Matovič vyzval poslancov, aby hlasovali za návrh, ktorý oslobodí mamy od daní

Matovič vyzval poslancov, aby hlasovali za návrh, ktorý oslobodí mamy od daní

Bratislava 14. mája 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Líder OĽANO Igor Matovič vyzval v nedeľu poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v pondelok (17. 5.) zahlasovali za návrh novely zákona o dani z príjmu, ktorý by od platenia daní oslobodil matky s deťmi do 15 rokov. Zároveň avizoval, že ak poslanci návrh nepodporia, OĽANO z neho urobí kľúčovú tému predčasných volieb

Igor Matovič.
Na snímke Igor Matovič

“Slová matkám v podstate vôbec nepomôžu. V stredu môžeme urobiť zásadný skutok, ktorý slovenským matkám ukáže, že si ich chlapi na Slovensku vážia,” poznamenal Matovič. Podľa neho sa “len zbabelec” bude za matky skrývať a “bude hovoriť, ako mu na nich záleží” a v stredu zahlasuje proti nim.

Reklama

Poukázal, že zrušenie dane z príjmu by sa týkalo 95 percent slovenských mám, ktoré nezarábajú viac ako 2000 eur mesačne. “Tie, ktoré majú to šťastie a zarábajú viac, by z toho zvyšného príjmu už daň platili,” dodal. Ženy podľa neho počas materskej v porovnaní s ich mužskými kolegami prichádzajú o kariérny rast a neskôr sú v práci znevýhodňované.

“Ženy matky len za to, že sa rozhodli stať matkami, majú na Slovensku v priemere o 20 percent nižší plat v porovnaní so svojimi mužskými kolegami, s ktorými v rovnakom čase nastupovali do práce,” skonštatoval. To sa podľa neho neskôr prejavuje aj na nižšom dôchodkovom príjme žien.

Reklama

Návrh mamy bez daní by sa podľa Matoviča vykryl z vyššieho zdanenia lepšie zarábajúcich ľudí. “Chceme zrušiť výnimku, keď mimoriadne dobre zarábajúci zamestnanci s platom nad 8500 eur nemusia z časti nad 8500 eur platiť mesačne sociálne odvody,” poukázal.

Hnutie OĽANO predložilo ešte v apríli na rokovanie NRSR návrh novely zákona o dani z príjmu, ktorý by od platenia daní oslobodil nielen matky s deťmi do 15 rokov, ale aj mladých daňovníkov do 25 rokov. Cieľom návrhu je podľa Matoviča odstrániť krivdu, že ženy, ktoré sa rozhodli stať matkami, majú výrazne nižšie platy ako muži alebo ženy bez detí. Rovnako je zámerom návrhu motivovať mladých ľudí ostať na Slovensku. Oslobodenie by bolo v oboch prípadoch limitované hranicou výšky príjmu 2000 eur. Čistý finančný dosah opatrenia na štátny rozpočet odhadol Matovič na 500 miliónov eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

11:40

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

11:20

Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej “kozmické turistické vozidlo” uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

11:05

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:55

Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sergej Riabkov, námestník, Rusko, diplomacia
Na snímke Sergej Riabkov
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali