Mainstreamové médiá milujú protesty za demokraciu a slobodu. Ak nie sú v Hondurase

Mainstreamové médiá milujú protesty za demokraciu a slobodu. Ak nie sú v Hondurase

Tegucigalpa 5. mája 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Elmer Martinez)

 

Protesty proti prezidentovi Juanovi Orlandovi Hernándezovi v Hondurase zúria už niekoľko dní. Médiá tomu ale nevenujú takú pozornosť ako pri protestoch proti venezuelskému Nicolasovi Madurovi. A nie je až tak ťažké pochopiť prečo. Informuje RT

Na snímke muž hádže molotov kokteil na políciu počas protestu proti vláde honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernandeza v Tegucigalpe, Honduras.

Na rozdiel od Venezuely je totiž Honduras blízkym spojencom USA.

Reklama

Po tom, čo prišiel prezident Hernández s návrhom o privatizácii, boli zaznamenané mnohé správy o násilných stretoch medzi demonštrantmi a štátnymi bezpečnostnými silami. Hernández nakoniec od svojho plánu upustil, ale nepokoje sa zmenili na všeobecnejší protest proti korupčnej a nepopulárnej politike vlády.

V pondelok demonštranti zapálili kontajnery patriace spoločnosti Dole Fruit Company vo vidieckej oblasti neďaleko malej dedinky Guadalupe Carney. Pár dní skôr, 31. mája, demonštranti zaútočili na americké veľvyslanectvo v Honduraskom hlavnom meste Tegucigalpa.

Reklama

Hernándezove hlboko nepopulárne návrhy na privatizáciu systému zdravotnej starostlivosti, dôchodkov a vzdelávania v krajine podporujú verejné sťažnosti proti jeho vláde, ktorá bola zvolená vo voľbách 2017, ktoré boli všeobecne brané ako zmanipulované. Okrem rastúcej nepopularity je podľa organizácií na ochranu ľudských práv, ako je napríklad Amnesty International, Hernándezova vláda jednou z najhorších porušovateľov ľudských práv na pologuli. A objavuje sa stále viac dôkazov aj o tom, že sa krajina stala drogovým štátom.

Veľvyslanectvo USA a Dole Fruit Company sú príkladom americkej moci v Latinskej Amerike. Po celé desaťročia veľké poľnohospodárske spoločnosti ako Dole a Chiquita decimovali živobytie malých poľnohospodárov v celom regióne. Ako by mohli obyčajní poľnohospodári konkurovať takýmto nadnárodným gigantom, ktorí dostávajú značné dotácie od vlády USA . Tento proces pomohla urýchliť aj Centrálna dohoda o voľnom obchode (CAFTA). Táto dohoda vážne poškodila domáci poľnohospodársky priemysel Hondurasu a ďalších krajín Strednej Ameriky a prispela k migrácii ľudí z regiónu smerom von.

V roku 2009 armáda s americkou podporou podporila demokraticky zvolenú vládu Manuela Zelaya. Honduraské elity boli ale nespokojné s jeho odporom voči neoliberalizmu. Ako sa neskôr ukázalo, Hillary Clintonová ako štátna tajomníčka zohrala úlohu v prevrate proti demokraticky zvolenej vláde Manuálu Zelaya a pracovala na tom, aby podporila vládu po štátnom prevrate. Pod jej vedením, ministerstvo zahraničia pomohlo postupným vládam po puči s propagandistickými kampaňami na „vyčistenie“ ich obrazu. Washington tiež poskytoval honduraským štátnym bezpečnostným silám štedrú finančnú pomoc a to aj napriek amnestii a obvineniam iných skupín ľudských práv zo zapojenia sa do porušovania ľudských práv.

Ale pokiaľ ide o protesty, médiá sa veľmi nezaujímajú o celú situáciu až tak, ako to bolo v prípade Venezuely.

Napríklad správa CNN citovala len odpoveď ministerstva zahraničných vecí, že požiar v okolí veľvyslanectve je „neprijateľným“ aktom „násilia“ a že americkí diplomati „úzko“ spolupracujú s honduraskými orgánmi. Neuviedli nič o prevrate z roku 2009, o zásahoch USA v krajine, ani žiadne pozadie Hernándezovej nepopulárnosti okrem toho, že je vyšetrovaný kvôli obvinenia z obchodovania s narkotikami ale s tým, že zopakovali, že to prezident popiera a že neexistujú žiadne dôkazy.

Reklama

Protesty sa začali 29. apríla. Ale okrem World Politics Review a niekoľkých ďalších špecializovaných publikácií, prakticky nikto neinformoval o situácií v krajine, až kým nedošlo minulý týždeň k incidentu na veľvyslanectve.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali