Nigérijsky veterinár pomáha zmierňovať následky plienenia obchodníkov so šupinavcami v Afrike

Nigérijsky veterinár pomáha zmierňovať následky plienenia obchodníkov so šupinavcami v Afrike

Bratislava 13. apríla 2020 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Najznámejšie zvieratá ktoré sú ohrozené pytliakmi sú nosorožce a slony. Lovené sú pre svoje rohy a kly. Prášok z nich má podľa ázijských povier zlepšovať potenciu. Nosorožec tuponosý a nosorožec sumatránsky už kvôli tomu pred dvomi rokmi vyhynuli. Najviac ilegálne obchodovanými zvieratami sú ale malé šupinaté cicavce podobné mravčiarovi, šupinavce (pangolíni)

Na snímke Dr. Mark Ofua

Šupinavce (pangolíni) sú  najviac nelegálne obchodované cicavce na svete. Ako sa štyri ázijské druhy šupinavcov priblížili k vyhynutiu, pašeráci sa čoraz viac obracajú na africké druhy, aby zásobovali obchod v Ázii. V Nigérií sa však našli ľudia, ktorí sa snažia aspoň malým dielom zabrániť tomu, aby toto zviera vyhynulo, ako sa to už stalo v Číne.

Reklama

Hlavným hrdinom príbehu, ktorý zverejnil National Geographic je Dr. Mark Ofua, ktorý sa tieto zvieratá snaží od pytliakov kupovať a vypúšťa ich naspäť do prírody. V reportáži hovorí:

„Pred niekoľkými rokmi som ani nevedel, že máme šupinavcov v Nigérii, pretože boli v takom veľkom množstve pytliačené, že ste ich nemohli ani vidieť vo voľnej prírode. Nemôžme odsudzovať tých, ktorí ich chytajú ako zlých ľudí. Snažia sa prežiť. Nevysvetlíte im, že šupinavec je na pokraji vyhynutia. Je to pre nich zdroj obživy.“

Reklama

Keď robila investigatívnu reportáž  na túto tému miestna novinárka Josephine Okojie , uvedomila si, že ľudia čo šupinavcov v Nigérii lovia, ani nevedia že väčšina ich úlovku je pašovaná do Ázie a suma ktorú za svoj úlovok dostanú je 0,01 % tej, za ktorú ju predávajú pašeráci v Ázii.

Lateef Yinusa chytá a predáva šupinavcov už mnoho rokov. „Jedlo je drahé, všetko je drahé. Teraz kúpim vrece ryže za 56 dolárov. To nám vydrží na 2 týždne“, hovorí. Ak ma  zarobiť 50 dolárov, ide teda chytať šupinavcov, aby nakŕmil svoju rodinu.

Dr. Mark Ofua hovorí, že títo ľudia sú len obeťou okolností v akých žijú. „Nerobia to so zlým úmyslom, len sú zneužívaní. Na trhoch v Nigérii sa predáva aj mäso zo zvierat z buše. Chodím tam, a ak vidím že sa tam objaví aj nejaký živý šupinavec, tak ho kúpim a vypustím naspäť do prírody. Neviem zachrániť všetky pangolíni, ale ak je možnosť nejakého zachrániť tak neváham, lebo pre toho jedného konkrétneho je to otázka života a smrti. Obchodovanie so šupinavcami je ilegálne, tak dúfam a modlím sa, že sa dostaneme do bodu, kedy sa začnú robiť záťahy, aby sa zastavil obchod so šupinavcami kompletne, pretože bez podpory vlády sa nedá nič robiť.“

Podľa novinárky Josephine Okojie je korupcia v Nigérii veľmi rozšírená a urobila z Nigérie uzol nedovoleného obchodu. „Kde sa deje korupcia? Stačí dať oznam na facebook alebo twitter, že máte záujem o šupinavca, urobíte elektronickú transakciu a keď obdržia peniaze, vezmú vás do prístavu podplatia colníkov a dostanete tovar. Nigéria nie je len dodávateľom, ale aj tranzitným uzlom. Nechceme aby tým uzlom bola a nastal určitý progres. Minulý rok sme zadržali najväčší kontraband v histórií, 14 ton šupín z šupinavca.  Korupcia je však bremenom pre biodiverzitu.“

Markovi sa podarilo kúpiť od pytliakov šesť šupinavcov, medzi nimi aj jedno mláďa. Mark po ich vypustený do prírody dúfa, že sa vyhnú pytliakom a  mláďa vyrastie na kráľa džungle.

Reklama

Video:

 

Podľa spoločnosti TRAFFIC, celosvetovej siete na monitorovanie obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi, bolo do Číny prepašovaných v rokoch 2007 až 2016 asi 100 000 šupinavcov. V roku 2017 na základe Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín vstúpil do platnosti zákaz medzinárodného obchodu so všetkými ôsmimi druhmi šupinavcov (Čína je jeho zmluvnou stranou).

Šupinavec sa považuje za pochúťku. Je známe, že aziati sa snažia zapôsobiť na hostí na vysokej úrovni smaženým mäsom zo šupinavca. Mäso zo šupinavca je u nich symbolom stavu.

Polievka s ohrozeného druhu šupinavca

Šupiny zo šupinavcov s údajne liečivými vlastnosťami kúpite po 80 dolárov za sto gramov. Majú liečiť artritídu, pomáhať pri laktácii, kŕčoch, finančných rituáloch(!), ďalej majú liečiť žalúdočnú nevoľnosť, epilepsiu, menštruačné bolesti, hojiť rany a ochraňovať ducha. Samozrejme, nič z toho neliečia, ide o  nezmysli a povery, ktoré sa medzi aziatmi tradujú už storočia, bez toho, aby sa našla v krajine aspoň jedna vedecká autorita, ktorá by tieto povery vyvrátila. Šupiny šupinavca majú obdobné zloženie ako nechty, tvorí ich keratín.  Až 70 percent čínskych respondentov však uviedlo, že verí, že konzumácia šupinavca môže vyliečiť spomínané choroby, lebo  to má korene v tradičnej čínskej kuchyni a medicíne.

Reklama

Obrovský dopyt po šupinavcocj,  prináša pašerákom veľké zisky. Cena živých šupinavcov sa zvýšila z približne 14 dolárov za kg v deväťdesiatych rokoch na približne 600 dolárov dnes.

Podľa správy skupiny WildAid, ktorá sa zaoberala ochranou voľne žijúcich živočíchov, bolo za posledné desaťročie odchytených viac ako milión šupinavcov, čo tvorí až 20 percent nezákonného obchodovania s voľne žijúcimi živočíchmi. Za posledné dve desaťročia sa počet malajských šupinavcov znížil o 80 % a filipínskych a indických o 50 %. V Číne sa v minulom roku čínsky šupinavec  stal „funkčne vyhynutý“.

Pavol Novak

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali