Mesto Trenčín zakázalo zhromaždenie Kotlebovej strany. Do úvahy vzali okrem iného aj fakt, že ich členom je Milan Mazurek

Mesto Trenčín zakázalo zhromaždenie Kotlebovej strany. Do úvahy vzali okrem iného aj fakt, že ich členom je Milan Mazurek

Bratislava 21. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Mesto Trenčín vydalo rozhodnutie, ktorým zakazuje verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensku, vedenej poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Marianom Kotlebom. Agentúre SITA poskytol text rozhodnutia primátor Trenčína Richard Rybníček

Na snímke predseda strany ĽSNS Marian Kotleba

V rozhodnutí sa uvádza: „Verejné zhromaždenie, ktorého konanie bolo oznámené Mestu Trenčín na deň 17. októbra 2019 v čase od 14:00 h, do 19:00 h, na Mierovom námestí v Trenčíne, zvolané za účelom ,predstavenia skutočnej pravdy o činnosti politickej strany Kotleba – ĽSNS, s predpokladaným počtom účastníkov zhromaždenia 50 osôb, zvolávateľom ktorého je právnická osoba: Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko.

Reklama

V odôvodnení rozhodnutia sa píše, že mestu Trenčín bolo 9. septembra doručené oznámenie o zvolaní verejného zhromaždenia v zmysle paragrafu 6 zákona o zhromažďovacom práve. Mesto po preskúmaní oznámenia zistilo, že uvedený účel zhromaždenia, ktorým má byť, predstavenie skutočnej pravdy o činnosti politickej strany Kotleba – ĽSNS, je v rozpore s ustanovením paragrafu 10 odseku 1 písmeno a) zákona č. 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve.

Ďalšia skutočnosť, ktorú mesto pri svojom rozhodnutí zobralo do úvahy, je právoplatné odsúdenie jedného z popredných predstaviteľov zvolávateľa, teda Ľudovej strany naše Slovensko, za úmyselný trestný čin. Mesto poukázalo na skutočnosť, že Milan Mazurek, člen strany ĽSNS, bol Najvyšším súdom 3. septembra tohto roku právoplatne odsúdený na základe Trestného zákona za spáchanie úmyselného trestného činu – hanobenie národa, rasy a presvedčenia z dôvodu jeho verejných verbálnych vyjadrení a prezentácie názorov voči rómskej komunite. „Tento trestný čin nepochybne možno zaradiť do skupiny trestných činov, ktoré sú spôsobilé byť podnetom k popieraniu, obmedzovaniu alebo roznecovaniu nenávisti a neznášanlivosti,“ spomína sa v odôvodnení rozhodnutia, ktoré podpísal primátor Trenčína Richard Rybníček.

Reklama

„Správny orgán upozorňuje na to, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ani jej hlavní predstavitelia vyjadrenia Milana Mazureka, ktoré boli predmetom trestného konania sp . zn. 2 To 10/2018 nespochybnili, ani sa od nich nedištancovali. Práve naopak, predstavitelia tejto politickej strany vyjadrili Milanovi Mazurekovi podporu jednak svojou účasťou na súdnych pojednávaniach v uvedenej trestnej veci, a tiež aj vyjadreniami zverejnenými na oficiálnej webovej stránke politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko,” zdôvodňuje svoje rozhodnutie mesto Trenčín, ktoré je v tomto prípadne príslušným správnym orgánom, kompetentným preskúmať oznámenie o konaní verejného zhromaždenia.

Mesto odôvodnilo svoje rozhodnutie aj úctou voči židovskej komunite. „Správny orgán dáva do pozornosti, že v roku 2019 uplynulo 75 rokov od Slovenského národného povstania. ktoré je historicky označované za jeden z najvýznamnejších medzníkov v novodobých dejinách súčasného Slovenska. Voči SNP sa však zvolávateľ Kotleba – ĽSNS vymedzila a hlási sa k vojnovej Slovenskej republike. Predseda strany Marián Kotleba v minulosti označil SNP za puč a partizánov za banditov,” uvádza sa v rozhodnutí. Mesto upozorňuje, že viacerí predstavitelia ĽSNS svojimi výrokmi zľahčujú, dokonca popierajú holokaust, a netaja sa nenávistnými názormi k Židom a rómskemu etniku.

Trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR odsúdil poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré odzneli v októbri 2016 v Rádiu Frontinus a mali rasistický charakter. Poslanec pred súdom tvrdil, že ak hovoril o „cigánskom terore na východe Slovenska“, myslel tým iba vysokú kriminalitu v osadách asociálov. Mazurek v dôsledku rozhodnutia Najvyššieho súdu o tom, že sa dopustil úmyselného trestného činu, prišiel o mandát poslanca.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali