Menej Covid hospitalizácií vďaka vitamínom. Tie MZ SR odporúča pre rizikových. Pomáhajú však aj nerizikovým (Chaos v protokoloch)

Menej Covid hospitalizácií vďaka vitamínom. Tie MZ SR odporúča pre rizikových. Pomáhajú však aj nerizikovým (Chaos v protokoloch)

Bratislava 2. apríla 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Marián Kotleba po prekonaní Covid-19 hovoril o užívaní vitamínu D3 a C. Všetci si však zapamätali len vodku a bromhexin. Potom jeho strana ohlásila, že za 100 000 eur rozdá ľuďom vitamínové balíčky

Marián Kotleba
Na snímke uprostred Marián Kotleba

Poslanci Kotleba či Taraba radili, čo iní odborníci svetového formátu, počúvali aj tých domácich ako MUDr. Igor Bukovský či MUDr. Juraj Mesík. Dnes ľudia vedia o vitamínovej liečbe a počet hospitalizácii klesá.

Reklama

MZ SR oficiálne zaradilo vitamíny C, D3, zinok a selén do liečebného postupu pre Covid-19 pacientov. Síce to bolo odporúčané expertmi už pred rokom v jari, vtedy však Google aj Facebook cenzúrovali vitamínovú liečbu na Covid. Dnes sa však potvrdzuje tak v praxi ako aj v recenzovaných štúdiách. Počet hospitalizácií klesá, ako odborníci odporúčajúci vitamíny predpovedali. Vládni odborníci však stále tvrdia, že počet hospitalizácií klesá kvôli neustálemu testovanie a lockdownom, čo už ani nie je pravda, lebo tieto opatrenia dodržiava stále menej ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva bolo treba dotlačiť, aby uznalo, že ide o efektívny prístup. Až v januári začalo o vitamínoch hovoriť, keď už krivka úmrtnosti vystrelila nahor a kritici poukazovali na zanedbanú včasnú liečbu. Ministra Krajčího to stálo kreslo, no napokon on bol ten, čo odborníkom nariadil to zapracovať. Jeho ministerskí úradníci a vládni úradníci to síce urobili, ale stále s ohromným predsudkom voči vitamínom typickým pre lekársku profesiu na Slovensku. Lenže pre udržanie ministerského kresla Krajčího ale aj záchranu tisícov obetí to bolo už neskoro. Teraz však vidíme efekt posilnenia imunity, keď počet hospitalizácií i úmrtí klesá.

Reklama

Druhým faktom, ktorý znižuje počet hospitalizácii a následne aj počet úmrtí, je skutočnosť, že ľudia vzali liečbu do vlastných rúk a postupujú pri nej podľa efektívnych protokolov, ktoré sú dostupné na internete. Od začiatku ochorenia sa liečia invermektinom, acylpyrínom (alebo inými prostriedkami na riedenie krvi) a vitamínmi, lekári začali predpisovať antibiotika, aby nedochádzalo k zápalom a toto všetko dokopy spôsobilo, že počet hospitalizácií klesol. Teraz kondíciu obyvateľstva začalo zlepšovať aj slnečné počasie a prirodzená tvorba vitamínu D.

Bol odpor voči týmto liečebným postupom azda spôsobený ješitnosťou, lebo tieto návrhy najviac amplifikoval z politikov práve Marián Kotleba? Takto sa vyjadril na sociálnej sieti pred pár dňami: „Keď sme dávnejšie ako jednu z možností riešenia covid krízy radili hromadné nasadenie vitamínov pre rizikové skupiny ľudí, naši politickí protivníci nás vysmievali. Samozrejme sa k nim pridala liberálna kaviareň na čele s denníkmi, ktoré sa snahou urobiť z nás nekompetentných politikov rozhodli dokonca šíriť dezinformácie o tom, že vitamíny vôbec proti Covid-19 nezaberajú.” A pripája odkaz na článok denníka Sme v sekcii Primár.

Dodáva: „Samozrejme, išlo o zúfalú snahu, viacero odborných štúdií totižto zaznamenalo pravý opak a to, že vitamíny C, D, zinok a selén pri liečbe covidových pacientov pomáhajú. V súčasnosti ministerstvo zdravotníctva pripravilo nový liečebný postup pre všeobecných lekárov, tzv. „cesta pacienta”, kde sa spomínané vitamíny zaradili do symptomatickej a podpornej liečbe covidových pacientov.”

Škody však už boli napáchané a zodpovednosť za to nesie nie len vláda, resp. minister zdravotníctva, ktorý dlho tieto postupy odmietal, ale aj liberálna kaviareň a korporátne média, ktoré zahmlievali a zavádzali verejnú mienku.

Januárové štandardy liečby pre ambulancie ministerstvo prednedávnom aktualizovalo, sú tu odporúčané aj vitamíny a minerály, hoci len pre rizikových. Bolo by treba zdôrazniť, že aj nerizikoví pacienti majú prospech z vitamínovej liečby, ktorá urýchľuje liečbu a bolesť aj rýchlo odchádza. No zdá sa, že protokoly MZ SR nie sú veľmi konzistentné. Ten januárový totiž odporúčal vitamíny všeobecne.

Reklama

Podobne 4. marca zverejnili odporúčania pre domácu liečbu bez ohľadu na rizikovosť pacienta, kde dokonca zaradili už aj dávkovanie jednotlivých vitamínov a minerálov. Je to chvályhodné, hoci medzinárodné protokoly odporúčajú vyššiu dávku vitamínu D3, keď už osoba má príznaky. Dokonca až dvojrázovú megadávku 50-60 000 IU a nielen 1000 IU denne. To je taká minimálna preventívne dávka. Počas ochorenia sa odporúča denne 4 000 IU podľa najúspešnejšieho I-MASK+ protokolu.

Jana Ray Tutková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci bežci prechádzajú cez Tower Bridge počas Londýnskeho maratónu v Londýne

Autor: TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali