M. Sýkora chodil na elitnú moskovskú školu aj na žurnalistiku v Bratislave (2)

M. Sýkora chodil na elitnú moskovskú školu aj na žurnalistiku v Bratislave (2)

Opakovaná správa Bratislava 13. mája (TASR) – Z vraždy údajného bossa bratislavského podsvetia a silného muža na celom Slovensku Miroslava Sýkoru polícia obvinila štyroch ľudí. Medzi nimi aj údajného šéfa nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Informuje o tom portál čas.sk, ktorý pripomenul, že Sýkoru, po ktorom je pomenovaná jedna z bratislavských zločineckých skupín, popravili 6. februára 1997 pred bratislavským hotelom Holiday Inn na Bajkalskej ulici.

Výsluch Ľuboša L., ktorý je v cele policajného zadržania, by sa mal uskutočniť ešte dnes. TASR to dnes potvrdil jeho právny zástupca Ladislav Kuruc, ktorý bude prítomný pri výsluchu. Advokát predpokladá, že vyšetrovateľ dá návrh na väzobné stíhanie vzhľadom na závažnosť obvinenia.

Miroslav Sýkora patril medzi nadpriemerne inteligentných mužov bratislavského podsvetia. Vysokoškolské štúdium začal na elitnej diplomatickej škole v Moskve. Jeho otec pôsobil ako diplomat na Ukrajine a neskoršie v Rusku. Moskovskú školu medzinárodných vzťahov absolvovala elita zo Slovenska. Po návrate na Slovensko necelý rok študoval v Bratislave žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Už počas vysokoškolského štúdia Sýkora vytvoril okolo seba silnú skupinu mužov, ktorí krátko po Nežnej revolúcii pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Spočiatku sa venoval menšej trestnej činnosti ako napríklad obchodu s kaviárom, hazardným hrám, falšovaniu dokumentov, kupliarstvu a podobne.

Okolo Sýkoru sa pohybovali na začiatku 90. rokov po rusky hovoriace osoby. Neskôr začal grupovať svoju skupinu z bývalých bratislavských biletárov a vekslákov, medzi ktorými boli po jeho smrti aj štyria najvplyvnejší ľudia, a to neskoršie zavraždený Peter Čongárdy, alias Čongi, Róbert L., alias Kýbel, po ktorom sa v súčasnosti pátra v súvislosti s vraždou podnikateľa Romana Deáka a inou trestnou činnosťou. Ďalej Ladislav B., ktorý je v súčasnosti vo väzbe, a František B., obžalovaný z vydierania bývalej krčmy U Matúša. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov metódy, ktoré neskôr uplatňoval Sýkora v bratislavskom a napokon aj celoslovenskom podsvetí, sa "naučil" v Rusku. Skupina sýkorovcov začala vznikať a pôsobiť v polovici 90. rokov, kedy ešte "nefungovala" v hlavnom meste skupina piťovcov z Lamača a vplyv v Bratislave mali len skupiny svobodovcov, takáčovcov a menší vplyv skupina suchánkovcov.

Reklama

Členovia skupiny sa navzájom nepoznali. Sýkora používal sofistikované metódy. Vyššie postavení členovia jeho skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov, ktorí dostali prezývku "hrubokrkí". Získané peniaze Sýkora nemíňal, ale po "prepraní" prostredníctvom komplicov ich investoval do svojich firiem.

Sýkoru podozrievali z vraždy Róberta Remiáša, ktorá sa stala 29. apríla 1996 v Karlovej Vsi v Bratislave. Obvinený z nej bol aj Jozef R., prezývaný Potkan. Sýkora mal údajne prepojenie s vtedajším vedením Slovenskej informačnej služby (SIS). Sýkora sa osobne krátko pred smrťou chválil, že jeho majetok presiahol miliardové hodnoty aj s tým, že nemal problém nechať zbiť poslanca Národnej rady SR a bývalého známeho speváka, keďže mu robil "problémy" v jednom z jeho podnikov.

Reklama

O jeho smrti bolo viacero teórií, z ktorých prevažovala najmä tá, že sa nej podieľala osoba z bratislavského podsvetia Peter Križanovič pod prezývkou Duran, ktorá krátko pred atentátom na Miroslava Sýkoru sa stala obeťou neúspešného atentátu údajne skupiny sýkorovcov. Duran pri streľbe prišiel o dolnú končatinu, neskoršie po Sýkorovej smrti bol zavraždený vo veku 27 rokov pri bombovom atentáte, keď nálož bola umiestnená pod jeho autom v Petržalke. Celkovo za jeho smrťou mali stáť spory týkajúce sa rozdeľovania ukradnutých takmer 200 miliónov slovenských korún z pobočky Všeobecnej úverovej banky v Nitre. V súvislosti s delením peňazí z tejto historickej krádeže dochádzalo v Bratislave a po celom Slovensku k vraždám a násilnostiam. Meno Sýkoru je naďalej v Bratislave známe a silné, aj keď jeden z jeho nástupcov tvrdí, že skupina ako celok už dávno neexistuje.

Z vraždy Sýkoru je najnovšie obvinený Ľuboš F., ktorého už dávnejšie obvinili z podielnictva aj vraždy vyššie spomínaného Petra Čongárdyho, alias Čongiho, ktorý bol jedným z bossov sýkorovcov, kde mal na starosti financie. Zavraždili ho 9. septembra 2004 v Bratislave. Ľuboša F. doteraz stíhali na slobode. Vo väzbe bol len krátky čas. V minulosti jeho meno figurovalo v súvislosti s kauzou falošných diaľničných nálepiek, keď prípad pojednával Okresný súd Bratislava II a odvolací krajský súd. Meno Ľuboša F. sa skloňovalo aj s práve rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre. On však osobne viac ráz pre médiá striktne odmietal prepojenie na podsvetie a vyhlasoval sa za podnikateľa. Sám mal byť na strane druhej, paradoxne práve blízky skupine sýkorovcov. Križanovič, alias Duran, presunul svoje aktivity do Nitry a začal údajne spolupracovať s Ľubošom F.

Polícia o prípade obvinenia Ľuboša F. mlčí a odporučila médiám, aby sa s otázkami obrátili na Generálnu prokuratúru SR. Tá tvrdí, že vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených sa nebude v súčasnosti vyjadrovať. "Odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených nebude v súčasnosti poskytovať bližšie informácie v tejto trestnej veci," povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. K prípadu sa nevyjadruje ani policajné prezídium.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 2. odsek.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali