Obama vyzdvihol pokrok v Barme a Aun Schan Su Ťij ako idol demokracie (súhrnná)

Obama vyzdvihol pokrok v Barme a Aun Schan Su Ťij ako idol demokracie (súhrnná)

Rangún 19. novembra (TASR) – Americký prezident Barack Obama absolvoval dnes návštevu Barmy ako prvý americký prezident v dejinách. V rámci programu šesťhodinovej návštevy rokoval v Rangúne s prezidentom Thein Seinom a vodkyňou opozície Aun Schan Su Ťij.

Ako informovala agentúra AP, Obama sa počas rozhovorov snažil udržať rovnováhu medzi vyzdvihovaním pokroku, ktorý pri odstraňovaní pozostatkov vládnutia vojenskej junty urobilo nové vedenie, a tlakom na novú vládu, aby pristúpila aj k ďalším reformám.

Po rokovaniach s Thein Seinom sa Obama pred novinármi vyjadril, že proces demokratických a ekonomických reforiem v Barme, ktorý spustil prezident, môže viesť "k neuveriteľným možnostiam rozvoja".

Thein Sein reagoval, že obe strany chcú napredovať vo vzájomných vzťahoch založených na dôvere, úcte a porozumení. Dodal, že s Obamom dosiahli zhodu ohľadom rozvoja demokracie v Barme a podpory ľudských práv v súlade s medzinárodnými štandarmi.

Reklama

Obama sa dnes stretol aj s líderkou barmskej opozície, nositeľkou Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij. Stretnutie sa konalo v jej dome, v ktorom strávila roky domáceho väzenia.

Su Ťij sa po rozhovore pred novinármi poďakovala Obamovi za podporu procesu politických reforiem v Barme. Podotkla, že "najzložitejším okamihom prechodu je (chvíľa), keď je už úspech na dohľad". Vyzvala preto na obozretnosť, aby "sme sa nedali oklamať preludom úspechu".

Reklama

Obama vyzdvihol Su Ťij ako "idol demokracie, ktorý inšpiroval mnohých ľudí nielen v Barme, ale aj na celom svete". Podľa jeho slov "dnešok je ďalšou stránkou v novej kapitole vzťahov medzi Spojenými štátmi a Barmou".

Ako píše AP, Obama dal neplánovane zastaviť pri jednej z najkrajších pamiatok sveta – pri pagode Švedagon, ku ktorej celá delegácia, vrátane ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej a ochrankárov, bosky vystúpila po obrích kamenných schodoch.

Po prílete amerického prezidenta v uliciach Rangúnu vítali tisíce ľudí, ktorí mávali americkými vlajkami a fotografovali si rýchlo prechádzajúci konvoj mobilnými telefónmi.

Obama v predvečer návštevy vyhlásil, že jeho cestu do Barmy nemožno chápať ako podporu jej vlády, ale ako uznanie dramatického a dynamického pokroku, ktorý krajina s novým vedením zaznamenáva.

Niektoré ľudskoprávne organizácie však tvrdia, že v Barme sú ešte stále vo väzení stovky politických väzňov. Problémom je podľa nich aj odďaľovanie riešenia etnických sporov.

Reklama

V reakcii na reformné kroky vlády v Rangúne Spojené štáty uvoľnili sankcie a zrušili zákaz na väčšinu dovážaných tovarov z Barmy, ale úplnú normalizáciu vzťahov podmienili okrem iného aj ukončením etnicky motivovaných násilností na západe krajiny a pokrokom v oblasti dodržiavania ľudských práv.

Po návšteve Barmy Obama pricestoval do Kambodže, kde sa dnes večer stretne s premiérom Hun Senom. Ako informoval washingtonský Biely dom, počas rokovaní chce Obama nastoliť aj otázku ľudských práv. Obama bude v Phnom Pénhi hosťom summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). S jeho hlavnými účastníkmi sa dnes stretne na slávnostnej večeri.

Cesta šéfa Bieleho domu do východnej Ázie podľa nedávneho komentára AP dokazuje, že jeho zahraničná politika sa upriamuje novým smerom, a tiež odráža zvýšenú pozornosť, ktorú USA venujú Ázii a tichomorskému regiónu

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali