Lucia Žitňanská má záujem o post ministerky spravodlivosti, lídri rokujú

Lucia Žitňanská má záujem o post ministerky spravodlivosti, lídri rokujú

Bratislava 17. marca 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann) AKTUALIZOVANÉ

 

O vstupe Mosta-Híd do vlády rozhodne Republiková rada v sobotu

O vstupe Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bude rozhodovať Republiková rada strany v sobotu 19. marca. Dá sa vraj predpokladať, že pôjde už len o formalitu.

Reklama

Ak rada vstup odobrí, Most-Híd obsadí posty ministrov spravodlivosti a životného prostredia. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská potvrdila záujem o post šéfky justície. V prípade envirorezortu sa spomína podpredseda László Solymos. Predseda strany Béla Bugár o nominácii hovoriť nechce.

Dôležitý je pre neho program a jeho naplnenie. Verí, že ho vo vláde so Smerom-SD, SNS a #Sieťou presadí. “Ak Republiková rada rozhodne o tom, že máme vstúpiť do vlády za týchto podmienok, tak budeme plniť náš program, to, čo sme sľúbili občanom,” povedal Bugár.

Reklama

Na otázku, či verí, že sa strane podarí presadiť protikorupčný program, keďže kľúčové rezorty má Smer-SD, uviedol, že keby neveril, nevstúpi do vlády. “Pre Most-Híd je dôležité, či vieme naplniť program, ak to budeme vedieť, žiadny problém,” poznamenal.

Táto vláda podľa neho musí vydržať štyri roky a presadiť opatrenia pre ľudí, ak chce zabrániť nárastu extrémizmu. “Ak nepomôžeme hladovým dolinám, ak nebude viditeľný protikorupčný boj, tak zas pomôžeme tým, ktorých by sme v parlamente neradi videli posilnených,” povedal Bugár.

So vstupom do formujúcej sa vlády so Smerom-SD a SNS nesúhlasí podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Oznámil, že ak strana podpíše koaličnú zmluvu, nevstúpi do poslaneckého klubu a nebude podporovať kabinet. Podľa Bugára je jediný. Nikto iný podľa neho neodíde.

Rokovania delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť o personálnych otázkach budúcej vlády pokračujú na Úrade vlády

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská sa bude uchádzať o post ministerky spravodlivosti. Rozhodnúť však najskôr musí Republiková rada Mosta-Híd. Potvrdila to pri príchode na Úrad vlády SR, kde dnes pokračujú rokovania delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť o personálnych otázkach budúcej vlády.

Reklama
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na rokovanie
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na rokovanie

“Ak bude všetko dorokované, tak si myslím, že sa budem uchádzať o takúto funkciu,” povedala Žitňanská. Na otázku, či sa má generálny prokurátor zvolený Smerom-SD Jaromír Čižnár čoho obávať, uviedla, že chce systémové zmeny vrátane zvýšenej verejnej kontroly prokuratúry. Nevidí ústavný spôsob, ako odvolať ľudí z ústavných funkcií, teda ani Čižnára. S generálnym prokurátorom sa stretnúť plánuje.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár je spokojný s tým, čo Most-Híd vyrokoval, verí, že vo vláde so Smerom-SD presadí protikorupčné opatrenia. “Nie som nespokojný. Ak si zoberiete percentá, ktoré sme získali vo voľbách, viac sme dosiahnuť nemohli. Nehovoriac o tom, že pre nás je vlajkovou loďou protikorupčný boj, to, čo sme chceli, sme dostali do priorít, zároveň sme dostali tento post,” povedal Bugár.

Ku kauzám doterajšej vlády sa vyjadrovať veľmi nechcel. Na otázky o prípade maséra Kostku reagoval tým, že sa nebude zaoberať starými vecami. “Hlavne nie s takými, kde nebudeme vidieť porušenie zákona. Ak budeme vidieť porušenie zákona, budeme sa pýtať, ako sa to vyšetruje,” poznamenal Bugár s tým, že nová vláda by mala vydržať štyri roky a mala by zabrániť nárastu extrémizmu. Riešenie vidí aj v pomoci “hladovým dolinám”.

Na snímke vpravo predseda SNS Andrej Danko prichádza na rokovanie
Na snímke vpravo predseda SNS Andrej Danko prichádza na rokovanie

Šéf SNS Andrej Danko sa nechcel pri príchode na úrad vlády vyjadrovať k personálnym nomináciám svojej strany. Povedal len toľko, že stranícka knižka nie je garancia funkcie v štátnej správe. “Mám pohovory s tými, ktorí sa podieľali na programe SNS, a myslím si, že sa za našich nominantov nebudeme hanbiť,” vyhlásil.

Okrem delegácií Mosta-Híd, SNS a Smeru-SD prišli na úrad vlády aj zástupcovia #Siete. Novinárom sa však opäť vyhli, na úrad išli bočným vchodom.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali