Netvory Antarktídy. Vedci objavili najpodivnejšie dinosaury

Netvory Antarktídy. Vedci objavili najpodivnejšie dinosaury

Washington 29. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/NASA)

 

Vedci zistili, že kosti, ktoré našli v rámci vykopávok pred tridsiatimi rokmi na ostrove Seymour v Antarktíde patria jednému z najväčších plesiosaurov. V posledných rokoch tu našli kostry mäsožravých a bylinožravých dinosaurov, ktoré vykazovali známky gigantizmu. Prečo sa staré jaštery z južného pólu krátko pred vymretím zväčšovali?

Ilustračné foto

Horské fosílie

Reklama

V antarktickom lete roku 1990 skúmala expedícia, vedená Williamom Hummerom z geologického oddelenia Augustanovej vysoké školy (USA), horu Kirkpatrick do transatlantického masívu. Ide o jedno z najdrsnejších miest na planéte, na ktorom teplota v lete nestúpne nad dvadsať stupňov pod nulou.

Tu, v nadmorskej výške štyri kilometre, prestupujú horské vrcholky ľadovým štítom, ktorý spútava Antarktídu niekoľko miliónov rokov. Aby vedci objavili stopy po skamenenej faune, mali vyhodiť do povetria skaly a fragmenty kostí potom zozbierať.

Reklama

Mali ale šťastie, že objavili ostatky štyroch prehistorických plazov vrátane takmer celej lebky veľkého mäsožravého dinosaura. Vtedy existovalo len niekoľko relatívne úplných exemplárov týchto tvorov z územia Gondwany, superkontinentu, ktorý zahŕňal veľké územia súše južnej pologule a bol v rôznej dobe súčasťou ešte väčšieho superkontinentu Pangea.

Kostra tohto plaza sa podobala kostre jeho súkmeňovcov z iných častí sveta, a zároveň predkov zo skorších dôb na Zemi. Plesiosaurus sa pohyboval na dvoch nohách, pričom predné laby mal ako všetci teropódi krátke a nevyvinuté. Dĺžka jeho tela predstavovala asi 8 metrov.

Úzka 65 centimetrová lebka s obrovskou tlamou posiatou ostrými zubami mala široký kostný hrebienok od nosa do temena, čo svedčí o tom, že tvor patril k mužskému pohlaviu. Dané monštrum potom nazvali Cryolophosaurus ellioti, teda jašter ľadový s hrebienkom. Obýval súš približne pred 200 miliónmi rokov, keď Antarktída nebola pokrytá ľadom.

Cryolophosaurus ellioti

 

Po stopách bylinožravcov

Reklama

Vo februári 1989 objavila britská antarktická výprava na ostrove Vega neďaleko ostrova Jamesa Rossa neúplnú kostru vtákopanvového dinosaura. Vek daného nálezu, teda 70-80 miliónov rokov, stanovili podľa škrupín amonitov, ktoré vo veľkom množstve našli v rovnakých horninách.

Vďaka neúplným úlomkom kostí sa podarilo zrekonštruovať kostru. Patrila pomerne veľkému päťmetrovému dvojnohému jašterovi, ktorý sa podobal iguanodonom a hadrosauridom, ktoré vo veľkom množstve obývali takmer všetky kontinenty. Konkrétnu príslušnosť tohto tvora dodnes nezistili. Za to ale americkí paleontológovia v rovnakých miestach, pri ostrove Jamesa Rossa, objavili jeho príbuzného.

Nový druh vtákopanového plaza, ktorého neobjavili nikde okrem Antarktídy, preto nazvali Morrosaurus antarcticus. Kostrou sa podobá dinosaurom nájdeným v Patagónii a Austrálii. Vedci tak tieto bylinožravé jaštery južnej pologule zaradili do jednej skupiny, ktorá má rovnakého predka.

Okrem morrosaurov obývali v tejto dobe Antarktídu aj bylinožravé jaštery Trinisaura santamartaensis a Antarctopelta oliveroi, ktoré sa im podobali. Patrili do skupiny ankylosaurov s ostňami na hlave a chvoste.

Vtedy, na konci doby kriedovej, vládlo na kontinente mierne a vlhké podnebie s priemernou teplotou 11,7 stupňa. To zistili na základe pomeru izotopov kyslíka v škrupinách. Podľa odtlačkov flóry tiež zistili, že pobrežie pokryli tropické lesy, konkrétne stromy rodu Nothofágus. Súš a pobrežie mora potom oplývali rozmanitou faunou.

Reklama
Trinisaura santamartaensis

 

Antarktický vojak

V roku 2007 oznámili paleontológovia z USA na čele s Judom Casom z Východnej univerzity Washingtonu, že objavili kosti dvojnohého dravého jaštera dromaeosaura. Kvôli neúplnosti nálezu, ale skameneného živočícha nedokázali presne popísať.

Až v septembri 2019 zverejnil Case a jeho kolegovia v časopise Cretaceous Research rekonštrukcii jedinej viacmenej úplnej časti kostry, ľavej nohy. A podľa toho príslušnosť k novému druhu.

Tento plaz bol v porovnaní s príbuznými zo Severnej Ameriky dosť veľký bol až dva metre vysoký. Vedci to zhodnotili ako gigantizmus, ktorý majú ešte vysvetliť. Jeho možnou príčinou je zmiznutie väčších dravých jašterov, ako sa domnievajú autori článku. Avšak, kvôli malému počtu nálezov sa táto hypotéza nedá overiť.

Tvora potom nazvali Imperobator antarcticus, čo znamená najvyšší antarktický vojak. Podľa pomeru izotopov stroncia v škrupinách mäkkýšov zistili, že žil približne pred 71 miliónmi rokov.

 

Ochladenie oceánu a boom gigantizmu

Americkí paleontológovia objavili v roku 1989 na antarktickom ostrove Seymour kosti prastarého plaza. Spočiatku sa im, ale nepodarilo zistiť jeho príslušnosť. Potrebovali k tomu niekoľko výprav argentínskeho Antarktického ústavu a 800 kg vzoriek, aby našli pozostatky rovnakého tvora. Potom ho zaradili do skupiny plesiosaurov, gigantov s dlhým krkom, ktoré sú prispôsobené životu v mori.

Keďže pri tomto objave chýba lebka, nedá sa presne popísať. Len nedávno sa vedcom podarilo zistiť, o aký druh ide Aristonectes. Na rozdiel od svojich súkmeňovcov zo severnej pologuli tento živočích kratší krk a väčšiu hlavu. Nájdený exemplár je dospelý jedinec s dĺžkou 12 metrov a váhe približne 13 ton. Ide o najväčší zo známych exemplárov, ako uviedli vedci v októbrovom čísle Cretaceous Research. A pravdepodobne je to jeden z posledných tvorov, ktorí žili na konci doby kriedovej. Do veľkého vymretia totiž zostalo iba desať miliónov rokov.

Reklama

Pokiaľ ide o vysvetlenie boomu gigantizmu, vedci sa odvolávajú na dáta o postupnom ochladzovaní morskej vody na konci doby kriedovej v oblasti Antarktídy. Je totiž možné, že vďaka zmiešaniu a nahromadeniu studenej vody bohatej na živiny, si títo tvorovia dokázali osvojiť nové podmienky a v dôsledku toho plodiť väčšie potomstvo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali