Wellington 28. augusta (TASR) – Výrobky najväčšieho novozélandského vývozcu mliečnych výrobkov – firmy Fonterra – neobsahujú baktérie, ktoré by mohli spôsobiť botulizmus. Oznámili to dnes vo Wellingtone novozélandské úrady.
Príslušné ministerstvo dnes informovalo o výsledkoch testov výrobkov, u ktorých bolo podozrenie, že by mohli obsahovať baktériu Clostridium botulinum. Testy preukázali, že v testovaných vzorkách je baktéria Clostridium sporogenes, ktorá botulizmus nespôsobuje.
Firma Fonterra začiatkom augusta, keď kauza prepukla, požiadala úrady o vydanie zákazu predaja a vývozu svojich výrobkov, ako aj o vykonanie testov a zverejnenie ich výsledkov, aby zabránila šíreniu fám o svojej produkcii.
Niekoľko krajín, vrátane Číny, Ruska a Srí Lanky, vydalo dočasný zákaz dovozu výrobkov firmy Fonterra, iné zrýchlili kontrolu mliečnych výrobkov dodávaných na svoj trh novozélandskou firmou.
Fonterra vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že koncentrovaný srvátkový proteín sa zrejme kontaminoval v znečistenom potrubí v jednom z jej spracovateľských závodov na Novom Zélande. Bližšie podrobnosti spoločnosť neuviedla.
Ak by sa podozrenie na kontamináciu mliečnych výrobkov z Nového Zélandu potvrdilo, malo by veľmi negatívny vplyv na ekonomiku ostrovnej krajiny, ktorá vyváža až 95 percent svojej produkcie mlieka.


















