Lucisano: Rusku chýba najmä ovocie a zelenina z EÚ, bežné potraviny nie

Lucisano: Rusku chýba najmä ovocie a zelenina z EÚ, bežné potraviny nie

 Bratislava 21. septembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ekonóm tvrdí, že Rusku chýbajú okrem kvalitného ovocia a zeleniny luxusné potraviny, ktoré si nevie vyrobiť samo

Taliansky ekonóm a konzultant Salvatore Lucisano pôsobil viac 30 rokov v potravinárskom priemysle. Šéfoval viacerým firmám, ktoré boli súčasťou nadnárodných spoločností, ako sú Ferrero, Nestlé, Bahlsen, Petruzalek, a spoznal podnikateľské prostredie na západe i východe nášho kontinentu. Tvrdí preto, že Rusko sa bez bežných európskych potravín zaobíde. Embargo na ich dovoz však spôsobuje, že krajine chýba kvalitné ovocie a zelenina a luxusné potraviny, ktoré si nedokáže vyrobiť. Lucisano to povedal v rozhovore v rámci multimediálneho projektu TASR Osobnosti, tváre, myšlienky. 

Reklama
Ilustračné foto

V potravinárskom priemysle v Európe ste pôsobili viac ako 30 rokov. Ako sa za ten čas zmenil tento dôležitý sektor?

Najvýraznejšia zmena je najmä v tom, že výrobcovia sa začali zaoberať distribúciou potravín, aby dokázali efektívnejšie osloviť koncového zákazníka. Samozrejme, skvalitnila sa tiež výroba potravín, či už v lepších technológiách alebo v obalovej technike. Mnoho firiem pochopilo, že nestačí mať kvalitný a dobrý produkt, ale musia ho podporiť aj priamo na trhu reklamnými a marketingovými aktivitami. Taktiež, omnoho viac ako v minulosti, vystupujú do popredia vzťahy s obchodnými reťazcami. Potraviny ako také sú v porovnaní s minulosťou kvalitnejšie. Na druhej strane, vplyv obchodných reťazcov a diskontov je výrazne vyšší. Tie tlačia na výrobcov, aby im dodávali tovar za čo najnižšie ceny. Vtedy sa stáva, že nižšie ceny sa dajú zabezpečiť len poklesom kvality potraviny.

Reklama

Ako vidíte v súčasnosti vzťah medzi výrobcami a obchodnými reťazcami? Kto má viac navrch?

V tomto nemôže mať nikto prevahu. Musí to byť jednoznačne “fifty-fifty”. V inom prípade ich spolupráca nebude fungovať. Obchodné reťazce potrebujú produkty, ktoré vnímajú kupujúci ako dôveryhodné. Napríklad musia mať v sortimente hračku v čokoládovom vajíčku, pretože si ju kupujúci pýtajú a vyhľadávajú ju. Na druhej strane, producenti potrebujú obchodné reťazce, pretože vďaka nim môžu získať čo najväčší dosah na trh. Zároveň si uvedomujú, že im musia ponúkať cenovo rozličnú produkciu. Nielen drahšie značkové tovary, ale aj lacnejšie, akciové produkty, pretože obchodné reťazce majú zákazníkov s rôznymi úrovňami príjmov.

Naozaj si myslíte, že v súčasnosti sú vzťahy medzi výrobcami potravín a obchodnými reťazcami “fifty-fifty”? Na Slovensku sa pomerne často výrobcovia sťažujú na tlak od odberateľov…

Musí to byť vyrovnané, lebo inak to nepomáha nikomu. Svoju silu majú obe strany. Samozrejme pripúšťam, že problém môže nastať pri menších výrobcoch, ktorí nemajú unikátne produkty dôležité pre obchod a nemajú ani dostatok prostriedkov na reklamné aktivity. Vtedy majú jednoznačne navrch obchodné reťazce, ktoré si môžu diktovať podmienky.

Pochádzate z Talianska. Model tamojšej ekonomiky je postavený na úspechu malých a stredných firiem, ktoré dokážu byť aj silnými exportérmi. Čo je podstatou úspechu talianskych firiem vo svete?

Reklama

Je to cit pre obchod u vlastníkov týchto firiem. Tieto firmy sú väčšinou v rukách fyzických osôb a nie akcionárov, preto nepotrebujú na svoj rozvoj priveľký kapitál. Nie sú riadené investičnými bankármi alebo nejakými fondmi. Títo vlastníci majú veľký cit pre vývoj produktov a starajú sa o každý detail chodu firmy.

Mnohé z talianskych firiem, ktoré ste spomínali, sú rodinnými podnikmi. Prečo je tento model taký typický pre Taliansko a v čom tkvie jeho úspech?

Skôr by som povedal, že rodinné podniky sú typické pre potravinársky priemysel, ktorý si nevyžaduje potrebu väčšieho kapitálu. Vidíme ich nielen v Taliansku, ale aj v Španielsku alebo vo Francúzsku. Iné je to v prípade odvetví ako finančný sektor, strojárstvo, stavebníctvo, tam sú rodinné firmy skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Spomínané odvetvia si vyžadujú veľké množstvo kapitálu a nutnosť využitia bankových úverov. Vtedy však už musia vlastníci robiť aj viaceré kompromisy pri rozhodovaní, pretože nie sú úplne nezávislí a musia brať do úvahy aj postoj bánk. Aj preto v Taliansku sú skôr úspešné malé a stredné firmy.

Pôsobili ste dlhší čas aj vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy, napríklad aj v Rusku. Aké sú vaše skúsenosti z tejto krajiny, o ktorej sa v súčasnosti veľa hovorí aj v súvislosti s obchodným embargom na potraviny z EÚ?

V Rusku som pôsobil v rokoch 1999 až 2003. Vtedy tam bolo veľmi módne nakupovať tovary, vrátane potravín, z dovozu. Viaceré talianske spoločnosti preto začali s výrobou v Rusku. Išlo napríklad o víno. O pár rokov neskôr však technologické postupy, ktoré priniesli do krajiny, začali preberať aj domáce firmy a vláda ich podporovala aj tým, že sťažila dovozy podobných produktov zo zahraničia. Ruský trh je veľký a zaujímavý s dobrou kvalitou potravín. Podotýkam dobrou, nie vynikajúcou. No postupom času sa však stále viac uzatvára do seba.

Reklama

Presne na to chcem nadviazať. Ak je to tak, do akej miery zmení ich trh embargo na dovoz potravín z EÚ? Ponúkajú domáci producenti porovnateľnú kvalitu?

Mám skúsenosti s mliečnymi a sladkými produktmi a v nich dokážu ruskí výrobcovia nahradiť európske dovozy. Čokolády, jogurty a iné mliečne produkty začali vyrábať priamo v Rusku aj talianske firmy. Vyškolili pritom množstvo ľudí a je logické, že tí potom know how preniesli do domácich firiem, ktoré dokážu produkovať porovnateľnú kvalitu. Rovnako si na to doviezli najmodernejšie technologické prístroje, zväčša z Talianska. Ak to mám zhrnúť, úroveň výroby bežných potravín v Rusku je dobrá, porovnateľná s talianskou alebo francúzskou. To však neplatí pre dopestované produkty, ako je ovocie a zelenina. Tam kvalita výrazne zaostáva za Európou. Rovnako, ak hovoríme o značkových a luxusných potravinách, tam tiež Rusko nedosahuje kvalitu produkcie z únie.

Do akej miery vstupujú do hry pri potravinárstve inovácie, ktoré sú skôr typické pre iné odvetvia? Sú prostriedkom, aby zabezpečili dlhodobý úspech produktu aj pri výrobe potravín? Spomenul by som konkrétny príklad. Hračka v čokoládovom vajíčku, Kinder Surprise, má presne 40 rokov a stále je žiadaná…

Pri tomto konkrétnom produktu sa ukázalo, že ľudia chcú viac ako len výrobok. Chcú splnený sen, aby si dali niečo sladké a zahrali sa pritom. Tento produkt je viac ako štyri desaťročia žiadaný, ale na druhej strane si vyžaduje veľké investície do vývoja a výroby hračiek, do kooperácie s inými spoločnosťami, ktoré majú napríklad autorské práva na postavičky z populárnych animovaných filmov. Hračky v spojení s čokoládou produkujú viaceré firmy, no na rozdiel od vlastníka a výrobcu populárneho “kinder vajíčka” ich nevyrábajú vo vlastných fabrikách a je preto logické, že kvalita je nižšia. Na druhej strane, výroba a vývoj takého produktu je veľmi časovo náročná a vyžaduje si aj niekoľko rokov, ktoré sa využívajú na testovanie produktu na nejakom trhu. Tam sa skúšajú jeho rôzne tvary, použité ingrediencie, balenia, až kým sa nenájde jeho finálna podoba.

Vidíte v súčasnosti nejaké nové potravinárske produkty, ktoré majú potenciál vydržať desaťročia na trhu?

Myslím si, že v súčasnosti výrobcov ovplyvňujú dva faktory. Ľudia častejšie vyhľadávajú reštaurácie a stravujú sa mimo domu. Je preto dôležité vyrábať produkty pre tento typ spotrebiteľov. Druhým faktorom je balenie. Dôležité je mať produkty, ktoré ponúknu odlišnosť od tradičných postupov. Napríklad pivo, ktoré sa predáva v ružovom balení. Ľudia ho vyhľadajú preto, že sa chcú odlíšiť od ostatných, chcú byť iní.

Potom je to už viac o zážitku ako o úžitku…

Áno, je to tak.

A čo kvalita potravín, už nie je taká dôležitá?

Je dôležitá, ale hrá menšiu úlohu, pretože sa nedá vždy vizuálne vnímať. Stretol som sa s názorom, že sme v štádiu, keď sa prechádza z funkčného jedla na fikciu. Na konci minulého storočia sa hovorilo o funkčnom jedle, čiže o spojení pekného vzhľadu jedla a jeho kvality. V súčasnosti sa hovorí o fikcii v stravovaní. Napríklad, niekto povie, že kombinácia piva a sladkej ovocnej limonády je chutná a módna a takýto produkt potom pijú všetci.

Reklama

Aj potravinársky priemysel je veľmi globalizovaný. V minulosti bola z hľadiska potravín a reštaurácií v kurze Európa. To však už dlhšie neplatí. Ako ho ovplyvnil nástup dravých a rozvíjajúcich sa ázijských a juhoamerických ekonomík?

V súčasnosti je takmer všade dostupný akýkoľvek, v minulosti okrajový potravinársky produkt. Napríklad rôzne exotické plodiny, ktoré poznali len v Ázii alebo v Južnej Amerike. Mám aj iný príklad. Tradičný taliansky koláč pannetone. U nás sa spája s Vianocami a konzumuje sa len vtedy. Po ich skončení ho nikto nekupuje a v obchodoch ho predávajú s výraznými zľavami. Pannetone je populárny aj v iných krajinách a tam neexistuje tradícia a jeho spojenie s Vianocami. Preto ho predávajú kedykoľvek počas roka. To je veľká výhoda pre výrobcov, lebo sa im takto predlžuje životný cyklus produktov. Môžu ich predávať na iných trhoch, celoročne, a to im umožňuje aj znížiť ceny. Globálny trh takto umožňuje typicky lokálnym potravinám a špecialitám, aby sa stali viac medzinárodnými.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali