Orbán: Správy o tom, že Maďarsko vetovalo pomoc Ukrajine, sú falošné

Orbán: Správy o tom, že Maďarsko vetovalo pomoc Ukrajine, sú falošné

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Ft/Foto:TASR-Ladislav Vallach)

 

Budapešť v utorok na stretnutí ministrov financií EÚ oznámila, že nepodporí návrh Európskej komisie na pôžičky, ktorých cieľom je pomôcť zaplátať rozpočtový deficit Kyjeva v roku 2023. Brusel zasa odložil rozhodnutie o prístupe Budapešti k fondom na obnovu v hodnote 5,8 miliardy eur z programu Covid-19. Financovanie Maďarska bolo pozastavené pre obavy z korupcie v krajine, píše Financial Times

Viktor Orbán
Na snímke predseda maďarskej vlády Viktor Orbán

Podľa FT, tento konflikt poukazuje na rozpory medzi Orbánom a jeho partnermi z EÚ v otázke podpory pre Ukrajinu, ktorá na budúci rok potrebuje od partnerov takmer 40 miliárd dolárov na udržanie verejných služieb.

Reklama

Expert na Rusko András Rácz z nemeckého think-tanku Council on Foreign Relations označil veto za “najnižší bod maďarskej zahraničnej politiky”.

Orbán tiež blokuje snahu EÚ zaviesť v únii minimálnu daň z príjmu právnických osôb, čo je otázka, ktorá si podobne ako financovanie Ukrajiny vyžaduje jednomyseľný súhlas členských štátov.

Reklama

Mnohé iné hlavné mestá EÚ sa domnievajú, že Budapešť využíva svoje právo veta ako spôsob nátlaku na svojich spojencov, aby podporili podiel Maďarska vo výške 5,8 miliardy EUR z fondu EÚ na obnovu Covid-19.

Komisia odporučila, aby krajiny EÚ schválili maďarský plán obnovy, ale členské štáty v utorok odložili rozhodnutie, keďže bolo jasné, že Budapešť zablokuje prostriedky pre Ukrajinu.

Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Daniel Freund uviedol, že veto predstavuje “úplnú eskaláciu” zo strany Orbána.

Výkonný podpredseda Komisie Valdis Dombrovskis vyjadril poľutovanie nad oneskorením pomoci Ukrajine. “Na vlastné oči som videl, aká zúfalá je situácia,” povedal. “Prvú platbu musíme uskutočniť budúci mesiac, aby Ukrajina mohla prežiť zimu. Neexistuje iná možnosť – nájdeme spôsob.”

Rozhodnutie Maďarska vetovať pôžičku vo výške 18 miliárd eur, ktorej väčšia časť si vyžaduje súhlas všetkých členských štátov, podnietilo ostatné hlavné mestá EÚ, aby začali okamžite pracovať na alternatívnom pláne financovania Ukrajiny, ktorý by si nevyžadoval podporu Budapešti. Diplomati však varovali, že tento prístup by si vyžiadal viac času, čo by prehĺbilo finančné riziká, ktorým Kyjev čelí.

Reklama

 

Reakcia Orbána

Správy o tom, že Maďarsko vetovalo finančnú pomoc Európskej únie určenú Ukrajine, sú falošné, uviedol v utorok na Twitteri predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

“Maďarsko je pripravené poskytnúť finančnú pomoc Ukrajine na bilaterálnom základe,” napísal Orbán v reakcii na správy, že jeho krajina vetovala balík finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu v objeme 18 miliárd eur. “Žiadne veto, žiadne vydieranie,” dodal premiér.

Maďarsko chce presvedčiť členské štáty Európskej únie o tom, že spoločné požičiavanie nie je v tejto situácii riešením. “Ak budeme pokračovať v ceste ako spoločenstvo dlžníkov, nebudeme sa môcť vrátiť späť. V tejto situácii nie je spoločný úver riešením,” zdôraznil Orbán, podľa ktorého má Maďarsko inú predstavu o Európe. Dodal však, že Maďarsko nepodporuje úver EÚ, z ktorého by bola pomoc Ukrajine, ani globálnu minimálnu daň.

Maďarské ministerstvo financií vydalo vyhlásenie, podľa ktorého na utorňajšom bruselskom programe schôdzky ministrov financií členských štátov EÚ nebolo hlasovanie o finančnej pomoci Ukrajine. Správy o maďarskom vete označil rezort za falošné.

Reklama

Odklad rozhodnutia o vlastnom financovaní Maďarska z EÚ prináša riziká aj pre Budapešť. Maďarsko prvýkrát predložilo svoju žiadosť o podiel na ozdravnom pláne NextGenerationEU vo výške 800 miliárd eur v máji 2021, ale schválenie sa oddialili pre obavy Bruselu z úplatkárstva a korupcie v Budapešti.

Podľa FT, ak Maďarsko nezíska podporu pre svoj plán obnovy v Rade EÚ do konca roka, riskuje, že stratí 70 % nároku na financovanie. Jeden z diplomatov uviedol, že rozhodnutie ostatných členských štátov začať pracovať na financovaní Ukrajiny, ktoré by si nevyžadovalo maďarskú účasť, bolo spôsobom, ako “odobrať Orbánovi najväčšiu časť páky” na nich.

Odklad financovania Maďarska prichádza v čase, keď Budapešť čaká ťažký rok. Inflácia patrí medzi najvyššie v EÚ a hospodársky rast je slabý, upozorňuje FT.

Guvernér centrálnej banky György Matolcsy tento týždeň na parlamentnom vypočutí povedal, že krajine hrozí v priebehu roka 2023 rast cien o 15 až 18 % a že jej rozpočtový deficit a deficit bežného účtu z nej robia jednu z najzraniteľnejších ekonomík v Európe.

“S týmto dvojitým deficitom sme druhí najhorší za Rumunskom, lenže Rumunsko nie je cieľom finančných trhov, zatiaľ čo Maďarsko áno,” povedal Matolcsy a dodal, že oslabenie jeho meny, forintu, ešte viac zhoršuje problémy s infláciou tým, že zvyšuje náklady na dovoz.

Komisia tiež odporučila dočasné zmrazenie kohéznych platieb vo výške 7,5 mld. eur pre Budapešť, pretože ešte nesplnila 17 záväzkov v oblasti reforiem právneho štátu. Toto rozhodnutie musia pred nadobudnutím účinnosti podpísať aj ministri financií.

Podľa Financial Times, diplomati teraz zvažujú možnosť ďalšieho mimoriadneho zasadnutia Rady ministrov financií Ecofin tento mesiac s cieľom obnoviť diskusie o tejto situácii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali