Kyjev: Nastražená bomba v aute zabila známeho novinára

Kyjev: Nastražená bomba v aute zabila známeho novinára

Kyjev 20. júla 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/RT/Foto:Twitter)

 

Smrť novinára v Kyjeve bola klasifikovaná ako úkladná vražda – útočník nainštaloval bombu do jeho auta, uviedla kancelária ukrajinského prokurátora

Jeden z najznámejších novinárov na Ukrajine zahynul dnes pri výbuchu nálože vo vozidle v Kyjeve. Pavel Šeremet sedel ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovali internetové noviny Ukrajinska pravda, pre ktoré rodený Bielorus pracoval.

Reklama

CnyXEUdWEAAzEUi

“Niet pochýb, že výbuch bol spôsobený výbušným zariadením implantovaným zločincami. Je zrejmé, že bomba mala buď frekvenčnú indukčnú poistku alebo bombu ovládanú hodinkami,” uviedol Anton Geraščenko, ukrajinský poslanec a poradca ministra vnútra.

Reklama

Výbuch nastal dnes asi o 7:45 ráno miestneho času po tom, čo Šeremet nastúpil do auta, naštartoval a prešiel niekoľko desiatok metrov. Bol na mieste mŕtvy. Vozidlo úplne vyhorelo. Vozidlo patrilo Alyone Pritulovej, zakladateľke a šéfredaktorke Ukrainskaya Pravda. Pritulova nebola vo vozidle v okamihu výbuchu.

Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si rozhneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku pred tým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde mal podľa vlastných slov menšie prekážky pri nezávislej žurnalistickej práci, píše agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.

Ukrajinska pravda uviedla, že auto, v ktorom zahynul, patrilo bývalej šéfredaktorke a súčasnej majiteľke tohto spravodajského portálu Olene Prytulovej.

Ukrajinskou žurnalistickou sférou otriasla smrť Šeremeta 16 rokov po tom, ako sa obeťou brutálnej vraždy stal zakladateľ servera Ukrajinska pravda, investigatívny novinár gruzínskeho pôvodu Heorhij Gongadze, ktorého telo našli po únose bez hlavy v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie. Osem rokov neskôr usvedčili v prípade troch policajtov, Gongadzeho stúpenci však obviňovali zo spoluviny vtedajšie vedenie krajiny.

https://twitter.com/ntvru/status/755662792384851968

Reklama

Prezident Petro Porošenko vyjadril svoju sústrasť na Twitteri s tým, že je “šokovaný” a “nemá žiadne ďalšie slová.” Dodal, že on osobne poznal novinára. Šeremet bol dobre známy ruský novinár a politický analytik špecializujúci sa na vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou, ako aj vývoj v bývalých sovietskych republikách. V priebehu posledných piatich rokov Šeremet žil a pracoval na Ukrajine, bol zamestnancom UP.

https://twitter.com/gazeta42/status/755644942307975169?

Mediálna spoločnosť bola založená v roku 2000 Pritulovou a Georgim Gongadzem, ukrajinským novinárom gruzínskeho pôvodu, ktorý bol zavraždený 17. septembra 2000. Ukrajinou v máji otriasol veľký škandál po tom, čo boli zverejnené osobné údaje viac ako 4000 novinárov a umiestnené na internete ukrajinskou webovou stránkou Mirotvorets podporovanou pobočníkom ministra vnútra Ukrajiny. Pro-kyjevskí aktivisti boli obvinení zo “spolupráce s teroristami” pre ich spravodajstvo z vojnou zničenej východnej Ukrajiny.

Tento zoznam obsahoval mená ľudí, ktorí pracujú pre spravodajské agentúry ako AFP, AP a Reuters, televízne stanice BBC, CNN, CCTV, Deutsche Welle a Al Jazeera, vrátane novín The New York Times, denníka Gazeta Wyborcza a Kyjev Post, webových stránok Vice News, Daily Beast a mnoho ďalších.

https://twitter.com/Bykvu/status/755640698758635521?ref_src=twsrc%5Etfw

Reklama

Mnoho novinárov na zozname uviedlo, že po zverejnení zažili vyhrážky. Únik bol široko odsúdený vládami, mimovládnymi organizáciami a novinármi po celom svete.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali