Kto chce, aby ostalo Slovensko bez slobodných, samosprávnych univerzít?
icon

Kto chce, aby ostalo Slovensko bez slobodných, samosprávnych univerzít?

22. februára 2022iconiconicon

Bratislava 22. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

V parlamente sa dostal už do druhého čítania návrh novely vysokoškolského zákona, ktorý sa svojou kontroverznosťou nijako nevyníma spomedzi zákonodarných iniciatív súčasných vládcov Slovenska. Lajtmotívom tohto zákona malo byť zvýšenie kvality vysokoškolského vzdelávania, čo by sa malo prejaviť v znížení odchodu slovenských študentov do zahraničia, osobitne do Čiech. Štatistiky hovoria, že do zahraničia odchádza študovať každý piaty mladý Slovák.

Podľa predstaviteľov univerzít a fakúlt Slovenska, chystaná novela tým, že zúži vysokoškolskú samosprávu, a z veľkej časti ju nahradí vonkajšími zásahmi do rozhodovania najmä o rektoroch, dekanoch a nakladaní s majetkom a s rozpočtom, nijako nepomôže kvalite štúdia. A nezastaví odlev študentov, no aj vysokoškolských učiteľov. Naše vysoké školy majú zlý obraz vo verejnosti predovšetkým pre katastrofálne finančné poddimenzovanie. V Česku, kde je systém riadenia podobný, je zásadne odlišná miera financovania zo strany štátu.

Je to od jari minulého roka už niekoľký variant novely, pričom sa v ňom nič zásadného nezmenilo. Väčšina predstaviteľov vysokých škôl ho odmieta. Rada vysokých škôl vyzvala akademické senáty fakúlt a vysoké školy, aby v spolupráci s ich vedeniami na znak protestu symbolicky prerušili 21. februára výučbu. Stalo sa. Rektori viacerých vysokých škôl, Univerzity Komenského, Slovenskej technickej univerzity, dekani niektorých fakúlt Ekonomickej univerzity v Bratislave, Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela, Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine, niektorých iných fakúlt v Trenčíne, v Prešove či na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre prerušili vyučovanie. Trnavská univerzita a všetky jej fakulty sa odeli do čierneho, rektorským voľnom prerušili výučbu od 10-tej do 12-tej, vyvesili čierne vlajky a vyhlásili smútok nad stratou samosprávy.

Reklama

Prečo? Slovo má Viera Peterková, dekanka Pedagogickej fakulty TU, členka klubu dekanov.

Zvuk: Peterková 1

Reklama

TU teda podporuje viaceré časti novely zákona, no má veľmi zlé skúsenosti s vplyvom štátu na univerzitu, a to už od čias Márie Terézie. Pripomína časy, keď minister kultúry menil zámky na kancelárii rektora. Boja sa politického ovládnutia univerzity.

Podľa Pavla Neográdyho, zástupcu akademickej obce a člena Rady vysokých škôl, zo 106 fakúlt a vysokých škôl, ktoré sa nečlenia na fakulty, 62 bezprostredne podporilo túto výzvu, ďalších sedem podporilo požiadavky, protest nepodporili štyri verejné vysoké školy.

Zvuk: Neogrády 1

V návrhu, ktorý je k dispozícii, nevidí žiadne významnejšie veci, ktoré by mohli pomôcť kvalite vysokých škôl. Dochádza však k okliešťovaniu akademickej samosprávy. Nejde len o otázku voľby rektora, ale aj zníženie pozície akademických senátov fakúlt. Senáty fakúlt by nemali mať právo voliť dekana, načo potom budú? Akademici majú zásadné výhrady voči strate právomoci v oblasti schvaľovania nakladania s majetkom, a s rozpočtom vysokej školy. Prejde to na správnu rada, v ktorej vysoké školy majú zastupovať ľudia z mimo nich. Odmietajú princíp o nás bez nás.

V čom vidí podstatu problému Juraj Šteňo, dekan Lekárskej fakulty UK?

Reklama

Zvuk: Šteňo

O zásadných veciach bude teda rozhodovať iba správna rada, kde predstavitelia vysokej školy budú v menšine. Rozhodujúci je siedmy, nepárny člen. Ak sa na ňom nedohodnú, určí ho u nás minister školstva, v Rakúsku akademická obec. Dekan nebude volený akademickou obcou, ale vyberať ho bude výberová komisia siedmich ľudí, z toho iba dvaja z fakulty. V súčasnosti, keď má akademický senát Lekárskej fakulty LF 93 členov, ten sa len ťažko dá zmanipulovať. Novela by mala pomôcť aj tomu, aby toľko študentov nešlo študovať do zahraničia. Idú zväčša do Česka, kde je samospráva ako u nás. Príčina je teda inde, v technickom zabezpečení škôl. Odbúranie akademických slobôd k zvýšeniu kvality vysokých škôl neprospeje.

Podľa predstaviteľa Rady vysokých škôl Pavla Neográdyho reálne hrozí politizácia.

Zvuk: Neogrády 2

O zásadných veciach nebudú rozhodovať akademické senáty, ale zvonku dosadení ľudia, a tu je veľké nebezpečie, že prinútia konať akademikov tak, ako to bude vyhovovať ich zištným záujmom. Napríklad rozpredávať majetok…

Reklama

Rovnaký názor mal ešte v novembri predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran, ktorý paradoxne nie je študentom. Šestnásteho novembra minulého roku spoluorganizoval protest proti návrhu novely zákona o vysokých školách spolu s reprezentáciami vysokých škôl a univerzít. Vtedy povedal.

Zvuk: Šuran

V novembri teda nevidel v návrhu novely žiadnu spojitosť medzi voľbou rektora či dekana a rozhodnutím študenta odísť študovať do zahraničia. Po troch mesiacoch sa už študent nerozhoduje na základe toho, s čím sa bude stretávať každodenne, napríklad aj na základe toho, v akom internáte bude bývať?

A dnes? Hovorí Zuzana Bujačková, študentka UK, členka akademického senátu UK a členka Študentskej rady vysokých škôl.

Zvuk: Bujačková

Čo sa stalo, že po niekoľkých mesiacoch niektorí predstavitelia študentov zmenili natoľko svoj postoj, že protirečia svojim vlastným novembrovým vyhláseniam, keď dokonca organizovali protesty? Znenie novely sa v častiach týkajúcich sa študentov, predsa nezmenilo.

Podľa študenta Jána Chvalu, podpredsedu študentskej časti senátu Lekárskej fakulty UK, vedenie Študentskej rady prijalo rétoriku niektorých politikov.

Zvuk: Chvala

Čo stojí za plasticitou názorov neštudenta Šurana? Odkiaľ berie, že za vyhlásenia o zrušení autonómie a o politizácii vysokých škôl sú buď nepochopením novely, alebo účelovým klamstvom? A čo bude ďalej?

Je to už úplne posledný krok zo strany vysokých škôl? Opäť, Juraj Šteňo.

Reklama

Zvuk: Šteňo 2

Naozaj, je to také zásadné pre život študentov, ale pokiaľ ide o budúcich lekárov aj pre pacientov, pre budúcnosť celého Slovenska. A čo zamýšľajú Trnavčania? Dekanka Pedagogickej fakulty TU Viera Peterková.

Zvuk: Peterková 2 (35:50)

Prejdú teda peši hranice do susedných štátov na znak, že môžu do zahraničia odísť podobne, ako študenti? Naozaj hrozí rezignácia celých akademických kolektívov? Má vari po odlive študentov nastať aj odliv zamestnancov? Chce niekto pozbaviť Slovensko toho, čo od stáročí, čias Akadémie Istropolitany, Trnavskej či Košickej univerzity zo 17. storočia, bolo jeho pýchou? Vzdelancov, akademikov a vysokoškolských študentov?

Dagmar Vanečková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali