Macron i Babiš adresovali Grete po prejave výčitky. Ozývajú sa hlasy: “Fenomén Greta? Nie! Kontraproduktívny gýč ako bič”

Macron i Babiš adresovali Grete po prejave výčitky. Ozývajú sa hlasy: “Fenomén Greta? Nie! Kontraproduktívny gýč ako bič”

Bratislava 24. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Jacquelyn Martin)

 

Český premiér Andrej Babiš okomentoval prejav švédskej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorý predniesla na klimatickom summite v New Yorku. Babiša prekvapil hlavne tón, ktorý 16-ročná Švédka pri kritizovaní štátnikov zvolila, informuje portál Lidovky 

Na snímke Greta Thunbergová

Podľa českého premiéra štátnikom Greta vynadala. “Bolo to zaujímavé, samozrejme. Bol som trochu prekvapený tým tónom. Myslím si, že by sme sa nemali strašiť tým, že príde nejaká apokalypsa a že vymrieme, keď sa nestaráme o klimatickú zmenu, “povedal českým novinárom v New Yorku Babiš.

Reklama

Dodal tiež, že sa Česká republika o klimatické zmeny stará a že iné štáty, hoci v pondelok na summite na rozdiel od Česka hovorili, naopak slová na činy nepremieňajú. Babiš tiež upozornil na fakt, že štáty ako Čína a India v pondelok v New Yorku priestor dostali aj napriek tomu, že patria medzi najväčších znečisťovateľov na svete.

Vystúpenie Grety okomentoval na sociálnej sieti aj český fotograf a fotoreportér Eugen Kukla.

Reklama

“Ochrana životného prostredia? Ochrana planéty Zeme? Áno! Jednoznačne! Fenomén Greta? Nie! Kontraproduktívny gýč ako bič. Ešte horšie, než Lady Diana. Nič proti Grete samotnej,” napísal v komentári a doplnil, že ak sa nakoniec ukáže, že bola/je Greta novodobou Matkou Terezou, či Mahatma Gándhím, pokorne sa ospravedlní. 

Gretinmu prejavu sa v svojom komentári venovala aj český hudobník a politik Matej Hollan. Ten v svojom komentári poukazuje na zmeny klímy, ale zároveň kritizuje spôsob, akým sú zverejňované informácie o tejto problematike.

“Vedci to vedia už dlho. Najmä fyzici. Nie je to totiž vôbec zložitá fyzika. Pochopiť všeobecnú teóriu relativity alebo kvantovú mechaniku je dosť ťažké. Pochopiť fyziku skleníkového efektu je oproti tomu veľmi triviálne,” uviedol.

Hollan si myslí, že Greta hovorí, že je tu malá časť ľudí, ktorá sa cíti ohrozená. Podľa jeho názoru tým ale v skutočnosti myslí tých, ktorí majú podstatu svojho biznisu postavenú na ťažbe fosílnych palív a nič iné si nevedia predstaviť. “A bijú ohromné prostriedky do PR, do politiky, aby zamedzili akýmkoľvek zmenám. A to sa im prestáva v poslednom roku dariť. Tá zmena v spoločenskom i politickom myslení totiž prichádza, či sa im to páči alebo nie. Je to rovnaké ako koniec Matrixu, kedy Neo hovorí do telefónu odkaz: “Toto je len začiatok.” Ide o obyčajné pomenovanie reality, pomenovanie toho, čo sa deje. O nič iné.”

V závere dodáva, že ľudia sa iba začínajú pýtať. A začínajú hlasno dávať najavo nesúhlas s tým, že by mali našim potomkom zanechať Zem v úplne inom stave, než sme ju dostali.

Reklama

 

Trump Grete: Pôsobí ako veľmi šťastné mladé dievča, ktoré sa teší na svetlú a krásnu budúcnosť

Americký prezident Donald Trump v pondelok neskoro večer na Twitteri komentoval prejav Thunbergovej.

Šéf Bieleho domu reagoval tweetom na jej vyhlásenie. “Pôsobí ako veľmi šťastné mladé dievča, ktoré sa teší na svetlú a krásnu budúcnosť. Je to také milé!”

Trump sa nakoniec napriek svojim skorším vyhláseniam na summite tiež na niekoľko minút ukázal. Osobitný vyslanec OSN pre klimatický summit Luis Alfonso de Alba označil krátku prítomnosť amerického prezidenta na summite za víťazstvo.

Reklama

 

Macron vyčíta Grete, že pôsobí v spoločnosti rozbroje

Macron v rozhovore pre Europe 1 obhajoval francúzsky prístup k boju proti klimatickým zmenám. Thunbergová totiž kritizovala aj Paríž za údajnú nečinnosť a podala kvôli tomu v pondelok sťažnosť Výboru OSN pre práva dieťaťa.

“Veľmi radikálne postoje stavajú spoločnosť proti sebe,” uviedol v utorok Macron, ktorý sa s Thunbergovou stretol vo februári. Dodal, že mobilizácia mládeže proti klimatickým zmenám je síce potrebná, ale jej úsilie by malo byť zamerané na tie krajiny, “ktoré sa snažia veci blokovať”.

“A ja nemám pocit, že by francúzska alebo nemecká vláda niečo blokovali,” povedal Macron. Pripomenul, že Francúzsko napríklad zatvára uhoľné elektrárne a podniká ďalšie kroky na ochranu životného prostredia.

 

Greta na summite

Vašimi planými rečami ste mi ukradli moje sny a moje detstvo, vyhlásila v pondelok v emotívnom prejave na klimatickej konferencii v New Yorku švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

Na lídrov z desiatok krajín sveta, ktorí sa na konferencii zúčastňujú, takmer kričala, tí jej prejav viackrát prerušili potleskom. Thunbergová pritom už viackrát v minulosti zdôraznila, že o potlesk a pochvaly nestojí a to, že ju všetci chvália, no nikto nekoná, označila za pokrytectvo.

“Toto je celé zle. Ja by som tu nemala byť. Mala by som byť v škole na druhej strane oceánu. Lenže vy sa všetci obraciate na nás mladých, aby sme vám dali nádej. Ako si to dovoľujete?” oborila sa na svetových politikov Thunbergová, ktorá pricestovala do New Yorku jachtou, pretože odmieta lietanie, ktoré zanecháva obrovskú uhlíkovú stopu.

Reklama

“Ľudia trpia, ľudia umierajú, celé ekosystémy sa rúcajú, sme na začiatku masového vymierania. A všetko, o čom vy dokážete rozprávať, sú len peniaze a rozprávky o nekonečnom ekonomickom raste. Ako si to dovoľujete?” pokračovala šestnásťročná Švédka.

Thunbergová vyslovila presvedčenie, že na newyorskej klimatickej konferencii “nebudú prijaté žiadne riešenia alebo plány”, ktoré by sa aspoň vzdialene podobali na opatrenia, ktoré je potrebné vykonať. “Tie čísla sú príliš nepohodlné, a vy stále nie ste dostatočne zrelí na to, aby ste povedali, ako to je.

“Zrádzate nás, ale mladí ľudia začínajú vidieť vašu zradu. Upierajú sa na vás oči všetkých budúcich generácií, a ak sa rozhodnete nás zradiť, hovorím vám: Nikdy vám neodpustíme!” povedala Thunbergová svetovým politikom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali