Obhajca Slovan vo finále favoritom, Látal: "Rozhodnú maličkosti"

Obhajca Slovan vo finále favoritom, Látal: "Rozhodnú maličkosti"

Bratislava 29. apríla (TASR) – Finálový vrchol 45. ročníka futbalového Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2013/2014 v Myjave bude vo štvrtok 1. mája v réžii obhajcu Slovana Bratislava a košického MFK. “Belasí” zabojujú o rekordný siedmy pohárový triumf v ére samostatnosti, Košičania, ktorí sa vo finále predstavia po piatich rokoch, o druhý.

Favoritom súboja sú Bratislavčania, ktorí vo finále nastúpia v špeciálnej sade dresov určenej len pre tento zápas. Tie potom poputujú do charitatívnej dražby. Potvrdili to aj nedávno v Čermeli, kde v 27. kole Corgoň ligy vyhrali 2:0. “Finálové stretnutie bude úplne iným zápasom. Je to finále, hrá sa na jedno víťazstvo a na neutrálnej pôde. Takéto zápasy rozhodujú maličkosti,” povedal v rozhovore pre oficiálny web SFZ 44-ročný tréner Košíc Radoslav Látal a dodal: “Slovan je favoritom. Budeme sa snažiť hrať aktívne, ofenzívne. Pokúsime sa streliť prvý gól, ktorý môže byť pre ďalší vývoj zápasu rozhodujúcim. Hlboká defenzíva by znamenala našu smrť. Chceme sa dobre pripraviť a Slovanu to čo najviac znepríjemniť.”

Košice si vzhľadom na takmer stopercentnú obhajobu titulu Slovana v lige zahrajú Európsku ligu UEFA 2014/2015 minimálne ako zdolaný finalista. “Už postup do finále vnímame ako úspech. Myslím si, že Slovan vyhrá ligu a my budeme hrať európsku ligu. Samozrejme, budeme potrebovať doplniť káder. Ten je veľmi úzky. Vyhýbajú sa nám našťastie zranenia, ale na to sa nedá spoliehať,” vyjadril sa Látal. Košice na ceste do finále vyradili Ružinú, Sereď, vo štvrťfinále rivala z Prešova a v semifinále Ružomberok.

Tréner “belasých” Jozef Valovič ako kouč pamätá triumf v SP so Slovanom Bratislava z roku 1988 a v pozícii asistenta aj v roku 1994. Do finále priviedol neskôr tiež tímy DAC Dunajská Streda a pred siedmimi rokmi aj FC Senec. “Spomínam si na rok 1989, vo finále Československého pohára sme podľahli pražskej Sparte. Pre Slovan je v každej sezóne dôležité vyhrať domáci titul a uspieť v najvyššej pohárovej súťaži. V tejto sezóne obhajujeme double. Vážime si to,” uviedol pre www.futbalsfz.sk kouč Slovana.

Reklama

Slovan v tohtoročnej edícii pohára ešte neprehral, v 2. kole vyradil Nové Mesto nad Váhom, v osemfinále Dunajskú Lužnú, vo štvrťfinále Žilinu a v semifinále hladko Senicu. Valovič sa k nálepke favorita vyjadril opatrne. “Tento prívlastok je ‘ošemetný’. Hrá sa na jeden zápas, favorita môže potrápiť súper. Súhlasím s tým, že postavenie v tabuľke a kvalita kádra nás predurčuje do tejto pozície, ale až výkony na ihrisku rozhodujú o tom, ktoré mužstvo zápas vyhrá. Verím našim hráčom, verím, že budeme úspešní.”

V košickom dresy by mohol “zamútiť finálové vody” útočník Ján Novák, s 18 gólmi najúspešnejší strelec v novodobej histórii Slovenského pohára (1993-2014). Ten sa štyrmi presnými zásahmi v tomto ročníku osamostatnil na čele tabuľky pred 14-gólovými Jozefom Pisárom, Ľubomírom Faktorom a Vladimírom Kožuchom. Pútať pozornosť bude aj jeho “kanoniersky súboj” s najlepším strelcom slovenskej futbalovej reprezentácie Róbertom Vittekom zo Slovana. “Tento súboj nebude o nás dvoch. Hrajú Košice proti Slovanu. Slovan je favoritom v každom zápase, nielen vo finále. Nastúpime so zdravým rešpektom, a ako sme sa mohli presvedčiť, vo vzájomnom stretnutí sme za Slovanom veľmi nezaostávali. Nemáme sa čoho báť,” povedal 29-ročný Novák, ktorý bol aj pri triumfe MFK v SP pred piatimi rokmi: “Zostali mi pekné spomienky. Hrali sme v Senci s Petržalkou, prišlo nás podporiť veľa fanúšikov, mohli by sme si to zopakovať aj v tomto roku. Cesta do Myjavy je dlhá, ale boli by sme radi, ak by nás prišli fanúšikovia povzbudiť. Dodalo by nám to viac síl.”

Reklama

Tridsaťdvaročný Vittek, ktorý na MS v JAR strelil 4 góly, pred finále varoval pred kvalitami súpera. “Zápas ukázal, že vo finále sa budeme musieť vyvarovať niektorých chýb a byť pozorní vzadu. Košice majú rýchlych útočníkov a rýchle kraje. Finále pohára bude o niečom inom. Hrá sa na jeden víťazný zápas, každý hráč na ihrisku pôjde na dvesto percent. Finále pohára je sviatkom pre každého hráča. Celý rok sme pre túto chvíľu makali. Pre Slovan je finále takmer povinnosťou, Košice sa budú snažiť nám cestu za trofejou znepríjemniť.”

cesta Slovana a Košíc do finále 45. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2013/2014:

Slovan:

1. kolo: –

2. kolo: AFC Nové Mesto nad Váhom – Slovan Bratislava 0:5

Reklama

osemfinále: OFK Dunajská Lužná – Slovan Bratislava 3:0

štvrťfinále 1. zápas: MŠK Žilina – Slovan Bratislava 1:3

štvrťfinále, odveta: Slovan Bratislava – MŠK Žilina 2:0

semifinále, 1. zápas: FK Senica – Slovan Bratislava 1:3

semifinále odveta: Slovan Bratislava – FK Senica 3:0

Reklama

Košice:

1. kolo: –

2. kolo: TJ Baník Ružiná – MFK Košice 1:3

osemfinále: ŠKF Sereď – MFK Košice 1:1, rozstrel z 11 m 2:3

štvrťfinále, 1. zápas: 1. FC Tatran Prešov – MFK Košice 1:2

štvrťfinále, odveta: MFK Košice – 1. FC Tatran Prešov 2:0

semifinále, 1. zápas: MFK Ružomberok – MFK Košice 0:0

semifinále, odveta: MFK Košice – MFK Ružomberok 4:1

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali