Nemecko, motor európskej ekonomiky, sa rozpadá. Čo je najnaliehavejším problémom?

Nemecko, motor európskej ekonomiky, sa rozpadá. Čo je najnaliehavejším problémom?

Berlín 31. mája 2023 (HSP/Foto:Facebook/Mercedes-Benz)

 

Nemecko je už desaťročia hospodárskym motorom Európy, ktorý ťahá región z jednej krízy za druhou. Táto odolnosť sa však narúša, čo znamená nebezpečenstvo pre celý kontinent, píše agentúra Bloomberg

Ilustračné foto

Desaťročia chybnej energetickej politiky, zánik automobilov so spaľovacím motorom a pomalý prechod na nové technológie sa spájajú a predstavujú najzásadnejšiu hrozbu pre prosperitu krajiny od jej zjednotenia. Na rozdiel od roku 1990 však politickej triede chýba vedenie, ktoré by riešilo štrukturálne problémy, ktoré nahlodávajú jadro konkurencieschopnosti krajiny.

Reklama

“Ako spoločnosť sme boli naivní, pretože všetko sa zdá byť v poriadku,” povedal pre agentúru Bloomberg generálny riaditeľ spoločnosti BASF SE Martin Brudermüller. “Tieto problémy, ktoré máme v Nemecku, sa hromadia. Čaká nás obdobie zmien, neviem, či si to všetci uvedomujú.”

Hoci Berlín v minulosti preukázal talent na prekonávanie kríz, teraz je otázkou, či dokáže pokračovať v trvalej stratégii. Táto perspektíva sa zdá byť vzdialená. Dočasná koalícia kancelára Olafa Scholza sa vrátila k malicherným bojom o všetko od dlhu a výdavkov až po tepelné čerpadlá a rýchlostné limity, len čo sa zmiernilo riziko nedostatku energie.

Reklama

Varovné signály je však čoraz ťažšie ignorovať. Napriek tomu, že Scholz v januári agentúre Bloomberg povedal, že Nemecko tento rok prekoná ruský energetický útlm bez recesie, údaje zverejnené vo štvrtok ukazujú, že ekonomika v skutočnosti od októbra klesá a za posledných päť štvrťrokov expandovala len dvakrát.

Ekonómovia vidia, že rast Nemecka bude v nasledujúcich rokoch zaostávať za zvyškom regiónu, a Medzinárodný menový fond odhaduje, že Nemecko bude tento rok najhoršie hospodáriacou ekonomikou G-7.

Nemecko je nevhodné na udržateľné uspokojovanie energetických potrieb svojej priemyselnej základne, je príliš závislé od starého strojárstva a chýba mu politická a obchodná obratnosť, aby sa mohlo preorientovať na rýchlejšie rastúce odvetvia. Celý rad štrukturálnych výziev poukazuje na to, že centrum európskej moci, ktoré si zvyklo na nepretržitý blahobyt, čaká studené prebudenie.

Ku cti krajiny slúži, že priemyselné giganty ako Volkswagen AG, Siemens AG a Bayer AG sú obklopené tisíckami menších spoločností Mittelstand a že krajina má vďaka svojim konzervatívnym zvykom v oblasti výdavkov silnejšie fiškálne zázemie na podporu budúcej transformácie ako jej kolegovia. Nemá však veľa času nazvyš.

Najnaliehavejším problémom Nemecka je naštartovať energetickú transformáciu. Cenovo dostupná energia je kľúčovým predpokladom konkurencieschopnosti priemyslu a ešte pred ukončením dodávok ruského plynu malo Nemecko jedny z najvyšších nákladov na elektrickú energiu v Európe. Ak sa nepodarí stabilizovať situáciu, môže sa z prúdenia výrobcov smerujúcich inam stať tlačovka.

Reklama

Berlín reaguje na obavy tým, že sa usiluje o obmedzenie cien elektrickej energie pre niektoré energeticky náročné priemyselné odvetvia, ako sú chemické látky, do roku 2030 – plán, ktorý by mohol stáť daňových poplatníkov až 30 miliárd EUR (32 miliárd USD). Bola by to však len dočasná náplasť, ktorá poukazuje na zúfalú situáciu Nemecka z hľadiska dodávok.

Cieľom Scholzovej vlády je do roku 2030 pripojiť približne 625 miliónov solárnych panelov a 19 000 veterných turbín, ale sľuby o urýchlení zavádzania na mesiace z rokov zatiaľ nepriniesli ovocie. Medzitým sa očakáva prudký nárast dopytu v dôsledku elektrifikácie všetkého od vykurovania a dopravy až po výrobu ocele a ťažký priemysel.

Trpkou realitou je, že zdroje na výrobu takého množstva čistej energie sú v Nemecku obmedzené jeho relatívne malým pobrežím a nedostatkom slnka. V reakcii na to sa krajina snaží vybudovať rozsiahlu infraštruktúru na dovoz vodíka z krajín ako Austrália, Kanada a Saudská Arábia, pričom sa spolieha na technológiu, ktorá v takomto rozsahu ešte nebola testovaná.

Veľká časť bohatstva a sociálneho poriadku Nemecka spočíva na dynamickom výrobnom sektore, ktorý poskytuje dobre platené pracovné miesta pre robotníkov. Táto sila však viedla k nebezpečnej závislosti od zahraničných trhov s objednávkami a surovinami – predovšetkým od Číny.

Nemecko musí svoje problémy riešiť dlhodobým programom, ktorý sa však zdá byť otázny. Scholz vyhral kancelárske voľby s najnižšou podporou v povojnovej ére, keďže voliči upustili od tradície odovzdávať jasný mandát buď sociálnym demokratom, alebo konzervatívnemu bloku vedenému kresťanskými demokratmi.

Reklama

Scholzova chaotická trojkoalícia je zmietaná hádkami, Nemecko je pripravené na nestabilitu a krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko sa chopila politického vákua a v niektorých prieskumoch bojuje o druhé miesto.

OECD vo svojej nedávnej správe jasne vyjadrila rozsah problémov: “Žiadna veľká priemyselná ekonomika ešte nikdy nemala samotný základ svojej konkurencieschopnosti a odolnosti tak systematicky ohrozený meniacimi sa sociálnymi, environmentálnymi a regulačnými tlakmi.”

Podľa Dany Allinovej, profesorky SAIS Europe, sa to prejaví na celom kontinente. “Zdravie nemeckej ekonomiky je kľúčové pre širšie európske hospodárstvo a pre harmóniu a solidaritu bloku,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali