Odvrátená strana Mesiaca Číňanov prekvapila

Odvrátená strana Mesiaca Číňanov prekvapila

Peking 17. mája 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Čínske lunárne vozidlo tchu 2 (Nefritový králik 2) na odvrátenej strane Mesiaca objavilo dva typy horniny mesačného plášťa, o ktorých existencii vedci pochybovali. Ich preskúmanie poskytne vedcom ďalšie údaje o formovaní Zeme a jej družice, uvádzajú účastníci misie v časopise Nature

Ilustračné foto

Je to obdivuhodné, ale ani Apollo, ani sovietske sondy na Zem nedopravili žiadnu vzorku mesačného plášťa. tchu 2 tak získal prvé údaje o jeho zložení, keď pristál v kráteri na dne panvy South PoleAitken, kde, ako ukázali merania sond NASA, sa mohli skrývať horniny hlbiny Mesiaca,komentuje objav Patrick Pinet, planetológ Univerzity Toulouse.

Reklama

Čínsky prieskumný program Čchange 4 zahŕňa tri fázy: oblet okolo družice Zeme, pristátie na Mesiaci a dopravu vzoriek z jeho povrchu na Zem. Čínski inžinieri a špecialisti prvé dve fázy úspešne vykonali.

V roku 2013 Čína na Mesiac vyslala lunárne vozidlo tchu 2 (v preklade Nefritový králik). Bolo na palube pristávacieho modulu Čchange 3 a pristálo do krátera Sinus Iridum (Záliv dúhy) 14. decembra 2013. tchu bol prvý umelý objekt, ktorý od roku 1976 hladko pristál na Mesiaci, vtedy to bola sovietska sonda Luna 24.

Reklama

Tento rok Čína pristúpila k ďalšej fáze tohto programu historicky prvé pristátie na odvrátenej strane Mesiaca. Za týmto účelom bola vlani v máji vypúšťaná unikátna umelá družica Queqiao, ktorej cieľom bolo udržanie spojenia medzi Čchange 4, prvou misiou na odvrátenej strane Mesiaca a centrom riadenia letov v Pekingu.

Táto úloha bola úspešne splnená na začiatku januára, kedy Čchange4 úspešne pristál na dno krátera Von Kármánova, ktorý leží v pripolárnych južných šírkach odvrátenej strany Mesiaca. Pristávacia platforma a lunárne vozidlo tchu 2 na nepreskúmanom území úspešne pracovali cez štyri mesiace a skúmajú družicu Zeme i dnes.

Dnes vedecký tím Čchange 4 predstavil verejnosti prvé vedecké údaje, ktoré zhromažďujú spektrometre lunárneho vozidla Nefritový králik 2 pri putovaní po kráteri. Vedcov, ako uvádza riaditeľ misie Chunlai Li, dávno zaujímalo, z akých hornín je zložený povrch Mesiaca a ako sa ich zloženie líši v rôznych bodoch mesačného povrchu.

Vec je v tom, že vedci si dnes myslia, že jadro Zeme a Mesiaca vznikalo celkom inými scenármi. Narozdiel od našej planéty na je družici neprebiehali tektonické procesy a striedanie hornín. Jadro Mesiaca vychladlo celkom rýchlo, niekoľko desiatok miliónov rokov po zrážke jeho predchodcu so Zemou.

To malo viesť k tomu, že všetky vrstvy kôra, plášť a jadro musia byť zložené z podobných hornín, ktoré nebudú v iných vrstvách jeho litosféry. Jediné viditeľné stopy plášťa musia byť iba v dostatočne hlbokých a starých kráteroch, ktoré dosahujú jeho hraníc.

Reklama

Za uplynulé desaťročie žiadne lunárne vozidlo v najväčších kráteroch na Mesiaci nedokázalo nájsť dostatočne veľké stopy hornín plášťa. Kvôli tomu vedci začali pochybovať o pravdivosti tejto myšlienky a začali hľadať alternatívne teórie jeho vzniku, ktorý by predpokladal radikálne iné zloženie plášťa.

Ako uvádza Li, pred vyslaním Čchange 4 planetológovia nemali možnosť preverenia tejto myšlienky, pretože všetky pozemské vzorky hmoty predstavujú časti mesačnej kôry, v ktorých pyroxén a olivín dve predpokladané hlavné horniny plášťa takmer chýbali.

tchu 2 podľa čínskych vedcov narazil na oba typy týchto hornín prakticky hneď, ako opustil Čchange 4 a začal sa pohybovať po kráteri Von Kármánova. Ich ložiská podľa vedca Li nie sú zďaleka vo všetkých častiach tejto priehlbiny, čo napovedá o neobvyklej histórii, ako sa dostali na určitú časť Mesiaca.

Ako predpokladajú vedci, ich zdrojom je neďaleký kráter Finsen, ktorý leží ešte “nižšie ako jeho južný sused. Pravdepodobne úlomky mesačného plášťa v ďalekej minulosti vyleteli z jeho dna, čím sa dostali na územie susedného krátera, ktorý vznikol o niečo skôr.

V každom prípade tento objav podľa vedcov viac neumožňuje hovoriť o tom, že plášť Mesiaca neobsahuje pyroxén a olivín. Ďalšie pokusy, ktoré čínski vedci pomocou tchu 2 chcú vykonať, preveria ostatné teórie o vzniku Mesiaca, vedci potom možno dokážu určiť, ktorá z teórií sa najviac blíži skutočnosti.

Reklama

V tomto roku si ľudstvo pripomenie 50 rokov od okamihu, keď človek stál na Mesiaci. Apollo 11 a Neil Armstrong s Buzz Aldrin sa 20. júla 1969 nezmazateľne zapísali do histórie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali