NATO, načo ten cirkus? Odkedy NATO rieši parlamentné voľby na Slovensku?

NATO, načo ten cirkus? Odkedy NATO rieši parlamentné voľby na Slovensku?

Bratislava 6. júna 2023 (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák)

 

“Tlaky na Smer sa budú stupňovať. Posledné udalosti mi, žiaľ, dávajú čoraz viac za pravdu,” napísal včera Marián Kéry (Smer SSD) S trochou satiry zhrnul to, čo sa deje so stranami bojujúcimi o priazeň “demokratického voliča: “Všetci, aj Modrí Demokrati, spolu so Saskou a posledne ponúknutým Jablkom raz menia hru, potom ju nemenia, iní ich priatelia z bývalej koalície kričia, že sú normálni a hru takisto nemenia, ale hľadajú priateľov medzi Obyčajnými ľuďmi. Nemali by problém, ani jeden z nich, sa účelovo spojiť a kričať o dušu, že: My Sme rodina!” smeje sa Kéry

Marián Kéry.
Na snímke Marián Kéry

Potom však Kéry prechádza do vážnejšieho tónu: “Takmer všetci z nich sa tak panicky boja toho, že ľudia im už neveria, tak sa boja svojho politického konca a rozlúčenia sa s mocou, že bezhlavo, no o to hlasnejšie útočia na Smer-SSD. To jediné im zostalo. Lebo Smer. Čo je horšie, robia tak ľudovo povedané poza bučky, za tmy, ako zlodeji, zneužívajúc pri tom aj štátny aparát. A celé to je do očí bijúce. Na jednej strane exminister obrany Naď vyfabuluje nezmysel, že Smer-SSD mal prijať, v zastúpení nejakého imaginárneho občana, priamo v Rusku peniaze na kampaň. Hlúposť na kvadrát, ktorú však, čuduj sa svete (alebo nečuduj?), ešte takmer po týždni omieľali ako najväčšiu a potvrdenú pravdu aj niektoré mienkotvorne sa tváriace slovenské médiá. Na druhej strane, keď Smer-SSD príde s dokázateľnými obvineniami, že tu desiatky zamestnancov slovenských ministerstiev boli prednedávnom na “semináriô v Bruseli v NATO, pričom tá akcia sa len tvárila ako “seminár”, ale účastníci zájazdu, ako napríklad Daniel Milo, riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra, na tomto „seminári“ explicitne, preukázateľne žiadali NATO, aby čo najskôr riešilo voľby na Slovensku. To kde sme? Odkedy NATO rieši parlamentné voľby na Slovensku? Počujete to ticho, ktorým sa liberálne médiá postavili proti tomuto preukázateľnému obvineniu politikov a strán súčasnej koalície? A to myslím na koalíciu, ktorá tu vládla doteraz a má väčšinu v parlamente. Všetci, všetci sú zodpovední za chaos a marazmus, ktorý tu zaviedli. Hoc si už týždne a mesiace umývajú pilátovsky ruky…”

Reklama

Fakticky nikto neberie zodpovednosť za zdokumentované výroky hlavne Púchovského a Mila, ktoré dokazujú, že nešlo o žiaden seminár, šlo preukázateľne o pokus zatiahnuť medzinárodné organizácie, ktorých sme členmi, do predvolebného boja. Ale zdá sa, že NATO sa rozhýbalo aj bez ich apelu, a na Slovensku rozbehne kampaň, ku ktorej sa však otvorene nepriznáva. K tomu Kéry píše: “Späť k hre, ktorú rozohrali v snahe využiť aj zahraničie na útoky proti opozícii. Podpisujem odmietavé slová predsedu Smer-SSD Roberta Fica k chystanej mediálnej kampani, ktorú má pred septembrovými voľbami na Slovensku organizovať NATO. Načo ten cirkus? Ak zvýšiť počet Slovákov, ktorí budú podporovať vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine a tiež zvýšiť podporu pre NATO, potom sú stratégovia NATO na tom ešte horšie, ako tí slovenskí. O prezidentke Čaputovej a jej politickom rozhľade ani nehovoriac.”

“Demokratické” spektrum politiky to však má ťažké. Už nevedie vojnu len proti Smeru, keďže ten sa na vlastných chybách dosť poučil, a strhol na svoju stranu značnú časť Slovenska. Jeho argumenty podporujú aj takí, ktorí sa zdráhajú zaradiť k jeho voličom. Vinu na tom má i babrácky spôsob, akým je vedená oficiálna propaganda. Ľudí už tak trochu aj uráža, že jej hlásne trúby ich považujú za úplných hlupákov, tak primitívne sú niektoré jej kotrmelce. Prestávajú pasívne konzumovať, čo im médiá ponúknu a začínajú otvorene vyjadrovať svoje pochybnosti i želania. To privádza do zúfalstva nielen prezidentku, ako píše Kéry: “Tak Slovensku podľa pani prezidentky, ktorá sa tak vyjadrila v rozhovore pre bruselský web Politico, hrozí, že Slovensko podľahne dezinformáciám šírených ruskou propagandou? Pani prezidentka sa bojí, že nové politické usporiadanie po blížiacich sa parlamentných voľbách môže ohroziť pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine? Prečo sa však Zuzana Čaputová nepozrie skôr do vlastného koaličného, proamerického dvora? Možno by pochopila, že nie ruská propaganda, ale zdravý rozum Slovákov tvrdia čoraz viac muziku. Slováci nie sú hlúpi. A určite nechcú vojnu, ale mier. Matovič, Heger, Naď, Káčer s Korčokom a ďalší, spolu so spomínanou pani prezidentkou, sa môžu už len pozerať do zrkadla a pýtať sa, kde urobili chybu. Možno pochopia. Napríklad tú pravdu, že nie národ sa dá vymeniť. Ale politici, ktorí neobhajujú jeho záujmy. A v neposlednom rade, mali by si prečítať Vojnu a mier od Tolstého. Možno by pochopili, čo je žiť v mieri a čo to znamená, prežívať útrapy vojny.”

Reklama

Prečítajte si tiež:

Otvorený list Roberta Fica generálnemu tajomníkovi NATO: Ide o bezprecedentný zásah!

SMER – SSD: NATO vstupuje do kampane proti SMERu

Najnovší prieskum: Smer si udržal prvenstvo. Tri strany tesne nad 5 percentami

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali