Najväčší priemyselní znečisťovatelia ovzdušia investovali za posledné roky do ekológie stovky miliónov eur

Najväčší priemyselní znečisťovatelia ovzdušia investovali za posledné roky do ekológie stovky miliónov eur

Bratislava 23. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR–František Iván)

 

Najväčší priemyselní znečisťovatelia ovzdušia na Slovensku investovali za posledné roky do ekológie stovky miliónov eur a podľa vlastných vyjadrení robia všetko preto, aby produkovali čo najmenej znečisťujúcich látok. Reagovali tak na analýzu Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Tá konštatuje, že najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z oblasti hutníctva, kovovýroby a výroby cementu

Na snímke areál U. S. Steel Košice

Rebríčky najväčších znečisťovateľov jednoznačne vedie U. S. Steel Košice, s.r.o. Oblasťami s najväčšou emisiou oxidu uhoľnatého, oxidu dusíka, ako aj produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok sú tak košický región a okres Košice – Šaca.

Reklama

“Je fakt, že vzhľadom na charakter a objem výroby naša spoločnosť produkuje uvedené emisie. Tak ako iné hutnícke podniky vo svete. V porovnaní s podnikmi mimo Európskej únie zásadným spôsobom znižujeme emisie. Preto ak vznikne nejaký rebríček, mal by to byť rebríček porovnateľných podnikov, rovnakého typu priemyslu a rovnakým objemom výroby,” reagoval pre agentúru SITA hovorca U. S. Steel Košice, s.r.o. Ján Bača. Podľa neho je situácia všetkých európskych výrobcov ocele kritická, a to aj kvôli tomu, že snahou o zlepšenie životného prostredia majú vyššie náklady než konkurenti sídliaci mimo únie.

V priebehu dvadsiatich rokov, čo na Slovensku U. S. Steel podniká, investoval podľa Baču do ekológie viac ako 660 mil. USD. “Zrealizoval stovky projektov, zameraných na všetky zložky životného prostredia vrátane odpadového hospodárstva, energetickej efektívnosti či ochrany vôd, ale predovšetkým na zlepšenie kvality ovzdušia. Tie boli zamerané na znižovanie emisií tuhých znečisťujúcich látok vo výrobných procesoch koksovne, aglomerácie, vysokých pecí, oceliarne a energetiky. Najdôležitejšou investičnou akciou v posledných piatich rokoch bola modernizácia kotolne spojená s úplnou rekonštrukciou kotla č. 6 a výstavbou nového kotla č. 7 v súlade s požiadavkami Európskej únie na implementáciu najlepších dostupných technológií,” doplnil hovorca.

Reklama

Najvýznamnejším projektom z hľadiska zníženia tuhých znečisťujúcich látok v tomto roku je odprašovanie štyroch aglomeračných pásov na báze látkových filtrov, ktoré je v štádiu finalizácie. “Celkovo ide o 15 projektov spolufinancovaných z Kohézneho fondu Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré pomôžu znížiť emisie tuhých znečisťujúcich látok v U. S. Steel Košice v porovnaní s rokom 2000 o približne 93 %,” uviedol Bača.

Členovia Zväzu výrobcov cementu SR pokračujú podľa stanoviska, ktoré získala agentúru SITA, vo vývoji svojich procesov tak, aby zlepšili energetickú účinnosť a riadili svoju environmentálnu stopu. “Investujú do nízko uhlíkových technológií, akými sú alternatívne palivá, alternatívne suroviny a zhodnocovanie odpadového tepla. Viac ako 50 % zdrojov energie potrebnej na výrobu šedého cementu pochádza z alternatívnych palív. Vďaka nim výrobcovia radikálne znížili využívanie fosílnych palív, a tým aj produkciu všetkých emisií. V rámci výroby sa okrem toho využívajú aj alternatívne materiály, vďaka ktorým sa taktiež znižuje CO2 stopa cementov,” skonštatoval zväz. Slovenské cementárne investovali do týchto technológií počas posledných 20 rokov niekoľko stoviek miliónov eur. Zväz pritom pozorne monitoruje vývoj environmentálnej legislatívy a technológií v celej Európe a v najbližších rokoch očakáva implementáciu pokrokových technológií, ktoré sú momentálne vo fáze vývoja.

Za posledné roky prijala niekoľko opatrení vedúcich k zníženiu dopadu výroby na životné prostredie aj spoločnosť Mondi SCP, a.s. “Pravidelne investujeme do najmodernejších technológií, sme takmer energeticky sebestační a produkujeme zelenú energiu. Medzi projekty, ktoré mali pozitívny vplyv na životné prostredie patrí projekt IMPULS realizovaný v rokoch 2003 až 2004, kde sme investovali 241 mil. eur. Takisto investícia do regeneračného kotla č.3 realizovaná v rokoch 2013 až 2014 v hodnote 128 mil. eur. Súbežne s ňou prebiehala aj modernizácia pece na vápno v hodnote 15 mil. eur,” priblížila pre agentúru SITA hovorkyňa ružomberskej fabriky Martina Piláriková. Po všetkých spomínaných investíciách vidí firma podľa nej pozitívny trend, ktorý viedol k významnému zníženiu emisií z Mondi SCP.

“Naša spoločnosť neustále sleduje vývoj technológií na trhu. S každou investíciou, ktorú robíme, sa okrem technologických riešení zameriavame aj na životné prostredie. Naša práve prebiehajúca investícia vo výške 340 mil. eur do nového stroja na výrobu kartónového papiera s ročnou kapacitou 300 000 ton a s ním súvisiaca modernizácia celulózky, zvýšia našu ekologickú výrobu pomocou najmodernejších technológií a použitia zberového papiera na výrobu nového produktu,” objasnila aktuálne plány spoločnosti Piláriková. Ako dodala, intenzívne spolupracujú s mestom Ružomberok a spoločne hľadajú riešenia na zlepšenie kvality ovzdušia v Ružomberku. Momentálne napríklad dokončujú webovú stránku, ktorá bude monitorovať stav ovzdušia v Ružomberku.

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík zverejnil analýzu podľa ktorej najväčší producenti znečisťujúcich látok sú z oblasti hutníctva a kovovýroby. Dôvodom je energeticky náročná výroba a závislosť na fosílnych palivách. Významným znečisťovateľom je aj výroba cementu. Rebríčky najväčších znečisťovateľov jednoznačne vedie U. S. Steel Košice, s.r.o. Oblasťami s najväčšou emisiou oxidu uhoľnatého, oxidu dusíka, ako aj produkciou tuhých alebo pevných znečisťujúcich látok sú tak košický región a okres Košice – Šaca. Koncentrácia podnikov z vyššie uvedených priemyselných odvetví pritom spôsobuje, že medzi ďalšie najznečistenejšie katastre na Slovensku patria Žiar nad Hronom, Horné Srnie, Ladce, Rohožník, Zemianske Kostoľany, Trnovec nad Váhom či Nováky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali