Nadhodnotené náklady na Deň vďakyvzdania prinášajú Američanom viac starostí ako vďaky

Nadhodnotené náklady na Deň vďakyvzdania prinášajú Američanom viac starostí ako vďaky

Washington 24. novembra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Počas tohtoročného Dňa vďakyvzdania môžu Američania nájsť len veľmi málo vecí, za ktoré by mohli byť vďační, ale veľa starostí

Joe Biden
Na snímke moriaky Chocolate a Chip, ktorým udelil milosť americký prezident Joe Biden pri príležitosti osláv Dňa vďakyvzdania v Bielom dome vo Washingtone

Sťažnosti na to, že ide o “najdrahšie Dni vďakyvzdania” za posledné desaťročia, nahradila festivalová vďačnosť. Američania musia znášať neustále hádky medzi demokratickou a republikánskou stranou, ktoré na seba navzájom ukazujú prstom za súčasnú ťažkú situáciu. Krajina je ešte viac rozpoltená politikou. Čínski experti varovali, že ťažká situácia, ktorá Američanov uväznila, je len vrcholom ľadovca a objavia sa ďalšie, keďže zlyhávajúci systém krajiny nie je schopný poskytnúť účinné riešenie.

Reklama

Zdá sa, že Washington siahol po pomoci. Snaží sa napraviť naštrbené hospodárske vzťahy s Čínou, aby zmiernil tlak domácej vysokej inflácie. Významní americkí ekonómovia vyzývajú svoju krajinu, aby sa zamyslela nad obchodnou vojnou s Čínou.

Keďže Deň vďakyvzdania pripadá na štvrtok, Americká federácia poľnohospodárskych úradov (AFBF) minulý týždeň informovala, že klasická hostina na Deň vďakyvzdania pre 10 osôb stojí tento rok 64,05 USD. To je o 20 % viac ako minuloročný priemer 53,31 USD. Ide o najvyššiu priemernú cenu večere na Deň vďakyvzdania za 37 rokov, čo AFBF tento prieskum vykonáva, uviedol americký denník The Hill.

Reklama

“Približne 5 rokov som sa venovala komunitám a rodinám v núdzi. Darovala som potraviny, oblečenie a školské potreby atď. Nie som bohatá, ale Boh požehnal mojej rodine viac než dosť, za čo som vďačná,” povedala pre Global Times obyvateľka Kalifornie. ”Tento rok, pretože potraviny sú veľmi drahé, nebudem môcť urobiť ďakovné potravinové krabice.”

“Tento rok si nemôžem dovoliť večeru na Deň vďakyvzdania. Budú to morčacie sendviče s Coca Colou,” uviedol používateľ Twitteru pod menom Cody Hansolo.

Inflácia v USA je horúca a tento rok dosiahla najvyššiu úroveň za posledné desaťročia. Federálny rezervný systém tento rok zvýšil úrokové sadzby už po šiestykrát, pričom sa odvolával na pretrvávajúcu infláciu. Tieto snahy však nedokázali prudko rastúcu infláciu potlačiť. V októbri index spotrebiteľských cien, ktorý je kľúčovým barometrom inflácie, vyskočil v porovnaní s rovnakým mesiacom pred rokom o 7,7 %. Ekonómovia podľa Dow Jones očakávali medziročný nárast o 7,9 %.

Súčasná ťažká hospodárska situácia USA je len špičkou ľadovca, pretože krajina sa v prvom alebo druhom štvrťroku budúceho roka dostane do faktickej recesie, uviedol pre Lü Xiang, výskumný pracovník Čínskej akadémie spoločenských vied.

Jeho predpoveď potvrdili aj konzultanti v USA.  V júni generálny riaditeľ banky JPMorgan Jamie Dimon varoval pred hospodárskym hurikánom. Ekonómovia JPMorgan Michael Feroli a Daniel Silver však minulý týždeň túto hrozbu znížili. Podľa nich sa USA dostanú do “miernej recesie v druhej polovici roka 2023”. “V skutočnosti očakávame ekonomický hurikán 1. kategórie,” uviedla CNN.

Reklama

Inflácia sa tiež stala ústredným bodom pre súboj medzi Demokratickou a Republikánskou stranou. Americké médiá informovali, že prudko rastúca inflácia bola hlavnou témou pre mnohých voličov, ktorí sa chystali na strednodobé voľby, pričom väčšina z nich uviedla, že republikáni by tento problém zvládli lepšie.

“Riešenie Demokratickej strany je vyhýbanie sa problému, zatiaľ čo republikáni tento problém rozdúchavajú. Ani jeden z nich však nemá schopnosť, ako aj motív problém vyriešiť a ich súperenie ešte viac rozdeľuje už aj tak polarizovanú spoločnosť a necháva ľudí bojovať s rastúcimi životnými problémami,” povedal Lü.

 

Stále v tieni tripledemie

Američania si myslia, že už sa zbavili COVID-19, a tak sa počas tohto sviatku Dňa vďakyvzdania ponáhľajú na cesty. Príslušníci Úradu pre bezpečnosť dopravy (TSA) v pondelok skontrolovali viac ako 2,3 milióna cestujúcich, čím prekročili porovnateľný deň v roku 2019, informovali americké médiá Forbes.

Americkí zdravotnícki experti sa obávajú, že krajina teraz čelí inému druhu hrozby – nepredvídateľnej súhre starých a nových respiračných patogénov.

Reklama

“Čelíme náporu troch vírusov – COVID, RSV a chrípky. Všetky súčasne,” citovala reportáž NPR Williama Schaffnera, odborníka na infekčné choroby z Vanderbiltovej univerzity. “Nazývame to trojnásobnou epidémiou.”

Ak sa trojnásobná epidémia vyvinie do ďalšej zdravotnej krízy v USA, krajina môže riskovať ďalšiu vlnu nedostatku pracovných síl a úder pre svoj zdravotný systém, čo by mohlo spôsobiť vážne sociálne nepokoje, varoval Lü.

 

Hľadajte pomoc

Podľa analytikov sa USA v snahe zmierniť svoje domáce hospodárske problémy nedávno snažili zmierniť napätie s Čínou prostredníctvom posilnených interakcií na rôznych úrovniach v nádeji, že napravia narušenú spoluprácu s cieľom podporiť svoje hospodárstvo.

Guvernér čínskej centrálnej banky Yi Gang a americká ministerka financií Janet Yellenová minulý týždeň rokovali popri samite G20 na Bali o rôznych témach, od vysokých cien energií a komodít až po makroekonomické vyhliadky v oboch krajinách, uvádzajú médiá.

Uvádza sa, že bývalý americký minister financií Lawrence Summers povedal, že USA sa musia zamerať na budovanie vlastných hospodárskych síl, a nie na útoky na Čínu. Nedávno generálna riaditeľka MMF Kristalina Georgievová, bývalá hlavná ekonómka Svetovej banky Pinelopi Koujianou Goldbergová a ďalší tiež vyzvali USA, aby prehodnotili hospodárske vojny proti Číne.

V reakcii na to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v utorok uviedol, že to nie je prvýkrát, čo ľudia s víziou vyzývajú, aby vo vzťahoch medzi Čínou a USA zvíťazil rozum. To, čo ste spomenuli, opäť dokazuje, že Čína aj USA môžu zo spolupráce profitovať a z konfrontácie stratiť.

V článku s názvom “Ak sa svet vyhne recesii, bude sa musieť poďakovať Indii a Číne”, ktorý v utorok uverejnila CNN, sa uvádza, že rast v budúcom roku “silne závisí” od veľkých ázijských ekonomík. Tie sa budú podieľať na expanzii globálneho HDP takmer tromi štvrtinami, pričom USA a Európa “prudko spomalia”.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali