Merkelová sa stala obeťou zrady. Nemecku chcú zobrať bilióny. Európska únia, bez toho aby si to uvedomila, vhupla do ústavnej krízy

Merkelová sa stala obeťou zrady. Nemecku chcú zobrať bilióny. Európska únia, bez toho aby si to uvedomila, vhupla do ústavnej krízy

Moskva 14. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Jens Meyer)

 

Európska únia narazila plnou rýchlosťou na skutočnú ústavnú krízu. Práve za ústavnú krízu” totiž označuje agentúra Bloomberg konflikt medzi vedením Nemecka a Európskej únie (a tiež najvyššími súdnymi inštanciami SRN a EÚ), píše v úvode svojho komentára Ivan Danilov

Na snímke Angela Merkelová

Avšak, ak sa bude situácia vyvíjať smerom, ktorý zadali vedúci predstavitelia EÚ, bude slovo kríza príliš miernou definíciou ekonomických a politických následkov terajších udalostí. Môžeme v tom ale vidieť aj istú iróniu osudu.

Reklama

Nemecko sa teraz môže ocitnúť v jednom sankčnom klube s Ruskom, stať sa teda objektom sankčných opatrení spolu s Ruskou federáciou, pričom dôvody na zavedenie sankcií budú skoro rovnaké Európska komisia totiž veľmi rada uvaľuje sankcie aj za najmenší prejav skutočnej štátnej zvrchovanosti.

Práve preto teraz sa šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhráža Nemecku, že zažaluje jeho Ústavný súd a možno aj vládu Angely Merkelovej ženu, ktorej osobne vďačí za svoju politickú kariéru. Bude to samozrejme prejav politickej zrady dôstojný pera Shakespeara, keď ale ide o nutnosť tak trochu (asi o dva bilióny eur) okradnúť nemeckých daňových poplatníkov v mene zachovania európskeho projektu, môže človek všetky pravidlá slušnosti hodiť za hlavu.

Reklama

Podstatu konfliktu opisuje agentúra Reuters takto: Ústavný súd Nemecka dal v minulom týždni Európskej centrálnej banke tri mesiace na to, aby odôvodnila úmernosť svojich nákupov obligácií (pod hrozbou red.) straty Nemeckej spolkovej banky – jednej z 19 národných centrálnych bánk, ktorej sa zúčastňuje ECB ako účastník (operácií ECB red.). Vyzval tiež parlament a vládu SRN, aby sa odvolali proti rozhodnutiu ECB v tejto otázke.

V preklade z právneho do politického jazyka to znamená, že Európska centrálna banka tlačí zo vzduchu eurá, za ktoré potom kupuje obligácie členských krajín , a odôvodňuje to tým, že je potrebné vyviesť Európsku úniu z hospodárskej krízy.

Dočasné opatrenia zavedené na boj s následkami krízy z rokov 2008 a 2009 v roku 2015 sa ukázali byť nielen trvalými, ale v podmienkach koronavírusu sa začalo rozširovať, a bolo by to celkom dobré, nebyť jednej nuansy, ktorá sa práve stala dôvodom k tak ostrému verdiktu najvyššej súdnej inštancie Nemecka. Podľa verzie nemeckých sudcov zneužila Európska centrálna banka svoje právomoci a neberie ohľad na ekonomické následky svojich opatrení, ktoré ďaleko presahujú rámec monetárnej politiky, ktorú ECB právo určovať v súlade so zákonom.

Súd by mohol vôbec zakázať Nemeckej spolkovej banke (centrálnej banke SRN) spoluprácu s ECB v tejto otázke, zvolil si ale miernejší postup a požiadal od ECB odôvodnenie jej opatrenia a dôkazy toho, že skutočne zapadajú do právneho rámca. Je potrebné vytýčiť zrejmý politický podtext tohto rozhodnutia nemeckého súdu. Opatrenia ECB prospievajú hlavne Taliansku, Španielsku, Francúzsku a iným krajinám eurozóny, ktoré sa nevyznačujú rozpočtovou disciplínou, a ekonomické riziká odnáša predovšetkým Nemecko, ktoré žije doteraz v strachu z hyperinflácie, ktorá v 20. storočia priviedla k moci stranu národných socialistov.

Je logické, že podobná konfigurácia sa môže nemeckým právnikom zdať dosť nespravodlivá a vyžadujúca si korekciu. Odtiaľto aj výzva sudcov ku vláde a parlamentu, aby nestratili sebaúctu a hájili nemecké národné záujmy v Bruseli.

Reklama

Ale namiesto vysvetlenia a odôvodnenia si Európska komisia zvolila inú cestu a zmenila tento konflikt na diskusiu na tému nemeckej zvrchovanosti. Pozíciu Bruselu by sme mohli sformulovať zhruba takto: chce Nemecku pripomenúť, že žiadnu zvrchovanosť nemá, že Nemecká spolková banka sa nebude môcť podieľať na akciách ECB a že súdiť ECB môže len špeciálny európsky súd, ktorý sa v roku 2018 uzniesol, že opatrenia Európskej centrálnej banky sú úplne zákonné. Aby patrične potrestala neposlušnú nemeckú justíciu, rozhodla sa Ursula von der Leyenová vystúpiť v úlohe prísnej učiteľky a začala sa vyhrážať sankciami.

Ursula von der Leyenová, šéfka výkonnej moci , nastolila v nedeľu otázku možného súdneho konania v súvislosti s rozhodnutím nemeckého ústavného súdu, ktorý dal ECB tri mesiace na odôvodnenie nákupu obligácií v rámci jej programu stimulovania eurozóny, oznámil denník The New York Times a zdôraznil, že Európska komisia zatiaľ premýšľa, či proti Nemecku iniciovať takzvanú procedúru infridgementu teda procedúru zavedenia sankcií proti krajine EÚ za porušenie európskeho zákonodarstva.

Procedúra je sprevádzaná požiadavkou buď napraviť porušenie, alebo zaplatiť obrovskú pokutu. Zvláštna pikantnosti dodáva tejto situácii skutočnosť, že eventuálnu žalobu Európskej komisie bude prejednávať onen Súd , ktorý sa v roku 2018 uzniesol o zákonnosti opatrenia ECB, a ktorého rozhodnutie uznal nemecký Ústavný súd za neprávoplatné.

Šanca na to, že Ústavný súd SRN ustúpi a podriadi sa Súdu , sú skoro nulové. Navyše nie je jasné, čo docieli Európska komisia v prípade, keď Európsky súd jej žiadosti vyhovie.

Žiadať Angelu Merkelovú, aby vyvíjala nátlak na súdnu moc vlastnej krajiny pod hrozbou pokút, ktoré budú musieť zaplatiť fakticky nemeckí daňoví poplatníci? Žiadať o to isté Spolkový snem? Pokutovať sudcov Ústavného súdu Nemecka za ich rozhodnutie? Každý z týchto variantov vyzerá nehorázne a určite nenapomôže zjednoteniu v boji s koronavírusom, ani zvýšenie sympatií obyvateľov Nemecka k bruselským úradníkom.

Reklama

Nemecký volič navyše môže dostať pokušenie hlasovať za nejakú politickú silu (či už ľavicovú alebo pravicovú), ktorá skutočne splní uznesenie Ústavného súdu a pristúpi na konflikt s Európskou komisiou a ECB.

Európske médiá oznámili, že Angela Merkelová má originálny plán urovnania situácie, ktorý obom stranám umožní zachovanie dôstojnosti, ale len keď budú ochotní pristúpiť na kompromis.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje v Merkelovej strane oznámila, že kancelárka Angela Merkelová zdôraznila potrebu múdrej odpovede a vysoko postaveným straníckym úradníkom v pondelok oznámila, že situácia bude nahraditeľná, ak predloží ECB vysvetlenie (o ktoré ju požiadal nemecký súd – red. ).

Problém je ale v tom, že samotnú nutnosť predložiť vysvetlenie bude Európska komisia považovať za porážku a tiež nemecký Ústavný súd sa nemusí uspokojiť s vysvetlením, ktoré od ECB dostane.

Európska únia je teda na rázcestí: buď všetky strany konfliktu v sebe zrazu objavia nevídané schopnosti tvorivej diplomacie a ochotu vzdať sa ambícií, alebo čaká taký boj o moc medzi Bruselom a Berlínom, že eurozóna (a dokonca aj EÚ) sa môžu jednoducho rozpadnúť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali