Overenie e-mailov Huntera Bidena zabralo len 5 minút. Novinári však roky nezverejnili pravdu. Prečo asi?

Overenie e-mailov Huntera Bidena zabralo len 5 minút. Novinári však roky nezverejnili pravdu. Prečo asi?

Bratislava 25. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook/Daily Wire/Fox news/The Washington Post)

 

Viac ako dva roky po tom, čo denník New York Post zverejnil správu o laptope syna Joea Bidena CBS News oznámila, že e-maily sú pravé a to len krátko po druhom dni volieb, pritom to mohlo vo voľbách zavážiť, informuje Daily Wire

Hunter Biden
Na snímke Hunter Biden

Tisíce e-mailov, ktoré údajne pochádzajú z laptopu Huntera Bidena, syna prezidenta Bidena, sú autentickou komunikáciou, ktorú možno overiť pomocou kryptografických podpisov spoločnosti Google a ďalších technologických spoločností, tvrdia dvaja bezpečnostní experti, ktorí ich údaje preskúmali na žiadosť denníka The Washington Post.

Reklama

Dňa 14. októbra 2020 denník New York Post informoval o existencii notebooku a o tom, že Hunter v ňom spomína svojho otca pri jeho lukratívnych medzinárodných podnikoch. Bolo to klasické „októbrové prekvapenie”, ktoré mohlo zamiešať karty v prezidentských voľbách – teda ak by si to ľudia všimli. Twitter zablokoval účet denníka New York Post a Facebook tento príbeh obmedzil. Dňa 19. októbra ešte naviac Politico uverejnil článok s titulkom „Príbeh o Hunterovi Bidenovi je ruská dezinformácia, tvrdia desiatky bývalých spravodajských úradníkov”.

Overiteľné e-maily sú malým zlomkom z 217 gigabajtov údajov, ktoré denníku The Post poskytol na prenosnom pevnom disku republikánsky aktivista Jack Maxey. Podľa neho obsah prenosného disku pochádza z MacBooku Pro Huntera Bidena, ktorý Hunter údajne v apríli 2019 odložil v servise počítačov a nikdy si ho nevyzdvihol.

Reklama

Prevažnú väčšinu údajov – a väčšinu z takmer 129 000 e-mailov, ktoré obsahoval – nemohol overiť ani jeden z dvoch bezpečnostných expertov, ktorí údaje pre The Post preskúmali. Ani jeden z nich pri skúmaní nenašiel jasné dôkazy o manipulácii, ale niektoré záznamy, ktoré by mohli pomôcť overiť obsah, neboli podľa nich k dispozícii na analýzu.

Denník sa čiastočne opiera o analýzu kópie pevného disku prenosného počítača, ktorý Hunter Biden údajne nechal v opravovni v Delaware a nikdy si ho neprišiel vyzdvihnúť. Podľa dokumentov, ktoré The Post preskúmal, bol notebook odovzdaný FBI v decembri 2019 a kópiu disku získal Rudy Giuliani a ďalší poradcovia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa niekoľko mesiacov pred voľbami v roku 2020.

Po tom, ako denník New York Post začal v októbri 2020 uverejňovať správy z obsahu notebooku, denník The Washington Post opakovane žiadal Giulianiho a republikánskeho stratéga Stephena K. Bannona o kópiu údajov, aby si ich mohli pred voľbami prezrieť, ale žiadosti boli odmietnuté alebo ignorované.

Každému, kto má základné znalosti počítačového programovania, však stačilo len niekoľko minút na to, aby presvedčivo potvrdil, že e-maily v notebooku sú pravé. Antispamové opatrenie nazývané DKIM je v nástroji umožňujúci elektronicky podpísať hlavičky odchádzajúcich e-mailov. DKIM takto umožňuje, aby príjemca mohol zistiť, či e-mail skutočne pochádza zo zdroja, ktorý je uvedený ako adresa odosielateľa. Poskytovateľ elektronickej pošty pravdepodobne spustí túto kontrolu okamžite, kedykoľvek otvoríte e-mail.

Vyšetrovacia jednotka denníka The Daily Wire overila e-maily z notebooku pomocou tejto metódy, pričom nebol potrebný žiadny externý expert.

Reklama

Hlavné spravodajské kanály však notebook väčšinou ignorovali. NPR neskôr v apríli 2021 nepravdivo uviedla, že obsah laptopu bol „zdiskreditovaný americkými spravodajskými službami a nezávislými vyšetrovaniami spravodajských organizácií”. Neskôr vydala opravu, v ktorej uviedla, že americká spravodajská služba “nevydala v tomto zmysle žiadne vyhlásenie”.

16. marca 2022 denník The New York Times náhodne priznal, že vedel, že laptop je skutočný, a v 24. odseku článku o Hunterových daňových problémoch napísal, že e-maily získal The New York Times z úložiska súborov, ktoré zrejme pochádzajú z laptopu, ktorý Biden nechal v opravovni v Delaware. Pravosť tohto e-mailu a ďalších v úložisku potvrdili ľudia oboznámení s nimi a s vyšetrovaním.

S tisíckami e-mailov, textov, fotografií a videí, ktoré vyvolávajú otázky o Bidenovej rodine a prominentných demokratoch sa Post nakoniec uspokojil s napísaním dlhého článku, v ktorom označil Tuckera Carlsona, konzervatívneho moderátora Fox News, za pokrytca, ktorý si s Hunterom vymenil niekoľko e -mailov, informuje Daily Wire.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali