Rozprávky zo Záhoria pokrstia v Skalici tri herecké kmotričky

Rozprávky zo Záhoria pokrstia v Skalici tri herecké kmotričky

Bratislava 2. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Deti milujú prekvapenia a nájdu ich aj v novej knižke, ktorá ponúka 20 fantazijných príbehov

Knižnou novinkou s názvom O dvanástich trpaslíkoch vstúpil do oblasti detskej literatúry Štefan Nižňanský. Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie TASR potvrdil, že ide o jeho knižnú prvotinu a prezradil, že k tvorbe pre deti a mládež ho inšpirovali vnúčatá. “Predtým som písal a publikoval iba poviedkovú tvorbu alebo poéziu. Ešte ako študent som sa zúčastňoval na Akademickom Prešove, ale keď som sa vydal na dráhu novinára, publicistu, nikdy som nemal voľný čas na to, aby som túto svoju ambíciu naplnil. Teraz sa to splnilo.”

Reklama
Na snímke Štefan Nižňanský

Nižňanského rozprávky vznikli na Záhorí, ako hovorí autor “pre hubárov v takmer magickom kraji”. “Myslím si, že je to oveľa zaujímavejšie ako nejaká autobiografická tvorba, s ktorou sa roztrhlo vrece. Je to aj trvalejšou hodnotou a niečím, čo sme stále dlžní našim deťom a mládeži,” podčiarkol autor, ktorý svoju prvú knihu venoval Záhoriu, ale najmä záhorským deťom: “Aby sme u nich podnietili hrdosť na svoj región, znalosť svojho regiónu.”

Deti milujú prekvapenia a nájdu ich aj v novej knižke, ktorá ponúka 20 fantazijných príbehov. Dopĺňa ich ručne maľovaná rozprávková mapa z dielne ilustrátorky Sone Stuškovej, ktorá na nej vyznačila rozprávkové príbehy odohrávajúce sa na Záhorí. Prekvapením pre malých čitateľov bude i pesnička o najznámejšom Záhorákovi Macejkovi. Zruční chlapci v knižke nájdu aj vystrihovačku Habánskeho domu, šikovné dievčatá si môžu vyskúšať recepty na typicky záhorácke špeciality – Skalický trdelník alebo kapustníky zo Stupavy.

Reklama

Rozprávky tiež sprevádzajú fotografie. “Snažil som sa deťom naznačiť, že medzi reálnym životom a rozprávkovým svetom je len veľmi tenučká hranica našej fantázie,” vysvetlil autor, ktorý si na krst svojej knižky pozval zástupkyne troch hereckých generácií. Kmotričkami sa stanú Mária Kráľovičová, najznámejšia Záhoráčka, rodáčka z dedinky Čáry, Zuzana Kocúriková, autorova chalupárska suseda a Mirka Partlová. “Chcel som, aby tam boli zastúpené tri generácie známych Záhoráčok, dám, ktoré majú k tomuto regiónu nejaký vzťah,” komentoval výber krstných mám Štefan Nižňanský.

S novou knihou pre najmladších čitateľov je zviazaná aj špeciálna pieseň o Záhoráckych permoníkoch, ktorú na krste v premiére predstaví jej autor Marián Čekovský. Spoluautorom piesne je Viktor Mikláš, ktorého si verejnosť môže pamätať ako tvorcu hymny slovenských hokejistov My na to máme.

Kniha O dvanástich trpaslíkoch je multimediálny projekt, v blízkej budúcnosti počíta aj s rozhlasovým a animovaným spracovaním diela vo forme pôvodného večerníčkového seriálu. Knižka, v ktorej sa detský čitateľ dozvie aj to, kde sa ráno zobúdza slnko, ako vznikla dúha i kukučkové hodiny alebo ako, kde a prečo rastú hríby, vyšla vo vydavateľstve Perfekt. Do života ju slávnostne uvedú v Skalici 6. novembra. Podujatie bude súčasťou kultúrneho programu, ktorým kráľovské mesto s bohatou históriou oslávi 95. výročie príchodu dočasnej vlády pre Slovensko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali