Mnohí sa domnievajú, že keď si uvaríme alebo ohrejeme jedlo v mikrovlnke, stáva sa jedlo “ožiareným” a nemožno ho jesť. “To vôbec nie je pravda,” tvrdí Anton Jastrebcev. V rozhovore pre Sputnik vysvetlil, ako pôsobí na potraviny žiarenie v decimetrovom pásme.
“Ide o to, že elektromagnetické žiarenie vysokej frekvencie (2450 MHz), ktoré vyžaruje mikrovlnná rúra, patrí k neionizujúcemu žiareniu, nezanecháva teda v potravine žiadne stopy. Potravina sa varí, nič viac. K žiadnym podstatnejším zmenám v nej nedochádza. Po tom, čo ste mikrovlnku vypli, jedlo už nič nevyžaruje,” povedal Anton Jastrebcev.
“Mali by ste sa však radšej nachádzať v istej vzdialenosti od zapnutej mikrovlnky,” upozornil odborník.
“Samotná rúra pri prevádzke skutočne vyžaruje elektromagnetické vlny. Tie sa šíria najčastejšie v okruhu približne meter a pol až tri metre, v závislosti od modelu rúry. Preto by ste sa nemali nachádzať v bezprostrednej blízkosti od zapnutej mikrovlnky, ustúpte radšej o 1,5 až dva metre. Okrem toho záleží na výkone rúry a na potravinách. Čím viac potravín sa v rúre ohrieva alebo varí, tým lepšie, tým viac energie pohlcujú tieto potraviny,” povedal Anton Jastrebcev.