Kto sa teraz ospravedlní Zurianovi? Príkaz na domovú prehliadku bývalého šéfa NAKA bol nezákonný

Kto sa teraz ospravedlní Zurianovi? Príkaz na domovú prehliadku bývalého šéfa NAKA bol nezákonný

Bratislava 14. decembra 2022 AKTUALIZOVANE (HSP/Foto: MV SR)

 

Bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana polícia obvinila zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v máji minulého roku. Hoci policajti museli vedieť, že je na dovolenke, vnikli do jeho bytu a urobili domovú prehliadku. Po návrate z dovolenky sa Zurian sám prihlásil na polícii

Branislav Zurian
Na snímke Branislav Zurian

Generálna prokuratúra obvinenie zrušila, podľa nej bolo vznesenie obvinenia nezákonné a predčasné. Vec sa dostala pred ústavný súd, ktorý konštatoval, že policajný zásah porušil Zurianove základné ľudské práva – na nedotknuteľnosť obydlia, na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Povolenie na prehliadku vydal Okresný súd Bratislava I a ten musí Zurianovi vyplatiť 2 tisíc eur a zaplatiť aj trovy konania, informuje RTVS.

Reklama

Obvinenie voči Zurianovi bolo vznesené na základe výpovede kajúcnika alebo spolupracujúceho obvineného. Spôsob, akým sa tento inštitút u nás využíva, už dlho kritizuje nielen Robret Fico a viacerí právnici, ale nepáči sa ani Matúšovi Šutaj Eštokovi. Ten včera na sociálnej sieti položil otázku: Kto sa ospravedlní bývalému šéfovi NAKA?

“Aj dnes sa potvrdzuje,” píše Eštok, “že v prípravnom konaní musí existovať inštitút, na základe ktorého je možné napraviť nezákonný postup vyšetrovateľa alebo prokurátora tak, ako to bolo v prípade exšéfa NAKA Branislava Zuriana. Ak je raz rozhodnutie alebo postup OČTK nezákonný, tak aj za cenu použitia § 363 musí byť táto krivda odstránená. Kto sa teraz postaví pred kameru a ospravedlní sa za tento spackaný policajný zásah? Mikulec alebo Hamran?”

Reklama

 

Polícia vysvetľuje

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadrila aj polícia, ich stanovisko prinášame v plnom znení:” NAKA NEZASAHOVALA V BYTE JEJ BÝVALÉHO RIADITEĽA

Účty na sociálnych sieťach s vysokým zásahom a počtom sledovateľov pravidelne šíria dezinformácie o činnosti Policajného zboru. Ak by svojou aktivitou sledovali verejný záujem, nezvereňovajli by sústavne nepravdy.

V poslednom prípade jeden z podobných exponovaných účtov šíri informáciu, podľa ktorej príslušníci NAKA vykonali domovú prehliadku u jej bývalého riaditeľa Branislava Zuriana, čo pred niekoľkými dňami označil Ústavný súd SR za nezákonné.

Rozhodnutie Ústavného súdu SR v prospech práv bývalého riaditeľa NAKA je pravdivé. Ostatné informácie nie.

Reklama

Domovú prehliadku vykonal Úrad inšpekčnej služby, ktorý organizačne spadá pod Ministerstvo vnútra SR. Úrad prehliadku vykonal na základe príkazu Okresného súdu Bratislava I. – a je to tento súd, ktorý podľa Ústavného súdu SR pochybil. NAKA v tomto procese nebola nijako zaangažovaná, ani žiadna ďalšia zložka Policajného zboru.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:46

Nezvestného mexického biskupa Salvadora Rangela (78) našli živého v nemocnici v meste Cuernavaca. Nezvestný bol od soboty a podľa súdneho zdroja sa mohol stať obeťou únosu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali