Bude po roku 2016 vládnuť znova pravica? Opozícia si trúfa

Bude po roku 2016 vládnuť znova pravica? Opozícia si trúfa

Bratislava 14. októbra (TASR/HSP/Foto:HSP,TASR)

 

Spolupráca pravice dnes je lepšia, než pred pol rokom

Strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS dokážu byť funkčnou alternatívou voči Smeru-SD a po parlamentných voľbách v roku 2016 budú schopné spolu vládnuť. “Dnešná opozícia má príležitosť a je v stave, aby po roku 2016 vládla. Sú mnohé témy, na ktorých sa zhodneme. Dokážeme byť dobrou a funkčnou alternatívou voči Robertovi Ficovi (Smer-SD). Myslím si, že od roku 2016 vie pravica postaviť funkčnú a schopnú vládu. O tom som presvedčený,” povedal v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda SaS Richard Sulík.

Reklama

Podľa lídra liberálov by boli dobrým signálom o schopnosti spolupracovať pri budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) či pri spoločnom prezidentskom kandidátovi. “Vnímame ako dôležitý signál, aby opozícia našla spoločného kandidáta, ktorý porazí Roberta Fica,” uviedol Sulík. Andrej Kiska, ktorý sa spomínal ako možný kandidát SaS, bude podľa Sulíka občiansky kandidát.

 

Reklama

SaS sa nezhodne na homosexuáloch s inými, ale v ostatných veciach vraj áno 

Sulík priznal, že SaS sa nedohodne s KDH napríklad na registrovaných partnerstvách, ale to neznamená, že v iných dôležitých veciach nedokážu nájsť zhodu. Nazdáva sa, že bývalí koaliční partneri sú schopní spolupracovať, aj keď majú na niektoré veci iný názor. Rozmanitosť je však podľa neho dobrá.

“Vždy tu bude nejaká odlišnosť v stranách. Veď my tam nemáme všetko Kolesíkov (Smer-SD), vždy sa nájdu poslanci, ktorí majú iný názor, veď to je dobré. Keď chcete, aby sme všetci hovorili jednotne, to choďte do Smeru. My máme veľa spoločného. Toľko, že dokážeme spolu vládnuť,” reagoval Sulík na otázky, prečo opozícia, hoci hovorí o ochote spolupracovať, nevydáva signál o jednotnosti.

SaS chýba programová blízkosť ostatných troch pravicových strán
SaS chýba programová blízkosť ostatných troch pravicových strán

Za pravdu mu dali aj ostatní diskutéri – šéfovia SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd Pavol Frešo, Ján Figeľ a Béla Bugár. Frešo zároveň zdôraznil, že pravica musí pracovať tímovo. Ak to tak nebude, neuspeje. “Ak nám dajú ľudia v budúcnosti dôveru, musíme ukázať, že dokážeme spolu vládnuť,” povedal. Bugár doplnil, že strany musia nájsť spoločné témy a myslí si, že štvorica pravicových strán to môže dokázať.

 

Reklama

Treba spoločné témy nachádzať alebo jestvujú? 

Strany sa zhodujú, že schopnosť spolupracovať môžu ukázať pri dohodách pri voľbách do VÚC aj pri prezidentských. “Zhoda, dohoda je dôležitá,” zdôraznil Figeľ. Rokovania už prebiehajú, strany však upozorňujú, že na prezidentského kandidáta je ešte čas. “Rokujeme, štyri strany majú snahu nájsť spoločného kandidáta. Žiadna dohoda ale ešte nie je,” poznamenal Bugár. Strany sa zhodujú, že to má byť človek, ktorý dokáže konkurovať kandidátovi Smeru-SD. “Stredopravé spektrum má ponúknuť víťazného kandidáta,” myslí si Frešo. Podľa neho je dobré hovoriť nielen o kandidátovi z politických strán, ale aj o občianskych kandidátoch.

 

Bola to SaS, čo odmietla euroval, ale obviňuje druhých 

Diskutujúci si zaspomínali aj na pád vlády Ivety Radičovej. Sulík trvá na tom, že Radičová nemala spájať hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Odmieta tvrdenie, že SaS tým, že nevyslovila Radičovej vláde dôveru, umožnila návrat Fica k moci. Frešo pripomenul, že Radičová mala právo spájať hlasovania. Je presvedčený, “že dobrý líder vie, kedy si má vypýtať dôveru”. Priznal, že keby bol na Radičovej mieste, urobil by to isté. “Keby som mal ja také turbulencie niekoľko týždňov ako ona, tiež by som to postavil na hranu,” poznamenal.

Reklama

Sulík reagoval tým, že Radičová si mohla vypýtať dôveru inokedy. Bugár pripustil, že keby vláda nepadla na eurovale, padla by na niečom inom. “Bolo otázkou času, kedy by padla vláda,” poznamenal. Všetci štyria lídri sa zhodujú na tom, že pád Radičovej vlády bol jeden z najzbytočnejších. Zároveň tvrdia, že sa strany musia poučiť z minulosti a hľadať dohody a spôsob spolupráce.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali