nevie dohodnúť s veriteľmi a tí trvajú na tom, aby Gréci splnili svoje sľuby: rozpočtové škrty, úsporné opatrenia a iné radosti života. Štátna kasa je prázdna a nemajú čím Medzinárodnému menovému fondu uhradiť splátky dlhu. Fajka zhasla: Grécku hrozí bankrot.

Asi. Ale veď to nemusí byť také bolestivé. Pozri sa, žiadne prekvapenie to nebude. Teda nebude ani šok, ani katastrofa. S Bruselom sa na dátume odchodu Gréci dohodnú vopred – všetci sa pripravia – aj únia, aj Gréci. Na začiatku budú splácať dlhy v eurách, potom vo svojich drachmách. Postupne sa dohodnú na kurze drachmy voči euru. Samozrejme, na začiatku tej devalvácii drachmy nevyhnú, ale potom to možno nejako usalašia.

Reklama

Ale veď, ak Gréci vystúpia z eurozóny, neznamená to, že musia preč aj z Európskej únie. Možno ich Brusel kopne von, ak odmietnu splatiť záväzky. Je tu však háčik: k vystúpeniu Grécka z únie by však potrebovali súhlas všetkých členských štátov. A čo, ak niekto nezdvihne ruku, pretože sa bude obávať, že potom Gréci svoje dlhy nesplatia? A čo potom? Gréci by aj chceli von, ale ich budú násilne udržiavať v EÚ? Podobný scenár si nebral do úvahy? Nie je to všetko také jednoduché, skôr naopak.

Tak, ak by Gréci odmietli plniť záväzky, ktoré majú voči záchrannému fondu eurozóny, Európskej centrálnej banke a voči Medzinárodnému menovému fondu, pripojili by sa ku krajinám ako Zimbabwe, Somálsko a Sudán, ktoré tiež nesplnili svoje záväzky voči MMF. Ale keby sa Grécko k svojim záväzkom prihlásilo, možno by členom únie zostalo. Je to zamotané až nad mieru. Možno, že ešte viac ako si myslíme.

Ale veď Grécko môže vystúpiť z eurozóny aj bez toho, aby porušilo zmluvy.

Áno. Veď ani porušenie zmlúv EÚ nie je ničím novým. V zmluvách sú napríklad ustanovenia, že jednotlivým krajinám eurozóny nie je možné finančne pomôcť, ale eurozóna tak napriek tomu robí. Všetko je vecou rokovaní a dohôd a samotné zmluvy to nie je „sväté písmo“. Vieš, všetko sa dá obísť. Ale môže vzniknúť precedens a vystúpenie Grécka by tak mohlo vážne oslabiť prestíž a legislatívnu základňu eurozóny. Každá palica má dva konce…

Možno to nebude taká veľká katastrofa, veď Gréci by mohli aj naďalej platiť eurom bez toho, aby boli členmi eurozóny. Budú mať svoju drachmu, ale v bežnom platobnom styku by aj naďalej dominovalo euro – dovtedy, kým sa drachma nepostaví na nohy na trhu. Alebo Grécko by dokonca mohlo euro udržať ako oficiálnu menu. Veď funguje tak napríklad Čierna Hora, kde je euro národnou menou. Mohli by aj Gréci…

Reklama

Možno. Ale vystúpením z eurozóny by Grécko prišlo o možnosť požičiavať si z Európskej centrálnej banky. Veď zatiaľ iba kvôli tomu prežívajú grécke banky. Ak by si nechalo euro, Grécko by samozrejme nemalo možnosť eurá tlačiť a muselo by ich dovážať z iných krajín. Ale práve tak to robí aj Čierna Hora. Nič nové. A tam je tá čerešnička na torte. Grécka centrálna banka by nadobudla niektoré právomoci, ale menovú „muziku“ by aj naďalej tvrdila  Európska centrálna banka a grécka „kolegyňa“ by ju iba kopírovala. Sú varianty.

Je to všetko z kategórie „keby, ak by“. Ale je tu problém s tým obrovským gréckym dlhom. Musia ho Gréci splatiť – nemusia? Treba im pomôcť? Odpustia im dlhy?

Gréci nemajú jeden dlh, ale vlastne dva – dlhujú veriteľom a Európskej centrálnej banke. A toto, ako hovorieva môj maďarský kamarát Arpád, sú dva veľké rozdiely… Obidve záležitosti Gréci musia riešiť s veriteľmi. Plusom je to, že dlh voči domácim veriteľom by mohli previesť z eur na drachmy a značne tak znížiť devalváciu. Dnes sa grécke banky kvôli odpisom nachádzajú v stave platobnej neschopnosti, ktorú zapríčinila reštrukturalizácia gréckeho dlhu. Ale podľa dohody, by mohli získať nový kapitál, ktorý ale zatiaľ nemajú.

Tak alebo inak, ale ak by Grécko opustilo eurozónu, bol by to obrovský problém! Grécke banky by hneď padli a Európskej centrálnej banke by zostali nesplatené úvery. Je to pekný peniaz – cca 160 miliárd eur plus bezcenné grécke dlhopisy. Čítal som odhady expertov. Podľa nich by vystúpenie Grécka z eurozóny stalo asi bilión eur.

Aj ja viem čítať. Európska banka je vysoko, Brusel je ďaleko. Nás predovšetkým zaujíma, aké následky budeme mať my, teda Slovensko. Experti tvrdia, že by odchod Grécka z eurozóny nás zasiahol nepriamo. Nuž, nepriamo. Keď ťa zrania nepriamo – teda nezabijú, ale iba postrelia, to predsa tiež bolí… Stále nadávajú do „grexitov“ a poriadne nevedia, ako to presne dopadne. Ale my by sme vraj nemali mať veľké problémy a straty. Ale nejaké problémy budeme mať. Slovensko priamo Grécku peniaze nepožičiavalo. Fajn, inak by sme svoje prachy uvideli iba v sladkom sne. Na pomoci Grékom sme sa podieľali vkladom do eurovalu, ktorému Grécko aktuálne dlží vyše 140 mld. eur. Ak Grékom tento dlh odpustia, tak my by sme stratili svoju čiastku, ekvivalentný podiel – a to je necelé percento. Ale aj to bolí…

Experti hovoria, že zlyhanie rokovaní medzi Gréckom a jeho veriteľmi môže mať vážne dôsledky a zasiahne európsku ekonomiku aj svetové finančné trhy.

Je to jasné. Zasiahne to nás a aj celý svet v každom prípade – či Gréci odídu alebo neodídu z eurozóny alebo aj z únie. Otázka je iba v tom, čo nás bude menej bolieť. A na tom, brate, môžeme ukončiť našu „odbornú“ debatu. Ani svetoví a európski experti nevedia, čo treba robiť a ako zažehnať krízu. Darmo si nad tým budeme lámať hlavu my dvaja. Ideme radšej na pivo alebo na kávu. Nech si Brusel privolá všetkých expertov a Gréci všetkých svojich Olympských bohov, aby im pomohli zažehnať krízu. Pán Zeus im pomáhaj!..

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali