Podľa názoru autorky odmietnutie živočíšnej stravy vyvoláva nedostatok cholínu, látky potrebnej pre rozvoj mozgu, ktorú v značnom množstve obsahuje mäso, vajíčka, mlieko, v oveľa nižšom, naopak rastlinná strava, napríklad bôby a orechy.
Emma Derbishire upozorňuje, že cholín je potrebný na vývoj správnej štruktúry mozgu a miechy plodu, jeho nedostatok počas tehotenstva u dieťaťa zvyšuje riziko vývoja defektov nervovej trubice, zárodku ústrednej nervovej sústavy.
Vlani v decembri Frank Mitloner z Kalifornskej univerzity v Davise (USA) vyhlásil, že úplné odmietnutie mäsa nezníži vplyv na životné prostredie, ale iba ho prehĺbi.
V marci 2016 molekulárni biológovia z Cornellskej univerzity (USA) v časopise Molecular Biology informovali o negatívnych následkoch vegetariánskej diéty: zvýšenie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a srdcovo cievnych chorôb.



















