Novela upravujúca výber poskytovateľov záchraniek nie je dobre načasovaná, myslia si záchranári

Novela upravujúca výber poskytovateľov záchraniek nie je dobre načasovaná, myslia si záchranári

Bratislava 2. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Novela upravujúca kritériá výberu poskytovateľov záchraniek nie je dobre načasovaná, myslia si záchranári. Ako informovala Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ), návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý Ministerstvo zdravotníctva SR uplynulý týždeň predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, prijala pozitívne, popri dobrom úmysle ministerstva sa však ukazuje závažný nedostatok celého procesu. A to je načasovanie predloženia tejto novely

Ilustračné foto

“Máme za to, že ak by novela bola predložená v skrátenom legislatívnom konaní, nebolo by potenciálne ohrozené stihnutie jej účinnosti plánované na marec budúceho roka,” uviedol v tlačovej správe viceprezident komory Michal Weinciller. Je totiž podľa neho otázne, či bude v januári zasadať parlament. A ak bude, či v národnej rade dostane prednosť odbornosť návrhu pred politikárčením, napríklad ako v prípade stratifikácie nemocníc.

Reklama

Novelu zákona vníma SKZZ ako snahu sprísniť kritériá výberu poskytovateľov záchranných služieb a zaviesť na súčasné pomery razantnú kontrolu dodržiavania podmienok prevádzky. Predložená novela podľa komory kladie oveľa vyššie nároky na transparentnosť výberového konania ako to bolo doposiaľ. Ide najmä o podmienky kladené na záujemcov o prevádzkovanie záchrannej služby, vrátane kontroly ich bezúhonnosti, transparentného financovania ich podnikania v minulosti či prepojenie na iné rizikové činnosti. Pozitívne hodnotí SKZZ aj sprísnenie výberu členov výberovej komisie, kde ministerstvo vypočulo aj výhrady komory. “Rovnako pozitívne hodnotíme nastavenie krokov pre kontrolu výberového konania v prípadoch postupu úradu pre dohľad, ktorých sme boli svedkami pri posledných výberoch. Máme za to, že ak by boli takto podmienky stanovené od začiatku, napríklad od roku 2005, vyhli by sme sa mnohým problémom, ktoré opakovane výberové konania sprevádzali,” píše v stanovisku SKZZ.

Ako konštatovala komora, druhá rovina novely zákona je v podobe certifikácie víťazných poskytovateľov záchrannej služby, ktorí vo výberovom konaní získali licencie na šesť rokov. V súčasnosti ide podľa SKZZ o často nevídaný postup kontroly dodržiavania podmienok pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, v záchrannej službe zvlášť. “Tento návrh môže u niekoho vyvolať vlnu nevôle, avšak máme za to, že ak záujemca o prevádzkovanie staníc záchrannej služby vo výberovom konaní deklaroval všetko v súlade s podmienkami výberu, nebude mať absolútne žiadny problém toto plnenie po spustení staníc preukázať. Rovnako sa takto odstránia problémy s dodržiavaním personálneho obsadenia niektorých staníc, ktorého sme boli v minulosti svedkami,” konštatuje komora.

Reklama

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská na konci minulého týždňa do pripomienkového konania predložila novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá má zmeniť proces výberového konania na obsadenie staníc záchraniek. Rezort chce novelou odstrániť niektoré nedostatky súčasnej právnej úpravy, ktoré sa v praxi ukázali v súčasnom procese ako nerelevantné. Vo výberovej komisii majú byť zastúpení členovia participujúci v systéme záchrannej zdravotnej služby, samosprávnych krajov, zástupcovia ústavnej zdravotnej starostlivosti a integrovaného záchranného systému, ministerstva zdravotníctva, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. “A to spolu so zavedením podmienok odbornej spôsobilosti, definovaním podmienok bezúhonnosti a dôveryhodnosti členov výberovej komisie,” konštatuje sa v materiáli.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali