Cambridge 8. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci z T. H. Chanovej školy verejného zdravotníctva Harvardovej univerzity zhrnuli výsledky rozsiahleho výskumu vplyvu spotreby vajec na ľudské zdravie. Správu z výskumu publikovali na webe školy
Lekári zatiaľ nemajú jasnú predstavu o tom, koľko vajec môže človek zjesť denne bez ujmy na zdraví. Táto potravina je bohatá na rôzne výživné látky, ale zároveň obsahuje žĺtok veľa cholesterolu. Prebytok tejto látky v krvi je spojený s veľkým rizikom aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych chorôb.
Debaty o vajciach pokračujú. Ako podotýkajú vedci, len v poslednom roku vyšli tri štúdie s protikladnými závermi. Aby tieto spory vyriešil, preskúmal vedúci katedry výživy Školy verejného zdravotníctva, profesor Harvardovej univerzity Frank Hu s kolegami údaje z dvoch veľkých výskumov zdravotného stavu amerických zdravotníkov, ktoré sa zbierali v priebehu 32 rokov. Lekári analyzovali dotazníky a ukazovatele viac ako 200 tisíc ľudí, ktorí na začiatku pozorovania nemali chronické choroby, a vykonali tiež metaanalýzu 28 štúdií na túto tému.
Výsledky práce ukázali, že mierna konzumácia vajec nie je spojená s veľkým rizikom vývoja kardiovaskulárnych chorôb. Podľa slov Franka Hua sa za miernu môže pokladať spotreba jedného vajca denne.
Iná autorka štúdie, pracovníčka katedry profesora Hua a epidemiologička Brighamovy nemocnice Shilpa Bhupathirajuová, spresnila, že vajcia je možné zaradiť do “zdravých raňajok”, nie je nutné ich ale konzumovať denne.
“Je celý rad iných potravín, ktoré sa na raňajky hodia – napríklad toasty z celozrnného chleba, jogurty a ovocie,” podotkla vedkyňa.