“Kto vystrieda Babiša? Ich sponzori?” Bašta zaútočil na Milion chvíľok

“Kto vystrieda Babiša? Ich sponzori?” Bašta zaútočil na Milion chvíľok

Praha 19. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Petr David Josek)

 

Niekdajší diplomat v Rusku a na Ukrajine Jaroslav Bašta sa vyjadril k aktuálnej otázke demonštrácií proti českému premiérovi. Politik si mysli, že takéto “postdemokratické” protesty sú následkom “západného paradoxu” a neprinášajú žiadnu alternatívu. Uvádza portál Prvé správy

Demonštrácia proti premiérovi ČR Andrejovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Marii Benešovej

Bašta uvádza paradox západnej civilizácie, ktorá postupom času mení svoj vysoko chválený ideologický smer alebo myšlienku na presný opak. V Česku našiel politik tiež svoj príklad: spomína, ako na Letnej v roku 1989 prebiehali demonštrácie pre slobodné voľby, ale zdôrazňuje, že dnes na Václaváku ľudia protestujú proti ich výsledkom.

Reklama

“Kruh sa uzavrel, po konci unavenej totality sme si dvadsať rokov vyskúšali, aké to je žiť v demokracii a posledných desať rokov sa pomaly zabárame do niečoho, čo sa niekedy nazýva postdemokracia,” cituje Baštu portál.

Politik sa potom zamyslel nad týmito demonštráciami, ktoré prebiehajú v Česku od apríla. Podľa Bašty nie je jasné, čo sa stane, ak Milión chvíľok uspeje.

Reklama

“Zatiaľ nám nepovedali, čo sa stane, keď budú úspešní a definitívne zlikvidujú systém nezávislej justície a zariadia doživotné funkčné obdobie niekoľkým štátnym zástupcom. Ani čo bude po možnej demisii premiéra, po ktorej tak volajú? Kto ho má vystriedať? Ich sponzori, kvôli ktorým majú transparenty v angličtine? Čo urobia, keď predčasné voľby dopadnú takmer rovnako ako pred dvoma rokmi? Ba možno z ich pohľadu horšie. Snehulienka ÁNO zostane, ale trpaslíkov asi už nebude osem. Niektorí budú mať problémy s Trikolórou, iní zase doplatia na to, že po posledných voľbách nezdravo zozelenali, takže prevlek za pirátov už nie je vierohodný. Ďalší idú na saniach z kopca a nestihli zabrzdiť pred päťpercentnou hranicou,” uvádza Bašta.

Podľa politika však môže nastať ďalší scenár, ktorý pokazí plány organizátorov: možno časom ľudí skrátka prestane baviť demonštrácia. Ako historický príklad uvádza táborové hnutia v českých krajinách (od roku 1868 až po rok 1871), ktoré celkovo 143 krát protestovalo proti rakúsko-uhorskému štátoprávnemu vyrovnaniu. Cisár sa ale nepodrobil, nevydržala vtedy ani politika pasívnej rezistencie. Ako ďalší príklad opakovaných demonštrácií Bašta uvádza Žlté vesty, dúfa však, že Milión chvíľok nepôjde v stopách Francúzov.

“Demonštrácie podobného typu považujem za symptóm postdemokracie. Neprinášajú žiadny alternatívny politický program, zameriavajú sa len proti osobám (hocikedy dosť nelogicky) a veľmi pripomínajú desaťminútovky nenávisti z románu 1984 Georga Orwella. Avšak už pred 150 rokmi cisár dobre vedel, že sa proti niečomu podobnému zasahovať nemá. Stačí počkať, kým ich to prestane baviť,” podotkol Bašta.

 

Demonštrácie v Česku

Reklama

V súčasnej dobe v Českej republike pod vedením spolku Milión chvíľok pre demokraciu týždeň čo týždeň prebiehajú protivládne demonštrácie.

Pôvodne demonštranti požadovali odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej, ktorá sa podľa nich stavia na stranu premiéra Andreja Babiša a ten podľa aktivistov tak získava vplyv na justíciu. Po zverejnení audítorskej správy Európskej komisie, podľa ktorej sa Babiš dlhodobo nachádza v konflikte záujmov a ČR hrozí, že by musela do rozpočtu EÚ vrátiť dotácie, organizátori demonštrácie začlenili do svojho programu aj demisiu českého premiéra.

Prvé demonštrácie sa konali v 105 obciach Českej republiky a súčasne aj na Staromestskom námestí v Prahe 29. apríla.

Zatiaľ je za najväčšiu demonštráciu od roku 1989 považovaná akcia, ktorá prebehla 4. júna na Václavskom námestí v Prahe. Podľa informácií organizátorov sa jej totiž zúčastnilo až 120 tisíc ľudí. Daná akcia skončila spievaním českej hymny a demonštranti v jej priebehu uviedli, že pražské Václavské námestie im už nestačí.

Uvádza sa, že ďalšia demonštrácia je naplánovaná na 26. jún a má sa konať v Prahe na Letnej.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali