Chaos v NR pokračuje. OĽaNO: Toto si nedovolil ani Mečiar! Môžu za to Demokrati, SaS a PS

Chaos v NR pokračuje. OĽaNO: Toto si nedovolil ani Mečiar! Môžu za to Demokrati, SaS a PS

Bratislava 29. mája 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Martin Baumann)

Aktualizované 29. mája 12:09

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Demokrati nepodporia mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov. Na pondelkovej tlačovej konferencii vyzvali poslancov z klubu OĽANO a priatelia, aby stiahli svoje podpisy spod zvolania rokovania. Nesúhlasia s viacerými návrhmi, ktoré sa do programu zaradili

Druhý pokus o otvorenie 89. mimoriadnej schôdze Národnej rady SR
Ilustračné foto

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga namieta viaceré návrhy z programu schôdze, pre ktoré s rokovaním nesúhlasia. Za najzávažnejší dôvod označil návrhy z dielne Tomáša Tarabu týkajúce sa paragrafu 363 Trestného poriadku a fungovania prokuratúry. Šeliga hovorí o faktickom zrušení špeciálnej prokuratúry či o zrušení inštitútu spolupracujúcich obvinených. Kritizoval aj iné návrhy, napríklad novely týkajúce sa nadácií a mimovládnych organizácií, obmedzenia predaja energetických nápojov či regulácie porna.

Reklama

Expremiér a nezaradený poslanec Eduard Heger dodal, že na schôdzi sa má rokovať o mnohých “kampaňových” návrhoch. Poukázal na ich vplyv aj na štátny rozpočet. “Prekvapilo nás, akým spôsobom bola koncipovaná schôdza. Miesto toho, aby sa na mimoriadnu schôdzu dostali tie rozumné návrhy, ktoré pomôžu Slovensku, sa tam dostali práve tie kampaňové,” uviedol. Demokrati podotkli, že na programe sa nenachádzajú všetky nedorokované body, pretože tam chýba napríklad aj návrh z dielne ich poslancov.

OĽANO a priatelia v piatok (26. 5.) informovali o iniciovaní mimoriadnej schôdze, začať sa má v pondelok o 9.00 h. Prerokovať chcú na nej všetky návrhy zákonov, ktoré sa nedorokovali na predchádzajúcej 90. schôdzi, keďže sa rokovanie ukončilo ešte pred hlasovaním o balíku zmien. Hnutie v závere uplynulého týždňa deklarovalo, že nechce pri mimoriadnom rokovaní selektovať body, preto do programu navrhne zaradiť všetky nedorokované návrhy.

Reklama

 

Reakcia OĽANO a priateľov

Hnutie OĽANO a priatelia stiahne pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR so všetkými nedorokovanými bodmi z predchádzajúceho rokovania. Vzhľadom na vyjadrenia niektorých strán predložia nový návrh rokovania len s vládnymi návrhmi a návrhmi z dielne OĽANO. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že plánovaná 92. schôdza nebude a o 10.00 h sa začne 93. rokovanie s novým programom.

“Znemožniť hlasovanie o prerokovaných zákonoch na májovej schôdzi parlamentu nebolo prejavom ani demokracie, ani slobody a solidarity. Vzhľadom na to, že si niektorí naši bývalí koaliční partneri hľadajú za každú cenu zámienky, prečo svoje totalitné správanie z májovej schôdze neopraviť, rozhodli sme sa pôvodný návrh na mimoriadnu schôdzu stiahnuť a predložiť nový,” vysvetlilo hnutie.

Pôvodný navrhovaný program mimoriadnej schôdze mal obsahovať všetky nedorokované body programu 90. schôdze. Kritizovali to napríklad nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Demokrati. Namietali najmä body z dielne Tomáša Tarabu týkajúce sa paragrafu 363 Trestného poriadku a fungovania prokuratúry. SaS už v piatok (26. 5.) odmietla návrh schôdze. Nechce sa podieľať na “populistických a nezmyselných návrhoch”, ktoré rozvracajú verejné financie, zvyšujú dane a prikazujú iným, ako majú žiť.

 

Reklama

Druhý pokus znova neúspešný

Poslanci Národnej rady (NR) SR ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov, ktorú iniciovalo hnutie OĽANO a priatelia. Plénum v pondelok ani po prestávke nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že rokovanie sa pokúsia otvoriť opäť v stredu (30. 5.) o 9.00 h ráno. Obyčajní ľudia sa chcú na schôdzi venovať nedorokovaným svojim a vládnym návrhom z májovej schôdze. Pôvodne iniciovali rokovanie o všetkých neprerokovaných bodoch. Po kritike niektorých strán návrh stiahli a predložili nový program.

93. schôdza NR SR
Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom v poradí druhého hlasovania o otvorení mimoriadnej schôdze parlamentu počas 93. schôdze NR SR v Bratislave

Michal Šipoš (OĽANO a priatelia) hovorí o odobratí ústavného a demokratického práva poslancom rokovať o zákonoch. Zdôraznil, že na programe bola aj úprava na obmedzenie využívania paragrafu 363 Trestného poriadku či návrh o umiestnení defibrilátorov v obciach. Líder hnutia Igor Matovič hovorí o totalitnom postupe. “Takéto správanie nie je ani demokratické, ani slobodné, ani solidárne,” uviedol a kritizoval SaS, Demokratov i Progresívne Slovensko. Podčiarkol, že navrhnuté body sú takmer všetky prerokované a sú medzi nimi i vládne zmeny. Upozornil, že naplánovaná je už len jedna riadna schôdza v tomto volebnom období a ak sa zákony v prvom čítaní neprerokujú teraz, do volieb sa o nich vzhľadom na legislatívny proces nestihne rozhodnúť.

Šéf parlamentu podčiarkol, že pokiaľ sa ide podľa rokovacieho poriadku, nemôže situáciu hodnotiť ako chaotickú. Sme rodina podľa jeho slov schôdzu plánovalo podporiť. “Neviem, ako sa rozhodnú ostatní. Každý poslanec je platený, takže keď sa zvolá podľa rokovacieho poriadku rokovanie, každý by mal mať povinnosť voči občanom, ktorí ho platia, dôjsť do roboty,” uviedol. Počínanie obyčajných ľudí pri zmene pôvodného programu schôdze chápe vzhľadom na vyjadrenia iných strán. Sme rodina má podľa jeho slov všetky svoje návrhy prerokované, prípadne sa o nich bude rokovať v druhom čítaní na riadnej júnovej schôdzi.

“Čím menej bude parlament zasadať, tým lepšie pre Slovensko,” poznamenal na margo aktuálnej situácie nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Odmieta Matovičove slová o totalitnom postupe pri májovej schôdzi a pripomenul, že za ukončenie schôdze hlasovala väčšina parlamentu. “Rozhodol parlament, nie diktátor. Bolo to demokratické rozhodnutie poslancov,” dodal s tým, že Matovič by to mal rešpektovať. Nesúhlasí ani so slovami Kollára, že v parlamente nie je chaos. Pellegrini to vidí inak.

Predseda Smeru-SD Robert Fico rovnako hovorí o chaose v parlamente. Považuje to za dôsledok toho, že po páde vlády neprišli hneď predčasné voľby. Smer-SD sa do tohto chaosu zapájať nechce. “Ak chce rozpadnutá vládna koalícia pokračovať, musí sa dohodnúť medzi sebou. My tu nie sme na to, aby sme rokovali výlučne o návrhoch OĽANO,” uviedol. Zdôraznil potrebu prijímať aj iné zákony a riešiť aktuálnu situáciu v krajine.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali