Naživo: Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda. Sumarizácia

Naživo: Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda. Sumarizácia

Bratislava 21. januára 2023 (HSP/Foto:TASR-Milan Drozd)

Aktualizované 22. januára o 10:23 h.

Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk

sčítanie
Ilustračné foto

10:16 – Záchranári počas plebiscitu pomáhali pri kolapsoch či úrazoch

Reklama

Zdravotnícki záchranári zasahovali počas sobotného (21.1.) referenda priamo vo volebných miestnostiach alebo v ich bezprostrednej blízkosti deväťkrát. Sedem pacientov po ošetrení previezli do nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

“K najčastejším príčinám zásahov patrili epileptické záchvaty, kolapsy, problémy s tlakom, aj úrazy. Vo väčšine prípadov išlo o zásahy priamo vo volebných miestnostiach,” konkretizovala Krčová.

Reklama

Z dát operačného strediska podľa nej vyplýva, že naviac zásahov bolo v Bratislavskom kraji, v ktorom vyslali záchranárov na pomoc trom pacientkam.

“Staršia žena sa pošmykla na podlahe a udrela si hlavu. Ďalšej pacientke prišlo nevoľno, spadla a pri páde si poranila končatiny. Obe boli transportované do nemocnice. Tretia pacientka skolabovala, našťastie, jej zdravotný stav si po ošetrení vyslanými záchranármi nevyžiadal prevoz do nemocničného zariadenia,” priblížila Krčová.

Z deviatich pacientov, ktorí potrebovali pomoc zdravotníckych záchranárov, boli dvaja členmi volebných komisií.

“V Košickom kraji bola na adrese ošetrená žena pre problémy s tlakom, v Žilinskom kraji mal člen komisie epileptický záchvat,” doplnila hovorkyňa.

Vo väčšine prípadov podľa nej zasahovali záchranári počas otvorenia volebných miestností, len v jednom prípade to bolo po ich uzavretí a počas sčítavania hlasov.

Reklama

 

9:37 – Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda, účasť bola 27,25 percenta

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Kompletné výsledky sú zverejnené na stránke volbysr.sk.

Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz potvrdil, že všetci prítomní členovia bez výhrad podporili zápisnicu.

“Referendum prebehlo v súlade so zákonom,” doplnil s tým, že sa neobjavili žiadne skutočnosti, ktoré by výsledok spochybnili.

Reklama

Orosz upozornil, že išlo o prvé referendum od nálezu Ústavného súdu SR, ktorý vyhlásil, že výsledkom referenda je bezprostredne záväzné rozhodnutie občanov s právnou silou ústavného zákona. Poukázal tiež, že aj v tomto referende bola kľúčovou skupina ľudí, ktorí svoj postoj vyjadrili neúčasťou.

Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,51 percenta zúčastnených kladne. Nesúhlas vyjadrilo 1,54 percenta zúčastnených.

Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko upozornil, že elektronizácia zmenila a zrýchlila proces spracovania.

“Celková dĺžka spracovania bola tri hodiny a päť minút. O hodinu skôr ako pred ôsmimi rokmi v poslednom referende,” priblížil.

V okrskoch s výpadkom elektrickej energie odovzdali klasické papierové zápisnice.

Sumarizácia prebehla povinne elektronicky prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Prvýkrát sa v referende spracovávali tiež výsledky hlasovania doručené poštou od voličov zo zahraničia.

Najvyššiu účasť zaznamenali v Trenčianskom kraji s vyše 36 percentami voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, odhlasovalo tam 21 percent voličov.

Medzi okresmi v účasti dominovali podľa Peťka Kysucké Nové Mesto, Topoľčany, Turčianske Teplice, Púchov a Považská Bystrica, kde prišlo vyše 40 percent voličov. Najnižší záujem o referendum, pod 16 percent, zaevidovali v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Bratislava 1.

Najmenej občanov v rámci obcí prišlo k urnám v košickom Luníku IX. s účasťou 0,1 percenta voličov a v Lomničke s jednopercentnou účasťou. V 288 obciach všetci zúčastnení voliči odpovedali na referendovú otázku kladne. V žiadnej nezaznamenali stopercentne negatívnu odpoveď.

Policajný viceprezident Damián Imre zhodnotil priebeh referenda ako pokojný, polícia zaznamenala iba drobné incidenty. Išlo napríklad o nespokojnosť voličov, ktorí prišli na referendum neskoro, či nevhodnú politickú agitáciu. Celkovo objasňuje polícia dva priestupky. Súviseli s extrémistickými znakmi na bilbordoch.

Reklama

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

 

9:18 – Referendum bolo v súlade so zákonom, priebeh bol pokojný

Referendum prebehlo v súlade so zákonom, potvrdil v nedeľu predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

Policajný viceprezident Damián Imre zhodnotil priebeh referenda ako pokojný, polícia zaznamenala iba drobné incidenty.

Reklama

 

00:01 – Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné.

Po sčítaní 97,76 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,41 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje Štatistický úrad SR.

Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,52 percenta zúčastnených kladne. Záporne odpovedalo podľa doterajších výsledkov 1,53 percenta zúčastnených.

Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, vyše 36 percent voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, účasť sa tu pohybuje cez 21 percent.

Reklama

Oficiálne výsledky sobotňajšieho referenda (21. 1.) má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

 

23:55- Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné. Po sčítaní takmer 97 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,47 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje Štatistický úrad SR.

 

23:50- Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní viac ako 90 percent okrskov dosahuje účasť len 27,53 percenta.
Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, a to 36,02 percenta voličov. Nasledujú Žilinský (33,14 percenta) a Banskobystrický kraj (29,43 percenta). Najnižšia účasť je nateraz v Bratislavskom kraji, kde prišlo hlasovať približne 22 percent voličov

 

Reklama

23:20- Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní viac ako 80 percent okrskov dosahuje účasť len 27,5 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo zatiaľ 97,55 percenta zúčastnených kladne.

Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, a to 36,02 percenta voličov. Nasledujú Žilinský (33,14 percenta) a Banskobystrický kraj (29,43 percenta). Najnižšia účasť je nateraz v Bratislavskom kraji, kde prišlo hlasovať približne 22 percent voličov.

 

23:00- Po sčítaní 48,98 percenta okrskov je účasť v referende 26,69 percenta voličov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

22:50- Po sčítaní 14,04 percenta okrskov je účasť v referende zatiaľ 25,04 percenta voličov. Vyplýva to z prvých priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Reklama

Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

 

22:00- Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Zabezpečiť to má zmena ústavy.

Hlasovať v referende mohli aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov.

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Reklama

Výsledky referenda budú podľa Ústavy SR platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali