NDS odovzdala v tomto roku do užívania jediný z troch plánovaných úsekov diaľnice D1

NDS odovzdala v tomto roku do užívania jediný z troch plánovaných úsekov diaľnice D1

27Bratislava 26. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) odovzdala v tomto roku do užívania jediný z troch plánovaných nových úsekov diaľnice D1. Motoristi využívajú podľa plánu od polovice decembra iba diaľničný úsek Budimír – Bidovce pri Košiciach v dĺžke zhruba 15,5 kilometra. Vybudovala ho ako jeden z mála na čas spoločnosť Skanska SK, a. s., za tri roky za zmluvnú cenu 197,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH)

Na snímke diaľničný úsek D1 pri Košiciach Budimír – Bidovce

Na ďalšie dva úseky D1 pri Žiline – Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (11,3 km) a Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala (13,5 km) si vodiči ešte musia počkať. V prvom prípade do budúceho roka a v druhom najskôr do roku 2023. Výstavba týchto dvoch meškajúcich úsekov sa začala ešte začiatkom, resp. v lete roka 2014, ukončená mala byť vo februári a v decembri tohto roka. Prvý z nich stavia združenie na čele so spoločnosťou Doprastav, a. s., druhý stavalo, no nedokončilo združenie Salini Impregilo, S. p. A., a Dúha, a. s. NDS po ukončení zmluvy s týmto zhotoviteľom momentálne pripravuje nový tender na dokončenie úseku D1 s tunelom Višňové (7,5 km).

Reklama

“V prípade stavby D1 s tunelom Višňové sme pred vypísaním súťaže na nového zhotoviteľa. V marci 2019 totiž došlo k ukončeniu kontraktu medzi NDS a zhotoviteľom úseku, združením Salini Impregilo – Dúha, nakoľko zhotoviteľ deklaroval, že nie je schopný dokončiť dielo bez dodatočných platieb,” uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NDS Michaela Michalová. V dohode o ukončení kontraktu sa NDS prioritne sústredila na tri ciele – uspokojenie oprávnených pohľadávok podzhotoviteľov zhotoviteľa, minimalizovanie predĺženia výstavby a dodržanie všetkých pravidiel Európskej únie, aby nebolo ohrozené spolufinancovanie zo strany EÚ. “Všetky tieto podmienky sme úspešne splnili,” podotkla hovorkyňa diaľničiarov. Pôvodná zmluvná cena výstavby tohto úseku bola 409,8 milióna eur bez DPH.

Pre čo najrýchlejšie dokončenie úseku D1 s tunelom Višňové je proces verejného obstarávania rozfázovaný na štyri etapy. “Ako prvý sa začne súťažný dialóg na úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala, vrátane tunela Višňové. Nasledovať bude súťaž na stredisko údržby, vrátane regionálneho operátorského pracoviska, ako tretie vyhlásime verejné obstarávanie na technológiu tunela a poslednou bude súťaž na diaľničné odpočívadlo Turie,” priblížila Michalová. Predpokladané dokončenie úseku s tunelom Višňové je v roku 2023, dokedy je ešte možné využiť peniaze EÚ v programovom období 2014 – 2020.

Reklama

Ministerstvo dopravy a výstavby SR pri rozhodovaní ako ďalej so stavbou D1 pri Višňovom označilo za najdôležitejšie vyplatenie všetkých subdodávateľov a minimalizovanie meškania výstavby. “Zhotoviteľ nebol schopný dokončiť stavbu a z Višňového odišiel sám. Pozitívom je, že subdodávatelia sú už vyplatení a pripravili sa súťažné podklady. Úsek plánujeme dokončiť do roku 2023 a bude financovaný z eurofondov,” priblížila pre agentúru SITA rezortná hovorkyňa Karolína Ducká s tým, že o každom kroku preto informujú aj zástupcov Európskej komisie.

Susedný úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka s tunelmi Ovčiarsko a Žilina je podľa diaľničiarov stavebne takmer dokončený. Zmluvná cena prác predstavuje 427,2 milióna eur bez DPH. Do prevádzky ho plánujú odovzdať spoločne s diaľničným privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina v budúcom roku. Stavba privádzača v dĺžke 2,6 km je vo výstavbe dva roky, hotová mala byť v júni tohto roka, jej zhotoviteľom je spoločnosť Metrostav, a. s. V omeškaní je aj stavba mimoúrovňovej križovatky Triblavina na úseku D1 Bratislava – Senec. Spoločnosť Porr, s. r. o., začala s prácami na križovatke ešte v apríli 2015, pôvodne mala byť hotová v lete 2017, následný termín dokončenia bol v novembri tohto roka. Križovatku Triblavina plánuje NDS napokon sprejazdniť až v budúcom roku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali