Lekári zistili, koľko vajec môže človek zjesť bez poškodenia zdravia

Lekári zistili, koľko vajec môže človek zjesť bez poškodenia zdravia

‎Cambridge 8. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Vedci z T. H. Chanovej školy verejného zdravotníctva Harvardovej univerzity zhrnuli výsledky rozsiahleho výskumu vplyvu spotreby vajec na ľudské zdravie. Správu z výskumu publikovali na webe školy

Ilustračné foto

Lekári zatiaľ nemajú jasnú predstavu o tom, koľko vajec môže človek zjesť denne bez ujmy na zdraví. Táto potravina je bohatá na rôzne výživné látky, ale zároveň obsahuje žĺtok veľa cholesterolu. Prebytok tejto látky v krvi je spojený s veľkým rizikom aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych chorôb.

Reklama

Debaty o vajciach pokračujú. Ako podotýkajú vedci, len v poslednom roku vyšli tri štúdie s protikladnými závermi. Aby tieto spory vyriešil, preskúmal vedúci katedry výživy Školy verejného zdravotníctva, profesor Harvardovej univerzity Frank Hu s kolegami údaje z dvoch veľkých výskumov zdravotného stavu amerických zdravotníkov, ktoré sa zbierali v priebehu 32 rokov. Lekári analyzovali dotazníky a ukazovatele viac ako 200 tisíc ľudí, ktorí na začiatku pozorovania nemali chronické choroby, a vykonali tiež metaanalýzu 28 štúdií na túto tému.

Výsledky práce ukázali, že mierna konzumácia vajec nie je spojená s veľkým rizikom vývoja kardiovaskulárnych chorôb. Podľa slov Franka Hua sa za miernu môže pokladať spotreba jedného vajca denne.

Reklama

Iná autorka štúdie, pracovníčka katedry profesora Hua a epidemiologička Brighamovy nemocnice Shilpa Bhupathirajuová, spresnila, že vajcia je možné zaradiť do “zdravých raňajok”, nie je nutné ich ale konzumovať denne.

“Je celý rad iných potravín, ktoré sa na raňajky hodia – napríklad toasty z celozrnného chleba, jogurty a ovocie,” podotkla vedkyňa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:01

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy. Do lavíc sa vrátia zákonodarcovia opäť v utorok (7. 5.) o 9.00 h. Keďže v piatok nehlasovali, v utorok o 11.00 h by mali rozhodnúť o viacerých doteraz prerokovaných návrhoch.

15:49

Najmenej deväť obetí a niekoľko zranených si vyžiadal nálet, ktorý v piatok zasiahol utečenecký tábor neďaleko mesta Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), vyhlásili miestne úrady.

15:48

Indonézska vláda trvalo presídli takmer 10.000 obyvateľov žijúcich v okolí sopky Ruang. Dôvodom sú obavy o dlhodobú obývateľnosť ostrova, kde sa sopka nachádza, vyvolané sériou nedávnych vulkanických explózií, vyhlásil v piatok jeden z predstaviteľov kabinetu.

15:47

Prokurátori Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu v piatok varovali pred jednotlivcami, ktorí hrozia odvetou voči súdu alebo jeho zamestnancom. Takého konanie môže podľa ICC predstavovať trestný čin voči výkonu spravodlivosti.

15:02

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová.

15:00

V apríli tohto roku bolo na Slovensku vyhlásených 22 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a nebola povolená žiadna reštrukturalizácia. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF). V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom počet konkurzov klesol o 43,59 % (z 39 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) zostal nezmenený. V medziročnom porovnaní počet konkurzov klesol o 18,52 % (z 27 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) takisto zostal nezmenený.

14:30

Svetové ceny potravín zaznamenali v apríli rast druhý mesiac po sebe. Za celkovým rastom cien je najmä rast cien mäsa a čiastočne olejov a obilnín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

14:25

Slovenský reprezentant v streľbe Juraj Tužinský nepostúpil na podujatí Svetového pohára v azerbajdžanskom Baku do finále disciplíny vzduchová pištoľ 10 m. V kvalifikácii nastrieľal 581 bodov a obsadil 12. miesto. Do finále postúpilo osem najlepších.

14:19

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. “Táto škodlivá kybernetická kampaň poukazuje na pokračujúce nezodpovedné správanie Ruska v kybernetickom priestore, keďže sa zameriava na demokratické inštitúcie, vládne subjekty a poskytovateľov kritickej infraštruktúry v celej Európskej únii aj mimo nej,” píše sa vo vyhlásení EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali