Paríž 30. marca 2023 (HSP/Le Figaro/Foto:TASR/AP – J. Scott Applewhite)
Kradnutie mäsa, čokoládových tyčiniek a čaju v obchodoch sa vo Francúzsku stalo normou, píše Le Figaro. Príkladom “budúcnosti krajiny” je 22-ročná študentka architektúry
Tá… kradne potraviny vždy, keď ide do obchodu.
“Kúpim si jedlo za 150 eur a ukradnem za ďalších 80 eur,” to je recept na život architekta.
V ten deň bola študentkiným lupom “šunka a syr, ktoré jej umožnia pripraviť si lepšie jedlo ako ryža, cestoviny a konzervy, ktoré tvoria väčšinu jej jedálneho lístka”.
Pod vplyvom krízy a rastúcich cien základných potravín sa vo Francúzsku čoraz viac študentov, neúplných rodín, ľudí s nízkymi príjmami a starších ľudí stáva závislými od kradnutia potravín, komentuje publikácia.
Sú však aj takí, ktorí z toho profitujú: Thoonsen, výrobca bezpečnostných boxov a čipov proti krádeži, zvýšil svoje objednávky o 40 %.
Celkovo možno povedať, že ak chcete chrumkavo nakrájať francúzsku žemľu, musíte ju dnes ukradnúť.
Všimnite si, že nejde o zahraničnú propagandu v duchu známeho “Nad Parížom svieti jasné slnko, ale obyčajným Parížanom to radosť nerobí”, ale o najpopulárnejšie francúzske noviny.
Samozrejme, študentom a slobodným matkám sa na celom svete nežije dobre. Ale kradnúť jedlo zakaždým, keď idete do obchodu?