Štúdiu založili na štatistike z roku 2016, kedy zaregistrovali viac ako 1,2 milióna prípadov smrti, ktoré súviseli s ochorením pečene. Tieto údaje potom prepojili so štatistikou o tom, koľko šálok kávy človek vypije. Ukázalo sa, že ak by títo všetci ľudia vypili aspoň dve šálky kávy denne, potom počet úmrtí by sa znížil takmer o polovicu, teda na 630 tisíc ľudí.
Pritom ak by pili títo ľudia štyri šálky každý deň, potom predpokladaný počet úmrtí spojených s ochorením pečene v roku 2016 by predstavoval viac ako 360 tisíc ľudí. Podľa slov vedcov by mali lekárske zariadenia ľudí povzbudzovať k tomu, aby zaradili kávu do ich každodenného pitného režimu kvôli ochrane pred nebezpečnými chorobami.
Ďalší účinok kávy
Spomeňme, že vedci z Univerzity Anglia Ruskin študovali údaje z Národného prieskumu zdravia a výživy usporiadaného Centrom pre kontrolu chorôb v USA.
Autori zistili, že ženy vo veku 20 – 44 rokov, ktoré pili dve alebo tri šálky kávy denne, mali najnižšiu obezitu – o 3,4% nižšiu ako tie, ktoré kávu vôbec nepili. Ženy vo veku 45 – 69 rokov museli piť štyri alebo viac šálok, aby dosiahli najlepší výsledok – o 4,1% menej. Celkovo bolo pre všetky vekové kategórie priemerné percento súhrnného telesného tuku o 2,8% nižšie u žien, ktoré pili dve alebo tri šálky kávy denne.
Danú súvislosť evidovali aj vtedy, keď brali do úvahy rôzne ďalšie faktory, ako je napríklad obsah kofeínu v káve, fajčenie a prítomnosť sprievodných chorôb.
Dôležité je, že okrem ovplyvnenia obsahu podkožného tuku bola spotreba kávy spojená s množstvom viscerálneho tuku – toho, ktorý obklopuje vnútorné orgány a hromadí sa v brušnej dutine. Práve jeho nadmerné množstvo škodí zdraviu najviac.
U mužov bola táto závislosť tiež zaznamenaná, ale v malom rozsahu. Významné výsledky boli zjavné vo vekovej skupine 20 – 44 rokov: u nich bol zvyk pitia dvoch alebo troch šálok denne spojený so znížením celkového tuku o 1,3% a viscerálneho tuku o 1,8%.
Na svete sa ročne spotrebuje asi sedem miliónov ton kávy. Objem približne štyroch šálok denne je považovaný za bezpečný a podľa väčšiny vedcov si tehotné ženy môžu dovoliť dve porcie.
Napriek početným dôkazom o kladných účinkoch nápoja nestojí za to konzumovať ho vo veľkom množstve, pretože to môže viesť k poškodeniu zdravia.