Berlín 28. februára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Nemecký odborník na výživu Heidrun Schubert zverejnil zoznam potravín, ktoré sú považované za zdravé, ale môžu narúšať spánok, píše Focus
Tento zoznam zahŕňa surovú zeleninu a šaláty, chilli, zázvor, čokoládu a sladké drievko, a tiež nápoje obsahujúce kofeín.
Ako vysvetlil odborník na výživu, sladké drievko, bylinná rastlina z rodu strukovín, obsahuje mnoho glycyrizínovej kyseliny. Táto látka zvyšuje tlak a ovplyvňuje rovnováhu medzi vodou a soľou, čo môže spôsobiť nespavosť.
Surová zelenina aktivuje tráviaci trakt, ktorý nedovolí telu vstúpiť do fázy hlbokého spánku. Chilli a zázvor tiež urýchľujú metabolizmus a môžu zvyšovať telesnú teplotu.
Kofeín stimuluje nervový systém a môže spôsobiť nespavosť. Táto látka sa nachádza, nielen v káve, ale aj v čaji a v rôznych energetických nápojoch. Podobné účinky má aj teobromín, ktorý je súčasťou horkej čokolády.
Podľa odborníka by ľudia trpiaci nespavosťou mali skúsiť vzdať sa neskorej večere a dať organizmu čas, aby sa naladil na odpočinok.
Nebezpečenstvo nezdravého spánku
Sputnik tiež informoval, že ľudia, ktorí spia denne viac ako 11 hodín alebo menej ako štyri hodiny, sú viac náchylní k pľúcnej fibróze. K tomuto záveru dospeli vedci z univerzít v Manchestri, Oxforde, Newcastle upon Tyne a londýnskej University College, oznámil portál MedicalXpress.
Pľúcna fibróza je choroba, pri ktorej vznikajú v pľúcnom tkanive jazvy, ktoré sťažujú dýchanie. Podľa vedcov je optimálna dĺžka spánku sedem hodín. Ak človek spí štyri hodiny a menej, zvyšuje sa nebezpečenstvo pľúcnej fibrózy dvojnásobne. Spáči, ktorí si doprajú cez jedenásť hodín spánku, sú vystavení až trojnásobnému riziku.
V rizikovej skupine sú aj ľudia, ktorí idú spať neskoro v noci alebo pracujú na zmeny. Napriek tomu sú k tejto chorobe menej náchylní ako tí, ktorí spia viac alebo menej ako je norma.