Nový innsbrucký biskup bude používať insígnie symbolicky plné otvorov

Nový innsbrucký biskup bude používať insígnie symbolicky plné otvorov

Innsbruck 7. decembra 2017 (HSP/TK KBS/KAP/Foto:Kathpress)

 

Pre Rakúsko bola uplynulá sobota mimoriadne sviatočná. Biskupskú vysviacku prijal Hermann Glettler, nový innsbrucký biskup. Hlavným svätiteľom na slávnostnej bohoslužbe, ktorá sa konala v olympijskej hale v Innsbrucku, bol salzburský arcibiskup a metropolita západorakúskej cirkevnej provincie, Mons. Franz Lackner. Jeho spolusvätiteľmi boli Glettlerov predchodca v biskupskom úrade a terajší biskup Linzu Mons. Manfred Scheuer, ako aj biskup Grazu Mons. Wilhelm Krautwaschl. Na slávnosti boli prítomní aj ďalší koncelebranti, kardinál Christoph Schönborn a arcibiskup Simon Ntamwana (Gitega/Burundi).

Nový innsbrucký biskup bude používať insígnie symbolicky plné otvorov

Na úvod liturgie poprosil Jakob Bürgler, doterajší administrátor diecézy, salzburského arcibiskupa o biskupskú vysviacku pre Hermanna Glettlera. Nato prečítala kancelárka biskupského úradu, Gudrun Walterová pápežský menovací dekrét, v ktorom sa pápež František takto vyjadruje o Hermannovi Glettlerovi: „Viem o tvojej angažovanosti v prospech chudobných a núdznych, ako aj o tvojom úsilí v pastorácii a na poli novej evanjelizácie. Viem o tom, aký vedieš duchovný život a tiež o tvojej rozsiahlej teologickej formácii ako aj ľudskom charaktere. Na teba som uprel svoj pohľad a teba som uznal za vhodného pre úrad predstaveného tejto diecézy“.

Reklama

Homíliu predniesol biskup Manfred Scheuer, Glettlerov predchodca v úrade innsbruckého diecézneho biskupa. Vo svojom príhovore vyzdvihol Glettlerovu mimoriadnu úlohu prostredníka „medzi náboženstvom a osvietenskou racionalitou, spiritualitou a solidaritou, tradíciou a modernou, vlastenectvom a otvorenosťou pre svet, slobodou a sebaurčením“. „Biskup Hermann Glettler môže stavať mosty naprieč existenciálne priepasti, ale tiež mosty smerujúce k tým, čo sú výslovne neveriaci.“

Od zriadenia diecézy Innsbruck v roku 1964 je Hermann Glettler jej piatym diecéznym biskupom. K diecéze patrí severné Tirolsko až po Ziller ako aj východné Tirolsko, ktoré bolo už na prelome 5. a 6. storočia pokresťančené. Biskupská vysviacka sa konala na netradičnom mieste v innsbruckej olympijskej hale. Na rozdiel od Dómu, kam sa vojde asi 750 ľudí, sa takto umožnilo približne 7000 veriacim, aby spoločne so svojím novým biskupom slávili jeho vysviacku a tým aj dvojročné ukončenie obdobia „sede vacante“. Na slávnostnej bohoslužbe bolo asi 600 miništrantov, 300 kňazov a mnoho domácich i zahraničných biskupov. Miesto konania vysviacky bolo tiež „veľkým znakom“ toho, že misiou „Glettera sú tiež „inakšie miesta“, ako vo svojej kázni zdôraznil Scheuer.

Reklama

Na slávnosti biskupskej vysviacky boli prítomní aj apoštolský nuncius v Rakúsku, arcibiskup Peter Stephan Zurbriggen, rakúski diecézni biskupi Klaus Küng, Alois Schwarz, Ägidius Zsifkovics a Benno Elbs, svätiaci biskupi Franz Scharl, Anton Leichtfried, Stephan Turnovszky a Hansjörg Hofer, ako aj emeritní biskupi Alois Kothgasser, Maximilian Aichern a Ludwig Schwarz. Zahraničie reprezentovali biskupi Ivo Muser (Bolzano-Brixen/Taliansko), Lauro Tisi (Trident/Taliansko) a Eugen Schönberger z innsbruckej partnerskej diecézy Satu Mare in Rumunsku.

Salzburský arcibiskup pomazal Glettlera krizmou a odovzdal mu evanjeliár a biskupské insígnie – biskupský prsteň, mitru a pastiersku palicu. Tie zviditeľňujú službu biskupa ako ohlasovateľa, učiteľa a pastiera. Palica a náprsný kríž nie sú nové. Glettler si vybral už používané, no kríž umelecky dotvoril Gustav Troger, umelec z Grazu. Kríž aj palica sú prevŕtané. Diery na kríži majú byť narážkou na Ježišovo prebodnuté srdce a diery na pastierskej palici vyjadrujú priepustnosť, transparentnosť, ale tiež zraniteľnosť – informuje brožúrka vydaná pri príležitosti slávnostnej liturgie.

Dary k oltáru priniesli miništranti, rodina z Tirolska a tiež zástupcovia africkej komuity v Grazi, ktorých Glettler podporoval. Zbierka spojená s biskupskou vysviackou putovala na želanie biskupa Glettlera v prospech charitného integračného domova a pre chorých a bezdomovcov.
Na slávnosti boli tiež prítomní zástupcovia iných kresťanských Cirkví, ako evanjelický luteránsky superintendant Olivier Dantine, ktorý predniesol jedno z liturgických čítaní. Veľmi dobré vzťahy diecézy a židovskej náboženskej obce zdôraznila i prítomnosť jej krajinského predsedu Güntera Liedera na slávnosti. Medzi hosťami boli i mnohé zástupkyne a zástupcovia iných náboženských spoločností.

Spolkovú krajinu Tirolsko na biskupskej vysviacke reprezentoval krajinský hajtman Günther Platter a predseda krajinského snemu Herwig van Staa, južné Tirolsko zastupoval krajinský hajtman Arno Kompatscher. Okrem krajinskej vlády a mnohých členov krajinského snemu sa na slávnosti zúčastnili aj innsbrucká starostka Christine Oppitz-Plörerová, vicestarosta Christoph Kaufmann a členovia mestskej rady.

Do Innsbrucku tiež pricestovalo vyše 500 hostí z Glettlerovho rodiska, zo Štajerska spolu s biskupom Krautwaschlom a krajinským hajtmanom Hermannom Schützenhöferom. Z farnosti St. Andrä v Grazi, kde Glettler dlhé roky pôsobil ako farár, prišlo šesť autobusov a z jeho rodiska Übelbachu i miestna kapela.

Reklama

Po skončení slávnostnej liturgie nasledovalo agapé, ku ktorému boli pozvaní všetci prítomní. Program sa potom presunul do centra mesta. O 19.00 hod. sa konali slávnostné vešpery, ktorým po prvý raz v katedrále predsedal nový biskup.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali