Kto tlačí Balkán do novej vojny?

Kto tlačí Balkán do novej vojny?

Balkán 23. novembra 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:SITA/AP-Darko Vojinovic)

 

Dmitrij Bavarin na portáli Vzgljad publikuje zaujímavý materiál o vyhrocovaní situácie na Balkáne, kde sa Kosovo stáva čoraz väčším problémom pre bezpečnosť regiónu a hrozí sa stať nebezpečnou rozbuškou v novom konflikte

Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

V špeciálnom vyhlásení srbského prezidenta Alexandra Vučiča k národu sa hovorí o tom, že balkánsky región sa blíži k novej katastrofe. Albánsky kvázištát Kosovo vyostruje situáciu v regióne a albánski teroristi vo vedení štátu prešli k priamemu vydieraniu Belehardu, na čo však  Belehrad reaguje. Nová vojna a vyostrenie situácie nie je podľa niektorých hrozbou, ale vyzerá to tak, že už je nevyhnutnosťou.

Reklama

Momentálne vyostrenie situácie súvisí s tým, že kosovské banditské elity zaviedli 100 % clo na tovar Srbska a Bosny a Hercegoviny na svojom území a takisto zakázali prevoz akýchkoľvek tovarov cez Kosovo bez špeciálnych certifikátov. Matamatika kosovských Albáncov je jednoduchá a primitívna, teraz všetok tovar zo Srbska a Bosny zdraží na dvojnásobok a nikto ho nebude kupovať, predávať sa bude albánsky tovar. Navyše všetci Srbi a Bosniaci kupovaním si kosovských certifikátov budú musieť priznať kompetentnosť kosovských Albáncov, existenciu štátu ktorých neuznávajú.

Z ekonomického hľadiska nemôžu lídri kosovských Albáncov od tohto svojho kroku nič očakávať. Žiaden protekcionizmus, žiadne plány. Celá oblasť Kosova totiž závisí od importu, v Kosove je takmer 1/3 obyvateľov bez práce a celé Kosovo je len kvázištát, vytvorený Američanmi.

Reklama

Za celým nátlakom kosovských Albáncov vidieť snahy prinútiť Bosnu a Srbsko uznať Kosovo, kosovskí Albánci používajú klasické banditské metódy v duchu “povedal som a tak to aj bude, pištoľ vidíš?” Navyše si môžeme byť istí, že bývalý poľný veliteľ, masový vrah, obchodník s bielym mäsom, drogami a súčasná hlava Kosova Thaci, určite nechápe význam slova protekcionizmus.

Situácia na Balkáne sa tak kvôli kosovským albánskym banditom vyhrocuje. Táto vojna je však momentálne pre Západ nevýhodná, preto sa Západ snaží novej eskalácie napätia vyhnúť. Západ má množstvo iných problémov a ukazuje sa, že súhlasiť s americkým diktátom a vytvorením Kosova nebol až tak rozumný nápad.

Frederica Morgherini chápe nebezpečenstvo, ktoré hrozí EÚ a kategoricky požaduje, aby kosovskí Albánci ukončili svoje aktivity a nepokračovali v destabilizácii regiónu. Ak však očakáva, že albánski hrdlorezi v čele Kosova, ktorí sa k moci dostali s americkou pomocou budú počúvať nejakú ženu a úradníčku, tak je na omyle. Banda v čele Kosova je presvedčená, že za nimi stoja Američania a preto si budú robiť všetko čo uznajú za vhodné, samozrejme s americkým zvolením. Navyše európski politici boli tak hlúpi, že umožnili pretransformovanie kosovských teroristických bánd do kovovskej armády, aj keď pred desiatimi rokmi prisahali európske elity spoločne s kosovskými teroristami v OSN, že nič také sa nestane. Ale rovnako sa klamalo aj v otázke rozširovania NATO smerom na východ. Lož  je základnou americkou pracovnou metódou, ktorú si osvojili naši “západní partneri”.

Američanom sú problémy Európy ľahostajné. Nech si Európa rieši svoje problémy sama. Kosovo je americký politický projekt a jediné čo Američanov zaujíma je americká vojenská základňa Bond Steel, na ostatnom území Kosova si robte čo chcete. Chcete Kosovo oplotiť? Oploťte ho, americký prezident Trump vás chápe, sám má rad mohutné a silné ploty a rád ich necháva stavať na hranici s Mexikom.

Podľa niektorých analytikov kosovskí Albánci ani tak veľmi nebrnkajú po nose Belehradu, ktorý vníma Kosovo ako srbskú provinciu, ale brnkajú po nose najmä Bruselu a európskym byrokratom vo vedení EÚ. Albánci v Kosove potrebujú. aby bol Brusel ústretovejší v otázke vízového režimu a do Kosova prúdila väčšia finančná pomoc, ktorú by mohli kosovskí lídri rozkradnúť. Kosovskí Albánci už do Európy prúdili aj ako súčasť vlny imigrantov, Európa im však neumožňuje získať štatút utečenca a argumentuje že Kosovo je demokratický a slobodný štát, takže jeho obyvatelia nepotrebujú štatút utečencov.

Reklama

Srbský prezident Vučič takisto upozorňuje, že kosovskí banditi vo vedení štátu uvažujú v tichosti o novej etnickej čistky Srbov na území Kosova, tieto čistky však nie je možné vykonávať len tak bez dôvodu, potrebujú dôvod a  eskaláciu napätia. Zastavenie srbských dodávok do Kosova zhorší postavenie Srbov v Kosove, situácia sa zradikalizuje, Západ sa však etnických čistiek značne obáva, pretože to znamená nové rozpútanie konfliktu na Balkáne. Srbský prezident pred Srbmi zároveň vyhlásil, že ďalšiu etnickú čistku Srbov nepripustí a v prípade vypuknutia konfliktu, budú Srbi reagovať, takže môže prísť aj k tomu, že srbské vojská preniknú do Kosova.

 

Srbská armáda

 

Vučič si je vedomý, že mnohí z jeho srbských voličov stoja za Kosovom a akákoľvek zrada kosovských Srbov bude znamenať zníženie jeho volebných preferencií a oslabenie jeho politickej pozície. Do vojny sa samozrejme ani Vučičovi nechce, juhoslovanská armáda utrpela v minulosti porážku, pričom voči juhoslovanskej armáde útočili svojho času aj Američania a jednotky OSN. Srbská armáda je početne slabšia, aj keď dnes je modernejšie vyzbrojená, Srbi však ešte neukončili svoju transformáciu ozbrojených síl a nekúpili z Ruska všetky zbrane o ktoré mali záujem. Ale  netreba zabúdať,  že Vučič už za zatvorenými dverami rokoval s veľvyslancami Ruska, Číny (Vučič to okomentoval slovami “s ruskými a čínskymi priateľmi”) a s veľvyslancami USA, Británie, Nemecka, Talianska a Francúzska.

Reklama

Najmä pred Nemeckom, Britániou, Talianskom a Francúzskom stoji teraz neľahká úloha,  vyriešiť problém s Kosovom, pre Američanov je dôležitá v prvom rade základňa Bond Steel, ktorú na území  Kosova nemá v žiadnom prípadne európska jurisdikcia pod kontrolou. Ak sa na Balkáne rozhoria etnické čistky so všetkým čo k tomu patrí, ide to mimo Američanov, podobne ako v Afganistane, Sýrii či Iraku, kde Američanov zaujíma len bezpečnosť ich vojenských základní. Problém si bude musieť riešiť Európa sama a existencia EÚ sa znova otrasie v základoch.

Ak sa tak stane a situácia sa vyvinie tak ako to vyzerá, bude veľmi ťažké pre šéfa ruskej diplomacia Sergeja Lavrova zdržať sa známej repliky na adresu vážených západných európskych partnerov: “Debili, však sme vás práve pred týmto trpezlivo vystríhali”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali