Oscary sú rozdané, večer ovládol film Oppenheimer

Oscary sú rozdané, večer ovládol film Oppenheimer

Los Angeles 11. marca 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Chris Pizzello, Jordan Strauss/Invision/AP)

 

Životopisná dráma Oppenheimer anglického režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stoneová za úlohu vo filme Chudiatko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA

96. ročník odovzdávania Oscarov
Na snímke herci a štáb filmu Oppenheimer si preberá cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film v divadle Dolby Theatre v Los Angeles

Nolan získal za film Oppenheimer aj cenu pre najlepšieho režiséra. Ír Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú úlohu, si odnáša ocenenie pre najlepšieho herca.

Reklama

Životopisná dráma Oppenheimer vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Galavečer 96. ročníka odovzdávania týchto ocenení sa začal v Dolby Theatre v Los Angeles o 16.00 h miestneho času. Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

Reklama

Oppenheimer bol na Oscara nominovaný celkovo v 13 kategóriách a podarilo sa mu zvíťaziť v siedmich. Okrem najlepšieho filmu, režiséra a herca triumfoval aj v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde cenu získal Robert Downey Jr, a najlepšia pôvodná filmová hudba, najlepšia kinematografia a najlepší strih.

Štyri sošky Oscara získal americký film Chudiatko (Poor Things), ktorý okrem herečky uspel aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov a najlepšia výprava.

 

Oscara pre najlepší dokumentárny film získal 20 dní v Mariupole

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) za najlepší dokumentárny film získal v noci na pondelok dokument 20 dní v Mariupole, nakrútený počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Režisérom tohto dokumentu je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov a na filme sa produkčne podieľala agentúra AP a relácia Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS.

Reklama

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

 

Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je Robert Downey Jr

Američan Robert Downey Jr v noci na pondelok získal Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za rolu vo filme Oppenheimer. TASR správu prevzala z agentúry AFP a DPA.

96. ročník odovzdávania Oscarov
Na snímke zľava Robert Downey Jr, víťaz v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Oppenheimer, Da’Vine Joy Randolphová, víťazka v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe za rolu v komédii Zimné prázdniny (The Holdovers), Emma Stoneová, víťazka v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe vo filme Chudiatko a írsky herec Cillian Murphy, víťaz v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Oppenheimer pózujú počas udeľovania cien Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v divadle Dolby Theatre v Los Angeles

Downey Jr (58) stvárnil politika a podnikateľa Lewisa Straussa, píše DPA. Je to jeho prvá cena Americkej akadémie. Nominovaný bol aj v rokoch 1993 a 2008, pripomína AP.

Oscara za najlepšie vizuálne efekty získal japonský film Godzilla Minus One, ktorého dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny.

Reklama

 

Najlepším zahraničným filmom je britská dráma Zóna záujmu

Britský film Zóna záujmu (The Zone of Interest) anglického režiséra Jonathana Glazera získal v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší zahraničný film. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala američanka Da’Vine Joy Randolphová za komédiu Zimné prázdniny (The Holdovers). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Zóna záujmu zachytáva život nacistickej rodiny v dome v susedstve koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, píše AP.

Cenu pre najlepší animovaný film získal japonský Chlapec a volavka (The Boy and the Heron), ktorý režíroval Hajao Mijazaki.

Agentúra AFP to označila za prekvapenie a pripomenula, že tento film predstihol americkú snímku Spider-Man: Across the Spider Verse (USA). Mijazaki Oscara za najlepší animovaný film získal aj v roku 2003.

 

Prehľad víťazov: Film Oppenheimer získal sedem Oscarov, Chudiatko štyri

Životopisná dráma Oppenheimer režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v siedmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, režiséra i herca. Americký film Chudiatko získal štyri ceny vrátane najlepšej herečky. TASR prináša prehľad ocenení z 96. ročníka odovzdávania cien AMPAS.

  • Najlepší film: Oppenheimer (USA/Británia)
  • Najlepšia réžia: Christopher Nolan (Británia), Oppenheimer
  • Najlepší herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy (Írsko), Oppenheimer
  • Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stoneová (USA), Chudiatko
  • Najlepší zahraničný film: Zóna záujmu (The Zone of Interest – Británia)
  • Najlepší animovaný film: Chlapec a volavka (The Boy and the Heron – Japonsko)
  • Najlepší krátky animovaný film: War is Over! (režisér Dave Mullins)
  • Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Da’Vine Joy Randolphová (USA), Zimné prázdniny (The Holdovers)
  • Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr (USA), Oppenheimer
  • Najlepší make-up a úprava vlasov: Chudiatko (Poor Things – USA)
  • Najlepšie kostýmy: Chudiatko (Poor Things)
  • Najlepšia výprava: Chudiatko
  • Najlepšie vizuálne efekty: Godzilla Minus One (Japonsko)
  • Najlepší strih: Oppenheimer
  • Najlepší dokumentárny film: 20 dní v Mariupole (Ukrajina)
  • Najlepší krátky dokumentárny film: Posledná opravovňa (The Last Repair Shop – USA)
  • Najlepšia kinematografia: Oppenheimer
  • Najlepší krátky hraný film: The Wonderful Story of Henry Sugar (USA)
  • Najlepšia pôvodná filmová hudba: Oppenheimer
  • Najlepší zvuk: Zóna záujmu (The Zone of Interest – Británia)
  • Najlepšia filmová pieseň: What Was I Made For z filmu Barbie v podaní americkej speváčky Billie Eilish a jej brata Finneasa O’Connella

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

12:22

Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila “diskriminačné” obchodné politiky.

12:07

Ruského novinára Sergeja Karelina zadržali pre obvinenia z “extrémizmu” v spojitosti s tvorbou videí pre tím zosnulého ruského disidenta Alexeja Navaľného.

11:52

Elon Musk pricestoval do Číny na neohlásenú návštevu, píše agentúra Reuters.

Podľa zdrojov publikácie sa má stretnúť s vysokopostavenými úradníkmi, aby prediskutoval zavedenie softvéru Full Self-Driving pre plne autonómne (bezpilotné) vozidlá v Číne a získal povolenie na prenos údajov do zahraničia.

Americký výrobca elektromobilov Tesla predstavil FSD, najpokročilejšiu verziu svojho softvéru pre autopilota v automobiloch, pred štyrmi rokmi. Napriek výzvam zo strany zákazníkov ho spoločnosť zatiaľ v Číne nesprístupnila.

Tesla predala v Číne viac ako 1,7 milióna automobilov od svojho vstupu na trh pred desiatimi rokmi a závod v Šanghaji je najväčšou továrňou Tesly na svete.

11:37

Veľké manévre sa odohrali v sobotu večer v centre českého mesta Plzeň, kde potápači z rieky Radbuza vylovili muža pod vplyvom drog. Po druhom človeku, ktorý bol údajne tiež vo vode, však márne pátrali niekoľko hodín.

11:30

Ceny ropy v piatok (26.4.), posledný deň tohto obchodného týždňa, vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe. Ale tempo ich rastu brzdil silný americký dolár a údaje o inflácii, ktoré zmarili nádeje, že americká centrálna banka Fed čoskoro zníži úrokové sadzby.

11:29

V roku 2023 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 31.935 zamestnancov. Oproti roku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

11:23

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali