MSF14-Futbal-kval.: Slováci prehrali v Žiline s BaH 1:2 – SÚHRN – hlasy

MSF14-Futbal-kval.: Slováci prehrali v Žiline s BaH 1:2 – SÚHRN – hlasy

Žilina 10. septembra (TASR) – Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v utorňajšom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 v Žiline s Bosnou a Hercegovinou 1:2. Výber trénera Jána Kozáka boj o už stratený budúcoročný finálový turnaj MS v Brazílii uzavrie v októbrovom dvojzápase v Grécku a Lotyšsku (11., resp. 15. októbra).

Slováci zostali po utorku v tabuľke na 12 bodoch a definitívne stratili šancu na priamy postup z prvého miesta, resp. aj nádej na druhé barážové miesto. Lídrom je 19-bodová Bosna, druhí zostanú Gréci, ktorí v utorok hrali doma s Lotyšskom a v druhom polčase vyhrávali 1:0. Slovensko má na konte v kvalifikácii tri výhry, tri remízy a dve prehry.

kvalifikácia MS 2014:

Reklama

G-skupina:

Slovensko – Bosna a Hercegovina 1:2 (1:0)

Reklama

Góly: 42. Hamšík – 70. Bičakčič, 78. Hajrovič, ŽK: Hubočan – Pjanič, Ibiševič, Begovič, rozhodovali: Borbalán – Fernandez, Perez (všetci Šp.), 9438 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka – Šesták (62. Jendrišek), Hamšík, Weiss (82. Mak) – Nemec (82. Jakubko)

Bosna a Hercegovina: Begovič – Mujdža (50. Zahirovič), Spahič, Bičakčič, Lulič – Medunjanin – Misimovič (76. Hajrovič), Pjanič, Salihovič (69. Višča) – Džeko, Ibiševič

Reklama

Zápas mal od začiatku obrovské tempo, plné hľadisko, v ktorom mala podľa avizovaných informácií Bosna veľkú prevahu, hnalo tímy do boja v skvelej atmosfére. Hostia začali náporom, v 5. minúte Misimovič nebezpečne pálil po spätnej hlavičke Džeka, Mucha ale vytiahol skvelý zákrok a vzápätí ho zopakoval po strele Džeka. Bosna si ale po úvodnom tlaku musela dať pozor na kompaktných Slovákov, v 16. minúte prenikal Weiss a po peknej kľučke pálil k pravej tyčke, Begovič vyrazil na roh, po ktorom Ďuricova hlavička letela mimo. V 24. minúte po faule na Kucku zahral mäkký priamy kop Weiss, Šesták hlavou poslal loptu do siete, ale pískal sa ofsajd. Domáci sa veľmi snažili, v 31. minúte však Šesták strieľal slabo a Begovič nemal problém. Okamžite odpovedal na druhej strane strelou mimo Džeko. Najväčšia slovenská šanca v dovtedajšom priebehu prišla v 33. minúte, po akcii Weissa s Hamšíkom center špílmachra Neapolu našiel výborne voľného Nemca, jeho hlavička ale šla tesne mimo. V týchto fázach sa hralo hore-dolu v strhujúcom tempe a Bosna mohla skórovať v 35. minúte, keď Džeko prešiel cez Ďuricu, a až skvelý hod Muchu pod jeho nohy mu zmaril šancu. V 37. minúte sa do šance dostal Weiss po narážačke so Šestákom, ale strieľal vedľa. No aktivita domácich sa ujala v 42. minúte po nádhernej akcii po osi Pekarík – Nemec – Hamšík. Pravý obranca Pekarík sa dostal šprintom do otvorenej obrany Bosny, prestrčil na Nemca, ten našiel Hamšíka, ktorý umnou strelou preľstil Begoviča – 1:0. Mimoriadne zaujímavý polčas korunoval v nadstavenom čase po centri Mujdžu nebezpečnou hlavičkou Pjanič, Mucha však vyrazil a Džeko z následnej dorážky pálil nad.

Aj druhé dejstvo začalo zostra, Weiss z prvej akcie trafil pravú tyč. Výborné divadlo pokračovalo, akcie sa striedali v rýchlom slede, bojovalo sa na hranici možností. V 56. minúte pálil tesne vedľa Lulič, podobne skončil aj o pár minút pokus Salihoviča. Bosna sa v týchto fázach enormne snažila vyrovnať, jej fanúšikovia ju hnali dopredu, ale Kozákovci boli dobre organizovaní a v defenzíve nápor hostí odrážali. No podarilo sa im to len do 70. minúty, keď po rohu Misimoviča sa presadil obranca Bičakčič a dorazil loptu za Muchov chrbát. Slováci mohli opäť do vedenia v 73. minúte, dvojica Jendrišek – Weiss išla v brejku na jedného obrancu, Weiss akciu ale riešil cez Hamšíka, ktorý priťukol Nemcovi, jeho strela ale išla tesne vedľa. A Bosna trestala, v 78. minúte, keď neskutočnú bombu vyslal striedajúci Hajrovič, ktorý bol na ihrisku iba dve minúty a Mucha nemal nárok. V závere si Sušičovci aktívnou hrou kontrolovali vývoj a boli neustálou hrozbou, skóre sa však už nezmenilo.

hlasy po zápase:

Safet Sušič, tréner BaH: "Zápas to bol plný šanci, padli tri góly, mal tak aj potrebné korenie a duel mal veľkú kvalitu. Vyhrali sme nad výborným súperom, s ktorým sme mali mnoho problémov rovnako ako v Zenici. Myslím ale, že sme odohrali lepší zápas ako v Zenici a zaslúžene vyhrali. Chcem sa poďakovať aj fanúšikom, ktorí nás tu povzbudzovali. Chcem poďakovať aj tým, ktorí nám verili. Tiež chcem zaželať Slovákom, aby podali také výborné výkony ako proti nám, a potom verím, že s Grékmi neprehrajú. A tým urobia službu aj nám."

Reklama

Ján Kozák, tréner SR: "V priebehu štyroch dní sme videli dve fantastické stretnutia. To je pre mňa úžasný pocit. Panovala v nich úžasná atmosféra, obe mužstvá predviedli kvalitnú hru a divákovi sa museli tieto zápasy páčiť. Po prehre nie som spokojný, ani hráči nie sú spokojní, a tak to má byť. Hráči ale ukázali kus kvality a nechali tam všetky sily. V polovičke druhého polčasu sme pre bránu súpera neboli nebezpeční, a to bol problém. Lebo priestor tam na brejky bol. Bosna išla ofenzívnou hrou do vedenia a nám už chýbali sily. Sila súpera sa však naplno prejavila. Myslím, že my sme zaslúžene vyhrali tam a oni zaslúžene vyhrali tu."

Martin Jakubko, útočník SR (zdroj: TV Dajto): "Mrzí nás to, lebo sme mali zápas dobre rozohratý a náš výkon bol dobrý. O to väčšie sklamanie to je. Bosna má dobrých hráčov a našim chlapcom chýbali ku koncu sily. Čo sa týka atmosféry, bola rovnaká ako vonku, Bosna má výborných fanúšikov. Klobúk dole, škoda, že našich fanúšikov bolo málo."

Martin Škrtel, kapitán SR (zdroj: TV Dajto): "Bohužiaľ, v prvom zápase sme boli šťastnejší my, v druhom oni. Za predvedené výkony sa však nemusíme hanbiť. Máme na čom stavať. Keby sme dali gól na 2:0, bolo by to iné. Čo už, mrzí nás to, ale opakujem, výkon bol dobrý."

Ján Ďurica, obranca SR: "Myslím, že sme odohrali veľmi dobrý zápas. Bolo tam srdce a všetko, čo k takémuto zápasu patrí, všetci sme podali super výkony. Ujali sme sa vedenia, mohli sme na začiatku druhého polčasu zvýšiť na 2:0, keď sa strela Vladka Weissa obtrela o žrď. Súper otočil skóre po góloch, ktoré nepadli z vyložených šancí. Prehrali sme so cťou."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Bol to vyrovnaný zápas, ktorý mal úroveň. Škoda, možno remíza by bola zaslúžená. Dvojzápas s Bosnou nám ukázal, že môžeme hrať dobré zápasy aj so silnými súpermi. Gól po dlhších suchotách v reprezentácii ma potešil, ale dôležitejší je vždy kolektív."

ďalšie zápasy G-skupiny:

Litva – Lichtenštajnsko 2:0 (2:0)

Góly: 18. Matulevičius, 40. Kijanskas. Rozhodoval: Silagava (Gruz.), ŽK: Andriuškevičius, Vičius, E. Česnauskis – Gubser, Burgmeier, Wieser, Oehri

Zostavy a striedania:

Reklama

Litva: Karčemarskas – Mikoliunas, Kijanskas, Mikuckis, Andriuškevičius – Ivaškevičius, Vičius – D. Česnauskis, Kalonas (72. Kuklys), E. Česnauskis (79. Šernas) – Matulevičius (90.+3 Sirgedas)

Lichtenštajnsko: Jehle – Christen, M. Stocklasa, Quintans – Kaufmann, Polverino, Oehri, Christen – Burgmeier, Gubser (75. Erne) – Wieser

Grécko – Lotyšsko 1:0 (0:0)

Gól: 58. Salpingidis. Rozhodoval: Kristinn Jakobsson (Isl.), ŽK: Katsouranis – Verpakovskis, ČK: 90.+3 Katsouranis – 86. Rugins

Reklama

Zostavy a striedania:

Grécko: Karnezis – Maniatis, Papastathopoulos, Torosidis, Tzavellas (74. Karagounis) – Katsouranis, Ninis, Siovas – Mitroglou, Samaras (88. Fetfatzidis), Salpingidis (64. Christodoulopoulos)

Lotyšsko: Koljnko – Bulvitis, Gorkšs, Maksimenko, Gabovs – Laizans, Zjuzins (68. Karasausks), Lazdins (61. Sinelnikovs), Rugins – Verpakovskis (79. Rakels), Cauna

Tabuľka:

Reklama

1. Bosna a Hercegovina 8 6 1 1 25:5 20 19

2. Grécko 8 6 1 1 9:4 5 19

3. SLOVENSKO 8 3 3 2 9:7 2 12

4. Litva 8 2 2 4 7:10 -3 8

5. Lotyšsko 8 2 1 5 8:16 -8 7

6. Lichtenštajnsko 8 0 2 6 3:19 -16 2

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali