Najúčinnejšia zbraň antického sveta: Rímske légie

Najúčinnejšia zbraň antického sveta: Rímske légie

Bratislava 21. júna 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:flickr)

 

„Navštívte“ teraz so mnou Rímsku ríšu a jej povestné, nepriateľmi všade obávané légie. Len vďaka nim existovala táto ríša viac ako 2000 rokov. Legionári boli prvými vojakmi z povolania v dejinách a Rím tak disponoval pravidelnou armádou, schopnou okamžitých zásahov kdekoľvek.
Ilustračné foto
Boli najelitnejšími bojovníkmi celej antiky a ani v stredoveku ich disciplínou a dokonalou organizovanosťou a bojaschopnosťou žiadna armáda nepredstihla.

Legionárom sa však nemohol stať hocikto.

Výber bol veľmi prísny a výcvik neúprosne tvrdý a trval 5 až 6 mesiacov.

Rímsky senát na to vyhradil každoročne veľmi vysoké sumy.

Reklama

Pri uchádzaní sa o povolanie legionára musel mať dotyčný aspoň 17 rokov, nesmel mať viac ako 25 rokov a nesmel byť menší ako 175 cm, čo v tých časoch bola impozantná výška. Vo veľkej väčšine prípadov boli adepti na legionárstvo vo veku 17 až 20 rokov. Museli byť štíhli a mať svalnaté telo a museli mať výborný zrak i sluch. Všetko bolo prísne kontrolované a preskúšané vojenskými lekármi a legionárskymi centuriónmi. A bez znalosti čítania a písania sa legionárom nemohol stať nikto. Pôvod a rod nehrali však žiadnu rolu. Legionárom sa mohol stať každý rímsky občan, ak spĺňal požadované podmienky.

Po prijatí za legionára sa konala prísna vojenská prísaha.

Reklama

 

Dôležitou vlastnosťou légii bola ich schopnosť k rýchlemu presunu

Legionári dokázali v plnej zbroji – každý z nich s 30 kilami výstroje na chrbte – prejsť za 5 hodín vzdialenosť 36 kilometrov.

Stratégia légií bola jednoduchá, ale účinná: Šíriť strach a dokonale takticky vedieť využiť moment prekvapenia.

 

Reklama
Légie boli najdokonalejšou zbraňou antiky a boli pokladané za neporaziteľné

Rím si vybudoval armádu legionárov, ktorá mala neobyčajne vysokú a účinnú údernú silu. Legionári cvičili každý deň a udržiavali sa v kondícii, keď nebojovali. Z légii vychádzal strach a hrôza, a to malo za cieľ vyhýbať sa bojom ako to len bolo možné. To znie ako paradox, lebo všeobecná predstava o légiách je tá, že boj doslova vyhľadávali. Pravdou je opak – légiam stačilo, že demonštrovali obrovskú silu už len svojou existenciou a prítomnosťou a nepriateľa tak veľmi často zastrašili aj bez boja. Rafinované bolo aj to, že na územiach nepriateľov mali platených ľudí, príslušníkov nepriateľského etnika, ktorí šírili o légiách rôzne hrôzostrašné fámy, a tak rozbíjali morálku a odhodlanie proti Rímu bojovať.

Tak bola ušetrená energia, výdavky i životy legionárov. Légie bojovali len v prípadoch nevyhnutnosti.

K stratégii Ríma patrilo predovšetkým zvyšovanie moci a súčasne nasadenie légií minimalizovať.
Légie signalizovali nepriateľovi všade veľmi výraznou rečou:

Môžeme ťa všade rýchlo zničiť, disponujeme na to všetkým tým, čo ty nemáš a čo nikdy nedokážeš. V ničom sa nám nevyrovnáš.

Ak sa ale generáli légií rozhodli, že boj je nevyhnutný, tak nepoznali milosrdenstvo, ani zľutovanie. Niekoľko málo rozhodujúcich bitiek, ktoré légie zviedli víťazne, stačilo na to, aby dobyli pre Rím nové a nové obrovské územia a aby nepriateľov oslabili na mnoho rokov.

 

Reklama

Za čo ale bojovali legionári naozaj?

Nie za cisára, nie za rímske mestá, ale za zachovanie a rozširovanie rímskeho spôsobu života. V Rímskej ríši sa žilo dobre. Všetky základné životné potreby boli pre občanov zabezpečené za veľmi málo peňazí. To bol v porovnaní s krajinami barbarov absolútny luxus.

Práve z tohto dôvodu sa snažili preniknúť do Rímskej ríše a nie preto, aby ju zničili, ale aby sa stali jej súčasťou. Celé stáročia zadržiavali légie na hranicich  ríše ich nápor.

 

Koľko ale mal Rím legionárov?

Nebolo to nadmerne veľa, ako sa všeobecne myslí. Sú záznamy z čias cisára Caligulu, ktoré hovoria, že na všetkých hraniciach Ríma bolo dohromady okolo 130 000 legionárov a tzv. pomocných 250 000 vojakov. Okrem nich bolo ešte päť légii v meste Rím a v jeho okolí ako rezerva. To bolo všetko. Jedna légia mala 6000 legionárov.
Legionári boli dobre platení, dobre živení a mali k dispozícii perfektné lekárske zaopatrenie – zadarmo. Po skončení služby, ktorá trvala 25 rokov, dostávali od štátu veľmi dobrú penziu a za odmenu aj  veľký kus zeme, kde sa mohli usadiť.
To všetko bolo hradené zo štátnej kasy a tá sa plnila daňami, ktoré do nej vtekali veľkým prúdom z celej ríše i zo všetkých provincií.
Základom skvelej bojaschopnosti légií bola – akože inakšie – dokonale rozvinutá vojnová industria, ktorá produkovala zbrane a celú potrebnú výstroj pre legionárov. Rímske zbrane boli povestné a technicky na vysokej úrovni a zabezpečovali Rímu na stáročia neporaziteľnosť a svetovú slávu a samozrejme obrovské bohatstvo.

Impozantné stopy starého Ríma možno skvele obdivovať v Nemecku a tu najmä pozdĺž Rýna, kde takmer všetky mestá boli založené Rimanmi – Kolín, Koblenz, Mainz a početné ďalšie.

Kedykoľvek môžem, tak putujem po týchto stopách a sa stále učím a dozvedám niečo nové o starom Ríme, a to napriek tomu, že už veľmi veľa o ňom viem. Fascinuje ma od detských rokov.

Do Rímskej ríše zahŕňam aj Byzanciu – pokračovateľku Východorímskej ríše.
Roman Bednár

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali